Destinul dramatic al unei mari artiste. Cine a fost Dalida, femeia fatală ai cărei foşti iubiţi s-au sinucis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre primele staruri de renume internaţional provenite din lumea arabă, Dalida a plătit un preţ foarte scump pentru celebritatea de care s-a bucurat.

Născută în 1933, în Cairo, Dalida, pe numele său adevărat Yolanda Cristina Gigliotti, a trăit o viaţă măcinată de drame cutremurătoare şi relaţii amoroase nereuşite, toate pe fondul unei cariere strălucitoare. Dintr-un copil retras şi singuratic, viitorul star a devenit, la 21 de ani, Miss Egipt, moment urmat, la scurt timp, de fuga ei la Paris. Acolo, sub numele de Dalila, după cum a "botezat-o" impresarul său, începe să cânte prin diferite cluburi de noapte, până într-o seară în care este remarcată de către trei oameni influenţi din showbizz: Bruno Coquatrix, directorul sălii de concerte Olympia, Eddie Barclay, fondatorul casei de discuri cu acelaşi nume, şi Lucien Morisse, patronul trustului media Europe1.

Aflaţi în căutarea de tinere talente pe care să le transforme, mai apoi, în staruri mondiale, cei trei sunt fascinaţi de frumuseţea şi talentul acesteia. Îi oferă un nou nume de scenă - Dalida - cel sub care va ajunge să fie cunoscută şi adorată în toată Europa, îi lansează primele piese şi o urcă pe cele mai mari scene ale continentului. Succesul nu întârzie să apară, turneele curg, iar fanii o aplaudă în picioare. Devine soţia lui Morisse, deşi nu îl iubea, o greşeală pe care avea să o plătească mai târziu, în momentul în care cunoaşte dragostea adevărată. Îl părăseşte pentru un alt bărbat de care s-a îndrăgostit nebuneşte, însă acesta nu se dovedeşte a fi partenerul ideal. Istovită de turnee, de o muncă draconică şi solicitările care veneau din toate părţile, Dalida decide să-l părăsească şi pe acesta şi rămâne un timp scurt singură.

Se bucură de un succes fulminant pe marile scene ale lumii, nu doar în în statele europene, ci şi în Brazilia, Israel ori Statele Unite ale Americii. Sub aripa noului său impresar, în persoana fratelui său mai mic, Dalida devine extrem de exigentă şi selectează exclusiv piesele care îi pun în valoare vocea şi apariţia scenică.

Şi-a îngropat pe rând iubirile, speranţele şi cariera

Se îndrăgosteşte din nou, de această dată de un artist italian ocolit de succes. Alături de Luigi Tenco, artista trăieşte o poveste de dragoste intensă şi îl încurajează să revină pe scenă. La insistenţele iubitei lui, Tenco acceptă după multe ezitări să urce pe scena Festivalului San Remo 1967, unde cântă "Ciao amore, ciao". Luigi are o prestaţie dezamăgitoare în faţa publicului, din sală auzindu-se râsete şi fluierături. Bărbatul se întoarce la hotel, lăsând-o pe Dalida singură la dineul oficial, şi se sinucide, împuşcându-se în cap. Dalida îl găseşte fără suflare într-o baltă de sânge, convinsă fiind că ea a fost cea care l-a aruncat în ghearele morţii, aducându-l total nepregătit în faţa publicului.

O lună mai târziu, solista încearcă să-şi ia viaţa, dar ca prin minune după o săptămână petrecută în comă. Se întoarce cu greu în lumina reflectoarelor, iar inima ei este cucerită, pentru o perioadă scurtă, de un tânăr anonim, cu care rămâne însărcinată. Considerând că la 35 de ani este prea devreme să fie mamă, renunţă la sarcină.

Depresiile încep să-i dea târcoale, pierderea lui Luigi, şi remuşcările venite în urma avortului o trimit într-o călătorie spirituală alături de profesorul ei de filozofie budistă – care îi devine amant pentru o lungă perioadă.
Problemele nu o ocolesc, pentru că primul soţ, Lucien, devenit între timp confidentul şi prietenul ei de nădejde, sinucide. Dalida reuşeşte cu foarte mare greutate să treacă şi peste această dramă şi îşi continuă cariera glorioasă, cu concerte în toată lumea. Se îndrăgosteşte din nou, de această dată de un bărbat cu şapte ani mai tânăr decât ea, dar nici această relaţie nu durează, iar artista îl părăseşte. Nu trece mult, şi, sub presiunea unui proces, fostul iubit îşi pune capăt zilelor, lucru care o face pe Dalida să creadă că este urmărită de un blestem.

Obosită şi deziluzionată, vedeta îşi răreşte apariţiile publice, se izolează şi începe diete draconice. În 2 mai 1987, la vârsta de 54 de ani, se sinucide cu o supradoză de sedative, lăsând un bilet pe care a scris: "Viaţa mi-a devenit insuportabilă, iertaţi-mă!" În urma ei, au rămas 170 de milioane de discuri vândute în lumea întreagă, 70 de discuri de aur primite şi primul disc de diamant acordat vreodată unui artist.

Mai puteţi citi:

Cine a fost Caravaggio. Povestea marelui pictor acuzat de crimă, mort în condiţii misterioase la numai 39 de ani

Povestea fizicianului genial care a dispărut în mod misterios la doar 32 de ani. Trupul său n-a fost găsit niciodată

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite