15 ani de închisoare pentru sălăjeanul care a ucis un român în Irlanda. I-a înfipt un cuţit în picior şi l-a lăsat să sângereze până la moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Agresorul şi-a înjungiat victima în picior şi i-a pretins 10.000 de euro ca sa o ducă la spital
Agresorul şi-a înjungiat victima în picior şi i-a pretins 10.000 de euro ca sa o ducă la spital

Stoica Rostaş avea 27 de ani când, cu o cruzime ieşită din comun, şi-a torturat victima, după care l-a înjunghiat în picior şi l-a lăsat să moară într-o baltă de sânge. Ca să-l transporte la spital, i-a cerut 10.000 de euro.

Bărbatul, originar din comuna sălăjeană Hida, a fost trimis în judecată în 2013, pentru o crimă pe care a comis-o în urmă cu nouă ani, în Irlanda. După un proces care s-a întins pe parcursul a trei ani, Rostaş şi-a aflat, zilele trecute, sentinţa. Magistraţii Tribunalului Sălaj l-au găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de omor calificat şi l-a condamnat la 15 ani de închisoare, interzicându-i mai multe drepturi pe o perioadă de trei ani. De asemenea, au dispus ca inculpatul să rămână în arest.

Instanţa a mai decis ca Rostaş, acum în vârstă de 36 de ani, să plătească mamei victimei despăgubiri civile în valoare de 10.000 de lei şi daune morale de aceeaşi valoare, iar celor doi copii ai decedatului, câte 50.000 de lei daune morale. Inculpatul va trebui să suporte şi 40.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

L-a torturat pentru 10.000 de euro

Stoica Rostaş a fost trimis în judecată în 2012, fiind acuzat de uciderea unui român în Irlanda. Cazul a fost instrumentat într-o primă fază de către autorităţile irlandeze şi preluat apoi de procurorii sălăjeni. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, “în seara zilei de 13 iulie 2007, în jurul orei 18, partea vătămată Ilie Laurenţiu Duţu, cetăţean român, s-a deplasat împreună cu alţi cetăţeni români şi un cetăţean polonez, în localitatea Malahide, comitatul Dublin, Irlanda, unde au organizat o operaţiune de copiere a cardurilor bancare, skimming, la bancomatul băncii Ulster. Operaţiunea a fost depistată şi întreruptă de trecătorii aflaţi în zona bancomatului, participanţii reuşind să fugă din Malahide. Aceştia au ajuns ulterior, fiecare separat şi pe cont propriu, la un apartament situat în Bettystown, comitatul Meath. Aici locuia unul din cetăţenii români, participanţi la operaţiune şi membru important al grupului, inculpatul Rostaş Stoica”.

Acolo, Laurenţiu Ilie a fost legat cu un cablu de un scaun şi torturat, Rostaş crezând ca acesta ascunsese dispozitivul de copiere a cardurilor de pe bancomat, skimmer, pe care îl evaluase la 10.000 de euro.

Prins după cinci ani

“Asupra victimei Ilie Laurenţiu Duţu a avut loc o agresiune susţinută şi violentă, asociată cu tortura, pentru a-l determina să arate locul unde a ascuns dispozitivul. Pe parcursul comiterii acestei agresiuni, inculpatul Stoica Rostaş l-a înjunghiat pe bărbat cu un cuţit în partea inferior-posterioară a piciorului stâng, provocându-i o hemoragie abundentă, fără ca apoi să-i asigure transportul la o unitate medicală în vederea evitării decesului. Inculpatul i-a solicitat victimei plata sumei de 10.000 de euro pentru a-i asigura transportul la un spital”, preciza procurorul Pompilia Stana, în 2013, la scurt timp după trimiterea inculpatului în judecată.

Mai apoi, Rostaş şi ceilalţi martori l-au contactat pe colegul de apartament al victimei şi i-au cerut să-l transporte la spital. A fost, însă, prea târziu, medicii de acolo constatând decesul.

O vreme, Rostaş a reuşit să se ascundă de oamenii legii, care emiseseră pe numele bărbatului un mandat de arestare europeană pentru infracţiunea de omor calificat. A fost căutat mai mulţi ani prin Interpol şi încarcerat abia în 2012.

Vă mai recomandăm:

Tragedie pe Someş. Un bărbat s-a înecat în timpul unei partide de pescuit

Tentativă de omor în aburii alcoolului. Un zălăuan şi-a înjunghiat fosta soţie cu un cuţit de bucătărie

Moarte suspectă într-o comună din Sălaj. Un medic veterinar a fost găsit cu gâtul tăiat

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite