Când istoria, solidaritatea şi omenia se întâlnesc. La Bădăcin
0
Români cu suflet mare şi-au arătat solidaritatea şi au donat bani pentru salvarea unei pagini de istorie naţională - Casa memorială Iuliu Maniu. Indirect, au ajutat şi o familie necăjită din sat, care va avea cu ce să aprindă focul în sobă.
Peste o sută de români au donat bani în campania se salvare a Casei memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin, judeţul Sălaj, imobilul vechi de aproape un secol şi jumătate luptându-se din greu cu ruina. S-au adunat peste 70.000 de lei, sumă cu care s-a pornit în lungul şi costisitorul drum al reabilitării clădirii de patrimoniu. Primul pas - subzidirea fundaţiei, cea orginală, făcută fără ciment, în acord cu posibilităţile vremii, nemaiputând susţine pereţii.
Cristian Borz, preotul greco-catolic din Bădăcin, care administrează casa memorială, spune că vremea frumoasă din luna noiembrie a permis desfăşurarea lucrărilor de subzidire a fundaţiei în bune condiţii, aşa că fundaţia terasei laterale e aproape gata. Mai mult, pentru că faptele bune atrag alte fapte bune, toate deşeurile lemnoase rezultate în urma lucrărilor au fost donate unei familii din sat. ”O mamă cu prea multe griji în suflet, trei copii şi un tată bolnav de hemofilie vor aprinde cu ele focul în soba, la sfârşit de noiembrie”, spune echipa de campanie.
Campania continuă
Lucrările la fundaţie ar trebui continuate cu lucrări de refacere a pereţilor şi acoperişului. Pentru asta este nevoie, însă, de alţi bani, aşa că românii cu suflet mare sunt aşteptaţi în continuare să se implice în campanie.
Doritorii pot să sprijine acest proiect, donând în conturile:
Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400
Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205
Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730
Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com
– deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu-Silvaniei, jud. Sălaj.
Povestea casei
Casa a fost construită în anul 1879 de către Ioan Maniu, tatăl marelui om politic Iuliu Maniu. După anul 1947, când Iuliu Maniu a fost arestat, casa a fost transformată pe rând în depozit de îngrăşăminte chimice, sediu de gospodărie mixtă, tabără pentru copii, cămin pentru copii cu handicap sever. În tot acest timp, clădirea a fost prost întreţinută. În jurul clădirii funcţionează, astăzi, „Căminul pentru copii cu handicap sever”, care îngrijeşte peste 100 de copii cu dizabilităţi severe. Casa este construită din materiale tradiţionale – lemn, cărămidă şi parţial din cărămidă nearsă. Din această cauză, procesul de deteriorare este extrem de rapid.
Vă mai recomandăm:





