VIDEO Cât plăteau cetăţenii moldoveni să obţină buletin de Vaslui în câteva zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru funcţionari din cadrul Serviciului Public Comunitar pentru Evidenţa Persoanei, din cadrul Primăriei Vaslui sunt acuzaţi de luare de mită în dosarul vizelor pentru moldoveni. Pentru fiecare buletin, funcţionarii primeau în jur de 20 de euro. Pe lângă şpaga dată la ghişeu, moldovenii plăteau şi intermediarilor care le ofereau domiciliul necesar obţinerii reşedinţei. Tarifele practicate de intermediari: între 150- 200 de euro.

Pentru a obţine cartea de identitate în 3 zile şi nu până la 30, aşa cum cere legea, cetăţenii din Republica Moldova, pe lângă taxele legale, plăteau 150-200 de euro intermediarilor. Cei 38 de cetăţeni moldoveni audiaţi de anchetatori au recunoscut că plăteau sume de bani pentru obţinerea cărţilor de identitate româneşti, atât intermediarilor care le ofereau domiciliul necesar obţinerii reşedinţei, căt şi funcţionarilor de la Evidenţa Populaţiei pentru a obţine cărţile de identitate în căteva zile. Intermediarii întocmeau liste cu cetăţenii moldovenei care urmeau să se prezinte la ghişeele SPCEP, pregătiţi pentru o «cotizaţie»de rigoare. Fiecare moldovean care dorea bulletin românesc, într-un timp căt mai scurt, plătea între 150 şi 200 de euro, pe lângă taxele specifice obţinerii actului de identitate. Cea mai mare parte din sumă revenea intermediarilor, funcţionarilor de la ghişeu primind câte 15 - 20 de euro pentru fiecare buletin. Procurorii spun că fiecare intermediar colabora cu anumit funcţionar şi acţionau, aparent discret, în încercarea de a nu stârni suspiciuni. Patru angajaţi din cadrul SPCEP Vaslui  au fost puşi sub acuzaţia de luare de mită, aceştia fiind interceptaţi în timp ce primeau sumele de bani de la moldoveni. Intermediarii sunt acuzaţi atât de trafic de influenţă, cât şi de dare de mită. Pentru dare de mită sunt cercetaţi şi cei 38 de cetăţeni din Republica Moldova, ridicaţi luni de la sediul Primăriei Vaslui, respectiv de la Serviciul de Paşapoarte.

 « Concret, intermediarii români, prin cointeresare materială obţineau consimţământului unor proprietari de imobile domiciliaţi pe raza municipiului Vaslui ca persoanele cu dublă cetăţenie, româno – moldovenească, care solicitau eliberarea de cărţi de identitate româneşti să domicilieze fictiv în locuinţele acestora. Concomitent, intermediarii romani, ofereau mită, constând în sume de bani funcţionarilor din cadrul SPCEP Vaslui pentru ca aceştia să- şi îndeplinească cu maximă celeritate atribuţiile de serviciu în materia evidenţei persoanei concretizate în eliberarea cărţilor de identitate. Cele patru percheziţii s-au desfăşurat la sediul SPCEP Vaslui, la domiciliul unui funcţionar din cadrul acestei instituţii precum şi la domiciliul şi spaţiul comercial utilizat de un intermediar român. Concomitent au fost percheziţionate şi autovehiculele aparţinănd funcţionarului public şi intermediarului respectiv.», a precizat procurorul Alice Ruja, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.

Audierile au continuat şi în cursul zilei de astăzi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui fiind citat ,din nou, Eugen Iorga, cel considerat a fi liderul intermediarilor vasluieni. Procurorii nu au dispus nicio măsură de control asupra suspecţilor, aceştia fiind cercetaţi în stare de libertate. De menţionat că funcţionarii de la Evidenţa Populaţiei au persistat în activitatea infracţională, în ciuda scandalului de corupţie din toamna anului trecut. Atunci, procurorii DNA au descins la sediul SPCEP Vaslui, după ce un cetăţean a denunţat că a trebuit să plătească 300 de lei pentru a intra repede în posesia cărţii de identitate. Flagrantul s-a dovedit a fi un eşec, plicul de bani nefiind revendicat de şeful SPCEP Vaslui, Dacian Dimitriu.
De la începutul anului, nu mai puţin de 500 de cetăţeni moldoveni şi-au depus documentaţiile la Serviciul de Evidenţa Populaţiei Vaslui în vederea obţinerii cărţilor de identitate româneşti.
Ancheta procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui în acest caz a beneficiat de suportul de Specialitate al Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă şi al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite