Ascensiunea şi decăderea primului supermodel din lume. Cine a fost frumoasa Gia, femeia care i-a fascinat pe cei mai mari designeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gia Carangi a murit la 26 de ani FOTO giacarangi.com
Gia Carangi a murit la 26 de ani FOTO giacarangi.com

De o frumuseţe uimitoare, cu părul închis la culoare şi 1,73 m înălţime, americanca Gia Carangi a avut contracte de modeling cu cei mai mari designeri ai lumii: de la Armani şi Versace, la Dior ori Yves Saint Laurent, fiind considerată primul supermodel din lume. La 18 ani, avea un câştig anual de şase cifre şi revoluţiona lumea modei.

Născută în 29 ianuarie 1960, în Philadelphia, Gia Carangi a fost cel mai mic copil al familiei. A pătruns în lumea modei la o vârstă extrem de fragedă, însă pe cât devreme a cunoscut succesul, pe atât de rapid i-a fost apusul. Dependentă de droguri, implicată într-un şir interminabil de scandaluri, s-a transformat dintr-un model râvit de cei mai celebri designeri, într-unul cu care nimeni nu mai voia să lucreze. Iar programele de dezintoxicare la care s-a înscris nu au ajutat-o în vreun fel.

Copilăria ei a fost una zbuciumată, presărată cu violenţe şi certuri între părinţi, mama părăsindu-şi familia pe când Gia, cea mai mică dintre cei trei copii, avea doar 11 ani. Anii ce a urmat au fost la fel de dificili, în căutarea propriei identităţi, adolescenta făcând cunoştinţă cu drogurile. La 17 ani a fost remarcată de un fotograf local, pentru ca la scurt timp să semneze primul său contract cu agenţia de modelling condusă de Wilhelmina Cooper, cea care i-a devenit, de altfel, a doua mamă. De aici până la a deveni un model de succes a fost doar un pas. A lucrat cu Armani, Christian Dior, Versace şi Yves Saint Laurent, a apărut pe copertele Cosmopolitan şi Vogue din SUA, Marea Britanie, Franţa şi Italia, şi a ajuns modelul preferat al celor mai reputati fotografi fashion. Şi nu doar pentru frumuseţea ei, ci şi pentru stilul aparte. Poza nud, poza în ţinute bărbăteşti, nu purta machiaj, se remarca prin atitudine. Prezenţele sale constante la petrecerile din cluburile gay au făcut ca numele său să fie asociat cu comunitatea LGBT, deşi ea nu şi-a făcut niciodată publică orientarea sexuală.

Dependentă de droguri

În spatele exuberanţei şi nonconformismului pe care le etala în spaţiul public se ascundea, însă, un om foarte singur, care, la sfârşitul unei zile pline, se întorcea în apartamentul pustiu din New York sau în cluburile în care găsea cu uşurinţă cocaină şi heroină şi se droga. Multe voci au pus situaţia pe seama copilăriei dificile şi a abandonului.

Lucrurile i-au scăpat, însă, de sub control şi au apărut primele probleme: în 1981 a fost arestată după ce a fost prinsă la volan sub influenţa stupefiantelor, apoi a suferit o intervenţie chirurgicală la braţ, din cauza unei suprainfectări a locului în care îşi injecta frecvent heroină. Pe fondul dependenţei de droguri, îi era tot mai greu să lucreze, avea schimbări bruşte de dispoziţie şi o permanentă oboseală la şedinţele foto. Agenţiile de modă o ocoleau, iar cariera ei începea să apună. Când în lumea modei s-a auzit că Gia Carangi ar fi contactat virusul HIV, uşile i s-au închis.

În 1984 a fost internată într-o clinică de dezintoxicare, însă după doar şase luni a revenit la vechile obiceiurile, consumând heroină în cantităţi tot mai mari. În toamna lui 1986 a ajuns la spital într-o stare deplorabilă; falită, trăia de doi ani pe străzi, fusese bătută şi violată, avea pneumonie, iar testele de sânge confirmau ceea ce până atunci era doar un zvon: era infectată cu HIV. A decedat în 18 noiembrie 1986, din cauza complicaţiilor cauzate de HIV/SIDA.

Mai puteţi citi:

Singura femeie care i-a furat inima lui Freddie Mercury. Solistul trupei Queen i-a dedicat o melodie celebră

Destinul dramatic al unei mari artiste. Cine a fost Dalida, femeia fatală ai cărei foşti iubiţi s-au sinucis

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite