Care este momentul cel mai potrivit al zilei pentru a face duş. „Temperatura corpului se răceşte constant pe măsură ce se apropie ora de somn“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii care aleg să facă duş dimineaţa spun că acesta este modul ideal de a-ţi începe ziua. Cei din tabăra opusă, care preferă duşul înainte de culcare, sunt convinşi că în felul acesta nu doar că pot adormi mai repede, dar şi că se vor odihni mai bine.

Când vine vorba despre cel mai bun moment al zilei pentru a face de duş, părerile sunt împărţite: în timp ce unii îl preferă dimineaţa, pe motiv că îi revigorează, alţii optează pentru cel de seară, susţinând că îi ajută să adoarmă mai repede.

Oamenii de ştiinţă au studiat ambele situaţii şi au concluzionat că un duş este binevenit indiferent de momentul zilei. Alegerea ar trebui să fie făcută în funcţie de scopul urmărit de fiecare persoană în parte

Dimineaţa, dacă aveţi de rezolvat o problemă

Un duş făcut după ce vă treziţi este modul ideal de a vă începe ziua, mai ales dacă aveţi o problemă dificilă de rezolvat. Specialistul în psihologie Shelley Carson, de la Universitatea Harvard, compară duşul de dimineaţă cu un moment de meditaţie, cu o stare în care subconştientul este în stare de alertă; duşul, spune ea, ne revigorează şi ne îmbunătăţeşte creativitatea.

Pentru cei care trezitul la ore matinale este un chin, un duş poate face diferenţa, întrucât stimulează vigilenţa. Specialiştii recomandă celor care se spală dimineaţa să opteze pentru o apă ceva mai rece, pentru a evita creşterea bruscă a temperaturii corpului, dar şi a stimula circulaţia sângelui, accelera ritmul cardiac şi relaxa muşchii.

Seara, dacă adormiţi greu

Celor care se confruntă cu insomnii, specialiştii le recomadă duşul seara, cu aproximativ 90 de minute înainte de culcare. "Temperatura corpului se răceşte în mod constant, pe măsură ce se apropie ora de somn, în sincronizare cu ritmul circadian (ritmul biologic intern pe o durată de aproximativ 24 de ore al unui organism). Duşul creşte această temperatură în mod artificial şi permite o răcire mai rapidă, ceea ce pare să grăbească somnul", menţionează dr. Janet K. Kennedy, psiholog clinician din New York, specializat pe probleme de somn. "Este o modalitate frumoasă de a-ţi păcăli corpul că este timpul să te culci", completează dr. Christopher Winter, membru al Academiei Americane de Medicină a Somnului.
Duşul este, de asemenea, o modalitate bună de a vă relaxa şi elibera tensiunea musculară.

Dimineaţa, dacă transpiraţi în timpul somnului

Chiar dacă vă spălaţi înainte de somn, este foarte probabil ca peste noapte, pielea să vi se murdărească din nou. Şi asta pentru că foarte mulţi oameni tind să transpire în timpul somnului. "Când te trezeşti dimineaţa, pielea este transpirată şi conţine tot felul de bacterii preluate de pe cearşafuri. Pentru a scăpa de toate acestea, faceţi un duş imediat ce vă ridicaţi din pat", este sfatul dermatologului american Gary Goldenberg. Totuşi, acesta avertizează că nu este sănătos pentru piele să petrecem prea mult timp în apă. Un duş de 5, maxim 10 minute, cu apă călduţă, este mai mult decât suficient. "Duşurile foarte fierbinţi tind să elimine grăsimile din piele şi să o irite. În plus, cu cât stâm mai mult în apă, cu atât cresc şansele de a avea o piele uscată", spune medicul.

Seara, dacă aveţi ten gras

Producţia de grăsime a pielii atinge apogeul în jurul orei 1 noaptea, prin urmare dacă aveţi ten gras ori sunteţi predispus la erupţii dermatologice, un duş făcut înainte de culcare este numai bun pentru a îndepărta grăsimea, dar şi murdăria, urmele de machiaj, polen şi agenţii poluanţi care se pot acumula pe piele pe parcursul zilei.

Mai puteţi citi:

Cinci părţi ale corpului uman care sunt foarte murdare. Sfaturi pentru o igienă riguroasă

Cinci greşeli pe care să nu le faci după ce iei masa. De ce nu este indicat să mănânci înainte de culcare

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite