VIDEO Medicii vasluieni s-au solidarizat cu sindicaliştii şi au participat la grevă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cadrele medicale vasluiene au protestat pe holul spitalului FOTO: Ionuţ Balaban
Cadrele medicale vasluiene au protestat pe holul spitalului FOTO: Ionuţ Balaban

Aproximativ 150 de cadre medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, membre ale sindicatului Sanitas, au fost, astăzi, în grevă de avertisment timp de două ore. Acestora li s-au adăugat şi o parte din medici care au vrut să arate că sunt solidari cu ai lor colegi.

Anunţată încă de acum două săptămâni, greva de avertisment a halatelor albe a început la ora 08:00. Timp de două ore, cadrele medicale au întrerupt programul şi au ieşit pe holul spitalului în semn de protest faţă de conducerea Ministerului Sănătăţii.

La SJU Vaslui, în ciuda ameninţărilor făcute de ministrul Eugen Nicolăescu, care le-a cerut managerilor de spitale să verifice câţi doctori au ieşit la grevă, medicii au participat la grevă, unii dintre ei venind chiar din sala de operaţii. 

Medicii vasluieni s-au solidarizat cu sindicaliştii

Liderul Sanitas Vaslui, Daniela Clătinici, speră ca totuşi ministerul de resort să ia în considerare cerinţele sindicaliştilor, altfel greva generală anunţată pentru data de 28 noiembrie va fi inevitabilă. „Asta înseamnă că absolut toate unităţile spitaliceşti din România vor fi în grevă. Mă bucur că medicii s-au solidarizat cu noi şi mi se pare normal să fie aşa, deoarece noi, în sistemul sanitar, lucrăm în echipă. Dacă un singur membru lipseşte din echipă, chiar dacă vorbim de un îngrijitor, atunci echipa nu mai este funcţională. În aceste condiţii, mi se pare normal ca şi doctorii să fie alături de noi, deşi nu sunt membri de sindicat. Domnul ministru Nicolăescu va trebui să înţeleagă, odată pentru întotdeauna, că nu am făcut grevă pentru că aşa vor liderii. Sistemul sanitar românesc chiar are probleme reale pe care noi le scoatem în evidenţă de foarte mult timp şi chiar ne-am dori ca ele să fie rezolvate“, ne-a declarat Daniela Clătinici. 

Principala nemulţumire a angajaţilor din sistem este bugetul alocat sănătăţii, la care se adaugă salariile derizorii. Asta deşi Casa Naţională de Sănătate a anunţat că bugetul spitalelor, în 2014, va fi mai mare cu 7,41% decât în acest an. Totodată, Ministerul Sănătăţii a amintit, printr-un comunicat de presăemis la sfârşitul săptămânii trecute, că actualul guvern a reuşit să reîntregească salariile din sistemul sanitar, după ce, în anul 2010, Cabinetul Boc le redusese cu 25%. Reprezentanţii ministerului mai susţin că alocarea pentru sănătate a unui procent de 6% din PIB reprezintă un obiectiv politic până în anul 2016, asumat prin Programul de Guvernare USL. 

Citeşte şi:

Sindicaliştii din sănătate vasluieni sunt pentru greva generală

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite