Un exerciţiu tactic al Jandarmeriei a inflamat, din nou, spiritele în Pungeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 200 de oameni s-au adunat la Tabăra din Pungeşti FOTO: Adevărul
Aproximativ 200 de oameni s-au adunat la Tabăra din Pungeşti FOTO: Adevărul

O aplicaţie tactică efectuată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Vaslui, în colaborarea cu pompierii şi cu un echipaj al Ambulanţei, au inflamat, din nou, spiritele printre localnicii din Pungeşti. Aproximativ 200 de oameni s-au adunat lângă parcela de pământ unde Chevron urmează să instaleze sonda de explorare, spunând că au recurs la acest gest după ce au văzut mai multe maşini ale jamdarmilor.

După o perioadă de linişte, oamenii din Pungeşti au fost la un pas de răscoală, după ce au văzut mai multe maşini ale Jandarmeriei trecând prin zona din satul Siliştea unde compania Chevron a concesionat o bucată de pământ pentru amplasarea primei sonde de explorare din judeţul Vaslui.

Speriaţi, localnicii s-au anunţat între ei şi, în mai puţin de jumătate de oră, oameni din satele din împrejurimi s-au mobilizat la Tabăra de Rezistenţă, având informaţii că „utilajele Chevron sunt prin apropiere“. „Înseamnă că informaţiile nostre se adeveresc. Am auzit că utilajele Chevron sunt prin apropiere şi au trimis jandarmii înainte. Dacă suntem ţărani, nu suntem şi proşti. Avem şi noi informatorii noştri“, ne-a declarat Costică Spiridon, unul din liderii oamenilor din Pungeşti, care a ocupat şi funcţia de primar până în anul 2004. 

De cealaltă parte, reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi spun că astăzi a avut loc un exerciţiu tactic la Primăria Pungeşti care s-a desfăşurat conform unei planificări făcute de câteva luni. „Astăzi, 27 noiembrie, la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vaslui s-a desfăşurat un exerciţiu pentru verificarea gradului de pregătire a efectivelor în condiţii de anotimp şi stare a vremii, precum şi pentru verificarea stării de operativitate a tehnicii din dotarea unităţii.  Acest exerciţiu a fost unul de rutină şi s-a desfăşurat conform unei planificări prealabile. Exerciţii de acest tip se desfăşoară în toate unităţile teritoriale, conform graficului anual de pregătire întocmit la nivelul Jandarmeriei Române. Nu am avut nicio intenţie de a interveni în zonă din alte motive, mai ales că, tot astăzi, de la ora 16:00, are loc şi meciul de fotbal dintre FC Vaslui şi Concordia Chiajna, unde trebuie să fim prezenţi pentru a asigura liniştea şi ordinea publică“, ne-a declarat Lucian Modoranu, purtătorul de cuvânt al IJJ Vaslui. 

În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

În 14 octombrie, localnicii din Siliştea au protestat în faţa perimetrului din comuna Pungeşti, unde compania Chevron şi-a adus primii specialişti cu care să înceapă lucrările de amenajare a platformei unde va fi amplasată prima sondă de explorare a gazelor de şist.

Reprezentanţii companiei Chevron şi-au retras, în aceeaşi zi, specialiştii de pe suprafaţa de teren deţinută la Siliştea, fără ca aceştia să mai revină în zonă.

Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunţat, că explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă până când siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.

Citeşte şi:

Chevron a început, la Pungeşti, o campania de informare din poartă în poartă

VIDEO Au sosit primele utilaje ale Chevron la Vaslui. Locuitorii din Pungeşti au format un lanţ uman în semn de protest la adresa americanilor

Intrigile din spatele „revoluţiei” de la Pungeşti. Primarul din comună, dispărut fără urmă. Elevii şi profesorii au primit interdicţie de a participa la revoltă

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite