Cum a fost transformat un conac boieresc ruinat în dispensar medical. „Minunea“ s-a petrecut într-un sătuc din Ardeal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce mare parte dintre conacele şi castelele Sălajului se afundă, pe zi ce trece, într-o tot mai cumplită ruină, sub privirea indiferentă a autorităţilor locale care ar trebui să le administreze, într-un sat din judeţ se întâmplă contrariul.

Un vechi conac boieresc, inclus în Lista monumentelor istorice, a fost reabilitat din temelii şi racordat la utilităţi, primăria amenajând acolo un cabinet medical amenajat după ultimele standarde şi o locuinţă de serviciu pentru medicul de familie ce va accepta să meargă să profeseze acolo. Este vorba despre conacul Viski din localitatea Zăuan, comuna Ip.

Primarul Markus Laszlo povesteşte că superba clădire a ajuns în proprietatea primăriei pentru că ultimii descendenţi ai familiei nobiliare maghiare nu au avut urmaşi, aşa că nimeni nu a venit să revendice proprietatea. Asemeni multor altor conace boiereşti din judeţ şi din Transilvania, clădirea s-a zbătut multă vreme în ruină până ce, în urmă cu câţiva ani, autorităţile locale au decis că merită să investească acolo.

”Restaurarea a costat destul de mult, având în vedere că era vorba despre un monument istoric - aproximativ 700.000 de lei, fonduri guvernamentale şi de la bugetul local”, explică edilul.

La această sumă s-a adăugat, apoi, o alta, în cuantum de 500.000 de lei, asigurată prin Administraţia Fondului de Mediu, cu care parcul conacului a fost refăcut din temelii, adăugând un plus de farmec ansamblului.

Ulterior, s-a găsit şi o destinaţie pentru clădire. ”În toată comuna, există un singur medic de familie, care nu poate ajunge în Zăuan decât foarte rar, ceea ce nu este normal. Cum la numărul de locuitori avem dreptul la doi medici, ne-am gândit să angajăm unul la Zăuan, unde avem aproximativ o mie de potenţiali pacienţi”, explică primarul.


Pentru a face mai atractivă perspectiva unei cariere de medic de familie în Zăuan, primăria a pregătit cabinetul ”la cheie”, dotându-l cu tot ce ar avea nevoie un medic pentru a-şi putea desfăşura activitatea. ”Bonus” este locuinţa de serviciu, amenajată în aceeaşi clădire, şi care are, la fel ca şi cabinetul, toate utilităţile - racordare la apă şi canalizare, încălzire centrală.

Postul a fost scos la concurs de câteva zile însă, cel puţin deocamdată, nimeni nu s-a interesat de el. ”Poate nici un medic nu ne-a văzut anunţul până acum”, spune, înc optimist că va reuşi să aducă un medic în sat, primarul.

Ultimul proprietar al conacului a fost un muzician celebru


Ultimul proprietar al conacului din Zăuan a fost Viski Janos, un violonist şi compozitor celebru din prima jumătate a secolului al XX-lea. Din 1942 el a ocupat şi funcţia de sef al departamentului de compoziţie din cadrul Academiei de Muzică din Budapesta, funcţie pe care a deţinut-o până la moarte, în 1961. Avea atunci 55 de ani.

Vă mai recomandăm:

FOTO Poveştile superbe ale castelelor şi conacelor din Sălaj şi cum au ajuns din adevărate bijuterii arhitectonice pe lista ruşinii clădirilor date uitării

FOTO Salvarea Castelului Crimelor din Treznea, la mâna localnicilor. Cei mai mulţi îl vor dărâmat

CAMPANIE pentru salvarea Casei Memoriale ”Iuliu Maniu”. Imobilul a ajuns pericol public (FOTO)

Zalău


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri