Achitat de prima instanţă, un fost primar a fost condamnat de Curtea de Apel. Decizia este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Cristea a ocupat fotoliul de primar în mandatul 2008-2012 FOTO www.sportulsalajean.ro
Nicolae Cristea a ocupat fotoliul de primar în mandatul 2008-2012 FOTO www.sportulsalajean.ro

Trimis în judecată într-un dosar de corupţie, fostul edil a scăpat doar cu o amendă penală în urma procesului de pe rolul Judecătoriei Şimleu Silvaniei. Magistraţii Curţii de Apel nu au fost la fel de indulgenţi.

Sălăjeanul Nicolae Cristea, cel care a condus Primăria Cizer în perioada 2008-2012, a fost trimis în judecată în 2014, fiind acuzat de două fapte de abuz în serviciu asimilat faptelor de corupţie, uz de fals şi angajarea de cheltuieli peste limita creditelor bugetare aprobate.

Potrivit procurorilor, în perioada 2008-2012, în calitate de şef al administraţiei locale, acesta a încheiat şi executat cu rea-credinţă un contract de achiziţie publică având ca obiect realizarea unei aducţiuni de apă, cauzând comunei un prejudiciu de 19.000 de lei. Aducţiunea fusese realizată din banii sătenilor, însă fostul edil a licitat din nou lucrarea şi a plătit-o către aceeaşi firmă care falsificase şi actele doveditoare ale lucrărilor de deszăpezire, declara, la scurt timp după finalizarea cercetărilor în dosarul de corupţie amintit, prim-procurorul Crin Bologa.

În aceeaşi calitate, Cristea a încheiat un contract de achiziţie cu o firmă dintr-un sat din judeţul Olt, care a vândut primăriei indicatoare rutiere, stâlpi de electricitate şi alte materiale la suprapreţ, în aceeaşi calitate, a încheiat şi executat cu rea-credinţă un contract de achiziţie publică cu o societate comercială de la care a achiziţionat diverse bunuri, obţinând un folos material pentru aceasta din urmă şi cauzând bugetului comunei un prejudiciu de 46.410 lei.

Achitat după un proces de un an

În urma unui proces ce a durat mai bine de un an, fostul edil a fost achitat de către Judecătoria Şimleu Silvaniei pentru abuz în serviciu şi uz de fals, primind o amendă penală de 4.000 de lei pentru că a angajat cheltuieli peste limita creditelor bugetare aprobate. În plus, a fost obligat să achite Primăriei Cizer suma de 50.000 de lei.
Tot atunci au fost achitaţi şi ceilalţi trei inculpaţi din dosar – Dorina Crişan, Valer Cobliş şi Ioan Criste, acuzaţi la rândul lor de fapte de corupţie.

Procurorii au contestat decizia instanţei la Curtea de Apel Cluj. Magistraţii de aici au desfiinţat în parte sentinţa penală a colegilor sălăjeni şi l-au găsit vinovat pe fostul primar de toate infracţiunile de care a fost acuzat. Astfel, i-au aplicat o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, de opt luni de închisoare pentru uz de fals, trei ani de închisoare pentru o altă faptă de abuz în serviciu şi un an de închisoare pentru angajarea de cheltuieli din bugetul comunei peste limita creditelor bugetare aprobate.
Contopind pedepsele aplicate, instanţa clujeană a stabilit pedeapsă rezultantă de trei ani de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata termenului de încercare de şase ani. Pe durata acestui termen de încercare, inculpatul trebuie să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune de la Tribunalul Sălaj, desemnat cu supravegherea, să anunţe, în prealabil, orice schimbarea de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă, şi orice deplasare care depăşeşte opt zile, precum şi întoarcerea, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă.

Condamnări şi pentru ceilalţi inculpaţi

Nici ceilalţi inculpaţi din dosar nu au scăpat nepedepsiţi. Dorina Crişan a fost găsită vinovată de fals intelectual şi abuz în serviciu asimilat faptelor de corupţie, primind o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de cinci ani, iar Valer Cobliş şi Ioan Criste au fost condamnaţi pentru uz de fals şi complicitate la abuz în serviciu la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, cu un termen de încercare de cinci ani.

Cu toţii au fost obligaţi, în solidar, la plata sumei de 19.000 de lei cu titlu de despăgubiri către Primăria Cizer.
Curtea de Apel Cluj a menţinut dispoziţia din sentinţa apelată privind obligarea lui Nicolae Cristea la plata celor 50.000 de lei către primăria pe care a condus-o şi a prejudiciat-o. Soluţia este definitivă.

Vă mai recomandăm:

Încă un primar sălăjean trimis în judecată. Cine este edilul care va da socoteală pentru conflict de interese

Primar condamnat la închisoare cu suspendare după ce a dispus plăţi către întreprinderea individuală a fiicei sale

Primarul din Jibou care şi-a pierdut fotoliul după ce a cumpărat cornuri pentru elevi de la brutăria fiului său

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite