VIDEO Mărturia candidă a unei femei asistate social de statul român: „Mă mai culc cu un bărbat, mai fac un copil şi mănânc la cantină“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diamanta Petrache mănâncă la cantina săracilor de 25 de ani FOTO Sabina Ghiorghe
Diamanta Petrache mănâncă la cantina săracilor de 25 de ani FOTO Sabina Ghiorghe

Filozofia de viaţă a oamenilor asistaţi social din Bârlad este încurajată de autorităţile locale, care le oferă pe tavă, fără a-i trimite la muncă, tone de alimente, locuinţe şi alte gratuităţi. Condiţia este să aibă copii cât mai mulţi şi să-şi ceară drepturile.

În Bârlad, judeţul Vaslui, autorităţile locale îi încurajează pe cei buni de muncă să aştepte totul de-a gata. Oameni care nu au muncit o zi la viaţa lor au primit de la autorităţile locale, gratis, terenuri pentru casă, materiale de construcţii, ajutoare sociale şi de hrană.

La Cantina de ajutor social din Bârlad a început pe 22 decembrie împărţirea pachetelor cu hrană rece pentru cei care peste an primesc zilnic hrană caldă pentru intervalul 23 decembrie-3 ianuarie.

118 copii sunt pe această listă, majoritatea de etnie romă, provenind din familii care nu ştiu ce înseamnă să mergi zilnic la muncă, să stai la program şi la final de lună să împarţi leafa pentru plata facturilor, a impozitelor şi datoriilor ori pentru masa zilnică. Peste 300 de asistaţi social sunt în municipiu iar odraslele lor primesc alte ajutoare consistente dacă merg la şcoală. Cum cei mai mulţi se limitează la patru-opt clase primare, primesc ajutor de hrană doar cei care au cel mult 14 ani. Ceilalţi aşteaptă vârsta majoratului pentru a întâri rândul asistaţilor.

23 kg carne/copil

Bârlădenii care muncesc din greu pentru un salariu minim pe economie nu ar reuşi oricât de chibzuiţi ar fi să asigure mese atât de îmbelşugate pentru copiii lor. Mesele romilor din categoria celor aflaţi de când se ştiu pe lista asistaţilor au de toate, în special carne. Primăria Bârlad a dublat alocaţia zilnică de hrană în această perioadă de la 12 lei/zi, la 24 lei /zi pentru ficare copil. Cum în fiecare familie de rom sunt între trei şi cinci copii care au vârsta sub şapte ani (deci beneficiază de ajutor fără nicio condiţie) sau au vârstă şcolară şi fac dovada că merg la cursuri, părinţii acestora au luat hrană cu sacii.

Lista alimentelor pentru cele 10 zile de vacanţă la cantină: 10 kg, carne pui refrigerat, 10 kg carne porc (carcasă proaspătă), 2 kg carne tocată de pui şi un kilogram de cârnăciori. În afară de cele 23 de kg de carne, fiecare copil primeşte ouă, ulei, zahăr, fructe, bomboane, prăjituri, sucuri etc.

O bunicuţă venită să ia hrană pentru nepoţelul pe care îl creşte, una din puţinele românce beneficiare de ajutor de hrană, le-a şoptit ziariştilor: "Stau să iau pachetele la finalul zilei. Dacă mă amestec cu ei (n.r. cu romii) mă fură. După ce pleacă de aici vând carnea la preţuri de nimic să facă rost de bani".

"De 25 de ani mănânc la cantină"

Printre femeile romilor beneficiari de ajutoare, aflate la coadă la cantina săracilor, erau şi câteva lidere de grup care dădeau tonul. Liliana Pletosu, cunoscută pentru scandalurile provocate ori de câte ori nu-i convine ceva, şi-a instigat consoartele să-şi arate chiloţii la camere să "aibă ziariştii ce poza". Mai mult, a lansat ameninţări cu moartea şi un tir de înjurături deranjată că mass-media o filmează cum vine cu taxiul să ridice cele peste 70 de kg de carne şi câteva genţi pline cu alte alimente (trei din cei şapte copii ai ei fiind la şcoală).

Foto: porţia de carne de pui pentru doi copii

caruta cu carne

Diamanta Petrache (42 ani) a fost mult mai cooperantă cu jurnaliştii. Sinceritatea ei zdrobitoare pune în evidenţă o mare slăbiciune a autorităţilor: "M-am măritat de mică şi la 14 ani aveam primul copil. La cantină mănânc de 25 de ani. Mă mai culc cu un bărbat, mai fac un copil. Primarul (n.r. ex-primarul Constantin Constantinescu) mi-a dat teren de casă, mi-a dat materiale de construcţii".

Primăria Bârlad nu a premiat în acest an olimpicii, nu a fost organizată o gală a sportivilor cu performanţe deosebite. Motivul invocat: nu sunt bani.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite