Alertă: A început sezonul incendiilor de vegetaţie. Ce recomandă pompierii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Sezonul" incendiilor de vegetaţie a debutat mai devreme decât în alţi ani, în ciuda temperaturilor extrem de scăzute de afară.

Incendiile de vegetaţie au dat bătăi de cap pompierilor sălăjeni, care în mai puţin de 12 ore au fost solicitaţi să intervină de trei ori pentru a stinge flăcările care au cuprins aproape două hectare cu plante uscate.

Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Porolissum" Sălaj, prima intervenţie de acest gen s-a produs duminică, 29 ianuarie, la ora 15.25, când pompierii zălăuani împreună cu reprezentanţii Serviciului de Voluntariat pentru Situaţii de Urgenţă Românaşi s-au luptat cu flăcările care au cuprins vegetaţia uscată pe un teren viran din localitatea Păuşa. Focul a mistuit aproximativ 1,5 hectare.
În aceeaşi zi, în jurul orei 18.00, echipele Secţiei Şimleu Silvaniei şi voluntarii de la Crasna au intervenit la un incendiu de vegetaţie uscată pe un teren din localitatea Horatu Crasnei, flăcările distrugând aproximativ 30 de ari. O oră mai târziu, pompierii şimleuani au fost solicitaţi la un nou incendiu de vegetaţie uscată, pe strada Pustă din localitate, în care au ars aproximativ 10 ari.

Pompierii atrag atenţia că arderea miriştii, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, care se se solicită de la primăria de domiciliu.

Pentru prevenirea incendiilor, ISU Porolissum recomandă:

- colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curăţarea vegetaţiei din suprafaţa din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Vă mai recomandăm:

Incendiu de proporţii la un depozit de furaje. Pompierii s-au luptat 12 ore cu flăcările

A vrut să pârlească porcul, dar şi-a făcut scrum şura

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite