Albinele care l-au îndulcit pe Prinţul Charles îşi trimit veninul la export

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce mierea de pe Valea Barcăului a ajuns pe mesele europenilor şi chiar a asiaticilor graţie ambiţiei cu care un tânăr din Sălaj a promovat, mai cu seamă la nivel internaţional, produsul, prezentat în combinaţii inedite (cu hribi, cu chili, cu cafea ori scorţişoară), a venit acum şi rândul veninului albinelor sălăjene să devină marfă de export.

 Totul – printr-un proiect finanţat de Petrom, „Fabricat în Ţara lui Andrei”, prin care Fundaţia Agapis, care „exportă” mierea cu hribi şi cu alte mirodenii, unele dintre varietăţi „îndulcindu-l” chiar şi pe Prinţul Charles, va deschide, într-o comună din Sălaj, un centrul de colectare a veninului.


32.000 de euro pentru valorificarea polenului crud şi a veninului


Finanţarea este asigurată prin competiţia organizată de Petrom şi Fundaţia NESsT,  care îşi propune să dezvolte afaceri sociale în 28 de comunităţi locale din România, printre care şi una din Sălaj, mai exact zona Marca. Pentru această zonă au fost înscrise în această competiţie nu mai puţin de 14 proiecte, la care se adaugă alte trei în care Marca era inclusă "la pachet" cu o comunităţi din judeţul vecin Bihor. Doar unul a fost selectat printre cele 20 de proiecte finaliste. Este vorba despre proiectul depus de Fundaţia „Agapis” care îşi propune, potrivit directorului Alin Prunean, „extinderea ariei de acţiune a afacerii sociale „Valea Barcăului” în comunităţile Marca şi Suplacu de Barcău prin dezvoltarea unui centru de colectare şi ambalare polen şi venin de albine în comuna Marca. Produsele ce urmează să fie dezvoltate sunt polen crud şi venin de albine.  Ne-am propus să aducem beneficii atât pentru comunitate, cât şi pentru localnicii din mediul rural, care conform statisticilor reprezintă jumătate din populaţia activă din România”, spune Prunean.


Intreprinzătorul spune că pentru venin are deja asigurată desfacerea, toată cantitatea recoltată urmând să fie predată unei firme exportatoare din România. „Veninul este folosit în străinătate la fabricarea unor medicamente, cosmetice şi chiar suplimente nutritive. Există cerere pentru acest produs. Mai trebuie să găsim desfacere pentru polen”, spune Alin Prunean.


Proiectul prevede, pentru început, organizarea unor cursuri de calificare pentru 25 de apicultori din zona Marca – Suplacu de Barcău. După cursuri, cu ajutorul Primăriei Marca, vor fi alese 10 familii din zonă care vor primi colectoare de venin şi de polen, iar în cazul celor care nu au albine, vor fi asigurate, prin proiect, şi câteva familii de albine.


Fundaţia Agapis a deschis, în 2010, la Valcău de Jos, o intreprindere socială care valorifică produsele apicole şi fructele uscate produse în zonă. Produsele au fost intenst promovate la nivel naţional şi internaţional, intreprinderea fiind prezentă, în urmă cu un an, chiar şi la cel mai mare târg de produse alimentare din lume, SIAL Paris, unde a fost lansat produsul de lux „The Art of Dar”. Produsul conţine miere de pe Valea Barcăului într-un recipient unicat făcut de un meşter sticlar, o linguriţă din argint masiv cu logo şi un cadru de lemn executat de un meşter tâmplar. Preţul unui astfel de pachet se vinde cu câteva sute de euro.
 

Citeşte şi FOTO Mierea din Sălaj şi gemul din Viscri fac senzaţie la Paris

O organizaţie internaţională dă bani pentru dezvoltarea afacerii cu miere de pe Valea Barcăului

Alin Prunean: „Dacă doar stăm şi cârcotim, nu rezolvăm nimic”

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite