Cinci greşeli pe care să nu le faci după ce iei masa. De ce nu este indicat să mănânci înainte de culcare
0Mulţi dintre noi suntem mereu în criză de timp, lucru care ne afectează ritualul zilnic. Spre exemplu, pentru a ajunge la timp la serviciu, ne rezumăm la a bea rapid o cană cu ceai, apoi intrăm la duş. Este o practică aparent inofensivă, dar pe care medicii nu o recomandă.
Alimentaţia este foarte importantă, însă nu de puţine ori avem tendinţa de a face anumite lucruri care nu sunt tocmai "prietenoase" cu digestia. Iată doar câteva dintre activităţile pe care specialiştii ne recomandă să le evităm.
1. Nu face duş!
Când facem baie ori duş, temperatura corpului nostru creşte uşor. Pentru a face faţă acestui lucru, organismul va creşte fluxul sangvin de la nivelul pielii, lucru care poate perturba procesul digestiv şi va încetini metabolismul. De aceea, spune medicul de familia Olimpia Moigrădean, este recomandat să aştepţi minim 30 de minute de la momentul mesei şi abia apoi să te bucuri de baie.
2. Nu bea ceai!
Pentru unii dintre noi, o ceaşcă de ceai fierbinte după masă este un ritual. Studiile au arătat că această băutură inofesivă împiedică absorbţia fierului, un mineral cu un rol semnificativ pentru corpul uman. Tocmai de aceea, medicii susţin că femeile însărcinate, copiii şi persoanele anemice ar trebui să evite consumul de ceai cel puţin o oră după masă. Mult mai indicate sunt, însă, o ceaşcă de cafea ori doar un pahar de apă.
3. Nu te pune la somn!
Deşi digestia încetineşte metabolismul şi dă senzaţia de somnolenţă, medicii ne transmit să evităm leneveala. "Dacă adormim după ce luăm masa, digestia se va face mai greu decât în mod normal, ba mai mult acest lucru este o cauză directă a excesului de greutate", susţine medicul Olimpia Moigrădean. Dormitul cu stomacul plin cauzează o serie de inconveniente, cum ar fi senzaţia de arsuri la stomac, aciditate ridicată, balonarea şi eructaţiile. În plus, s-a demonstrat că somnul regulat imediat după masa de prânz ori cină creşte riscul unui accident vascular cerebral. Ca urmare, specialiştii recomandă să mâncăm cu cel puţin două ore înainte de a merge la culcare.
4. Nu face efort!
Dacă specialiştii spun să nu te pui în pat, nu înseamnă că trebuie să cazi în extrem cealaltă şi să faci sport. Efortul fizic pe stomacul plin poate crea disconfort, cum ar fi sughiţul ori greaţa, dar şi consecinţe mai grave (indigestii, convulsii). "Cel mai indicat este ca imediat după ce luăm masa să facem o plimbare uşoară. În ceea ce priveşte excerciţiile intense, acestea ar trebui să aibă loc cel puţin două ore mai târziu", spune medicul de familie.
5. Nu fuma!
Nicotina va fi absorbită în cantitate dublă, sporind, astfel, afectele ei nocive. În plus, s-a dovedit că tutunul poate bloca absorbţia de vitamine şi minerale, inclusiv calciul şi vitaminele C şi D, anulând chiar şi efectul celei mai sănătoase mese. Desigur, ideal ar fi să renunţăm complet la acest viciu. Dacă nu ne putem refuza o ţigară după masă, măcar să dăm corpului un răgaz de cel puţin 20 de minute fără tutun.
Vă mai recomandăm:
Cum scăpăm de aspectul de coajă de portocală al pielii: secretele unui masaj anticelulitic eficient