Ce spun specialiştii despre şarpele care a atacat o adolescentă aflată la cules de ciuperci. Cât de periculoasă este muşcătura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vipera berus este cel mai răspândit şarpe veninos din România FOTO ro.wikipedia.org
Vipera berus este cel mai răspândit şarpe veninos din România FOTO ro.wikipedia.org

Specialiştii susţin că în funcţie de aspectul plăgii muşcate se poate stabili dacă aceasta a fost provocată de un şarpe veninos sau neveninos.

Adolescenta de 15 ani din Sălaj transportată miercuri seara cu elicopterul SMURD la un spital din Cluj-Napoca ar fi fost muşcată de o viperă, spun specialiştii, luând în calcul urma pe care reptila i-ar fi lăsat-o pe laba piciorului. Cel mai probabil, tânăra a fost atacată după ce a călcat şarpele din neatenţie. Ea a fost internată la Spitalul de Pediatrie, starea sa fiind stabilă.

Potrivit membrilor echipajului de intervenţie chemat la faţa locului, zona afectată prezenta două urme de înţepătură, detaliu specific muşcăturii de viperă. "Orice şarpe va muşca dacă este agresat, chiar dacă nu este veninos. Prin aspectul plăgii muşcate îţi poţi da seama dacă a fost vorba despre un şarpe veninos sau nu; muşcătura celui veninos se caracterizează prin existenţa a două puncte de intrare a dinţilor care injectează veninul; pe piele se văd ca două înţepături de ac. În schimb, muşcătura şarpelui neveninos lasă o urmă de semilună, fără cele două puncte de inserţie a veninului", a explicat Cosmin Sicora (foto jos - n.n.), directorul Centrului de Cercetări Biologice Jibou.

Acesta precizează că în România există doar trei specii de şerpi veninoşi, toate fiind din grupul viperelor: vipera de stepă, vipera berus sau vipera comună, şi vipera cu corn. Zona Sălajului nu face parte, însă, din habitatul niciuneia: "Vipera berus, care se găseşte mai peste tot în zona montană poate, teoretic, să îşi lărgească arealul şi în zone precum cea a Sălajului, însă mai puţin în zona în care ar fi fost muşcată tânăra, întrucât vegetaţia de acolo nu este similară celei din habitatul acestei specii. Nu am auzit să fie la noi în judeţ vipere, dar dacă există, nu putem face altceva decât le acceptăm. Schimbările climatice în zona noastră implică o încălzire, prin urmare un şarpe specific zonei montane va merge la altitudini mai mari, nu va coborî; totuşi, orice specie are tendinţa să îşi lărgească arealul când condiţiile îi permit, deci e posibil să fi ajuns şi pe la noi un exemplar rătăcit".

cosmin sicora

Cosmin Sicora susţine că muşcătura viperei comune este în puţine situaţii mortală, însă trebuie intervenit de îndată: "Imediat ce te muşcă, trebuie să pui un garou deasupra rănii respective, ca să împiedici accesul sângelul contaminat în restul corpului, să faci o incizie şi să sugi o cantitate cât mai mare de sânge, ca să scoţi din veninul injectat. Probabil 15-20% din muşcăturile viperei comune provoacă decesul".

Citiţi şi:

VIDEO Adolescentă muşcată de şarpe, în timp ce culegea ciuperci. Care este starea pacientei

UPDATE Doi tineri şi bebeluşul lor, în stare gravă, în urma unui incendiu. Tatăl a aprins focul în sobă cu benzină

Zalău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite