Un alt ONG va face plângere penală împotriva Jandarmeriei din cauza situaţiei de la Pungeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia non-guvernamentală „Daţi-mi România înapoi“ va face o plângere penală împotriva Jandarmeriei, după ce aproximativ 300 de săteni din Pungeşti nu au fost lăsaţi, duminică, să participe la o acţiune de comemorare a erolilor din localitate de la răscoala din 1907.

Demersul va fi făcut, cel mai probabil, săptămâna viitoare, deoarece grupul format din aproximativ 300 de localnici din Pungeşti nu a fost lăsat să tranziteze drumul judeţean DJ 159 pentru a ajunge în curtea dispensarului din comună, acolo unde se află un monument ridicat în cinstea eroilor care au murit la răscoala din 1907. 

Localnicii au plecat de pe islazul comunal, situat în localitatea Siliştea, acolo unde activiştii şi-au ridicat noua Tabără de Rezistenţă, iar în drumul lor au fost opriţi de barajul jandarmilor, stabilit la aproximativ un kilometru de perimetrul unde compania Chevron instalează prima sondă de explorare a gazelor de şist. 

„Am intrat în dialog cu unul dintre negociatorii Jandarmeriei, fiind dispuşi să ne supunem la orice condiţie, numai să putem tranzita în linişte acest segment de drum al drumului judeţean. Ni s-a spus că nu putem tranzita acest drum public decât în număr de câte trei persoane, iar sătenii au refuzat. De aceea am preferat să încercăm să înconjurăm pe câmp, însă nu toată lumea a reuşit să ocolească distanţa de aproximativ 5-6 kilometri. Din punctul nostru de vedere este un abuz, deoarece în Ordinul 60 din 2010 (privind instaurarea zonei speciale de siguranţă publică- n.r.) nu este clarificat câte persoane pot trece. Mai mult, nu au ştiut să ne răspundă la întrebări, mai ales în ceea ce priveşte delimitarea perimetrului de zonă specială de siguranţă publică“, ne-a declarat Constantin Pâslaru, unul dintre liderii Mişcării de Rezistenţă de la Pungeşti. 

Practic, prin această plângere, ONG-ul cu pricina va cere să i se comunice care este, de fapt, delimitarea zonei speciale de siguranţă publică. 

În drumul lor la întoarcere, atunci când au ajuns în dreptul perimetrului în care compania americană şi-a deschis şantierul, sătenii au scandat lozinci împotriva Chevron, a guvernanţilor şi a primarului comunei Pungeşti, Mircia Vlasă. 

În data de 8 decembrie, autorităţile au anunţat că toată zona comunei Pungeşti a fost declarată „zonă specială de siguranţă“, din cauza incidentelor violente din ziua precedentă, atunci când cei aproximativ 500 de protestatari au reuşit să dărâme în totalitate gardurile împrejmuitoare de pe terenul deţinut de Chevron în perimetrul de la Siliştea.

Citeşte şi:

Situaţia de la Pungeşti se încinge. Localnicii cer demisia primarului

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite