VIDEO Nimeni nu se grăbeşte să afle cine se face vinovat de moartea fetiţei de la Huşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mioara Daşcău, preşedintele Colegiului Medicilor Vaslui
Mioara Daşcău, preşedintele Colegiului Medicilor Vaslui

Mai multe comisii şi anchete au fost declanşate în cazul fetiţei care a murit sâmbătă noaptea la Spitalul Municipal Dimitrie Castroian Huşi la scurt timp după administrarea unei injecţii cu ampicilină. Cu toate acestea, la cinci zile de la înregistrarea decesului, nu doar că nu se ştie de ce a murit fetiţa, dar nici măcar nu au fost audiate în comisiile de anchetă cadrele medicale implicate.

Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii a cerut astăzi efectuarea unui control la spitalul din Huşi, anunţând totodată că „o echipă mixtă alcătuită din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui vor efectua verificări privind respectarea protocoalelor de acordare a asistenţei medicale în acest caz”.

Reprezentantul Corpului de Control al ministrului Sănătăţii urmează să sosească la Vaslui abia luni, atunci când este programată a se întruni şi comisia de anchetă în faţa căreia a fost chemată să dea explicaţii medicul Florenţa Bianu, şefa secţiei de Pediatrie a Spitalului Municipal "Dimitrie Castroian" Huşi, cea care a administrat schema terapeutică fetiţei de 4 ani. Pe lângă reprezentantul Ministerului Sănătăţii, din comisie vor mai face parte câte un medic din cadrul DSP Vaslui, DSP Iaşi, medici specialişti în pediatrie şi un repreyentant al Colegiului Medicilor.

Până la această nici medical Bianu, dar nici celalalte cadre medicale şi auxiliare care au fost implicare în acest caz nu au fost audiate de comisiile de anchetă. Colegiul Medicilor aşteaptă să audieze mai întâi familia care astăzi şi-a înmormântat fetiţa. Deşi au fost primii sesizaţi, Colegiul Medicilor nu a solicitat încă documentaţia medicală de la spital şi nici de la Serviciul de de Ambulanţă. “Urmează”, ne asigură medical Mioara Daşcău, preşedintele Colgiului Medicilor Vaslui, arătând totodată că rezultatele de la expertizele ce stabilesc cauzele deceselor în astfel de situaţii “durează luni, în unele cazuri şi ani de zile“.


Poliţia Municipiului Huşi, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi, a declanşat la rândul său o anchetă în acest caz, însă poliţiştii aşteaptă concluziile medico legale pentru a stabili încadrarea juridică a faptei sub aspectul căreia se vor desfăşura cercetările.

Ministerul Sănătăţii a anunţat astăzi că la finalul anchetei, având în vedere că spitalul se află în administrarea autorităţilor locale, la finalul anchetei, recomandările Comisiei MS vor fi transmise instituţiilor abilitate pentru punerea în aplicare a măsurilor ce se impun. Din punct de vedere administrative, spitalul huşean se află în subordinea Consiliului Local Huşi, primarul municipiului Huşi, Ioan Ciupilan, fiind chiar fratele managerului unităţii sanitare, medicul Lucia Rotaru Ciupilan.

Alexandra Bedregeanu, fetiţa de patru ani din satul Plopi, comuna Buneşti Avereşti a murit sâmbătă noaptea în spitalul din Huşi, la 45 de minute de la internare, în urma administrării unei injecţii cu ampicilină. Cadrele medicale i-au administrat antibioticul, fără a o testa antialergic înainte. Alexandra era un copil fără probleme medicale, până la 4 ani nici nu a luat vreodată antibiotic. Bunica fetiţei, cea care a însoţit-o la spital (mama rămânând acasă cu frăţiorul de două luni) spune că medicul de gardă, trezit din somn, “nici măcar nu s-a uitat în gâtul copilului sau să-l asculte cu stetoscopul”. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite