Tribunalul Vaslui a decis începerea judecăţii în dosarul Vascar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Ciuburciu a fost arestată preventiv pe 2 iulie
Gabriela Ciuburciu a fost arestată preventiv pe 2 iulie

Judecătorii Tribunalului Vaslui au respins toate excepţiile invocate de cei nouă inculpaţi din dosarul Vascar. Gabriela Ciuburciu, directorul general al societăţii va fi judecată sub control judiciar, ea fiind eliberată din arest preventiv pe 8 august.

 Dosarul înaintat de DNA spre soluţionare Tribunalului Vaslui, a trecut de camera preliminară, urmând să înceapă judecata de fond. “Respinge cererile şi excepţiile. Constată legalitatea sesizării instanţei. Dispune începerea judecăţii.Termenul va fi stabilit după rămânerea definitivă a prezentei încheieri. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare.”, se arată în hotărârea pronunţată astăzi de magistraţii vasluieni. Procurorii DNA au dispus pe 24 iulie trimiterea în judecată a Gabrielei Ciuburciu, directorul general şi acţionarul majoritar al societăţii Vascar, cel mai cunoscut brand în materie de preparate din carne din Vaslui, sub acuzaţia de fraude cu fonduri europene, fals în înscrisuri, spălare de bani etc. Potrivit procurorilor DNA, prejudiciul în acest caz depăşeşte un milion de euro.

 Alături de Gabriela Ciuburciu a fost trimis în judecată, pentru complicitate, şi soţul acesteia - Viorel Ciuburciu, precum şi alte şapte persoane, apropiaţi ai soţilor Ciuburciu, care au calitatea de foşti sau actuali angajaţi ai societăţii Vascar. Procurorii au dispus trimiterea în judecată şi a societăţii Vascar şi a altor cinci societăţi controlate de familia Ciuburciu, care, potrivit anchetatorilor, au "căpuşat" Vascarul. Gabriela Ciuburciu a fost arestată preventiv pe 2 iulie, alături de Iuliu Cepoi, fostul director economic al societăţii Vascar. După gratii a ajuns pentru câteva zile şi contabila Florina Şuşu, însă ulterior judecătorii ieşeni au dispus cercetarea acesteia în stare de libertate.

În perioada 2008-2010, SC Vascar SA a derulat un proiect finanţat din fonduri comunitare, prin care a beneficiat de acordarea unui ajutor financiar nerambursabil, în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală. Proiectul avea ca obiectiv achiziţia, de către SC Vascar SA, unor utilaje necesare îmbunătăţirii procesului 

tehnologic. In cadrul proiectului, societatea era obligată sa deruleze, în baza unor reglementari stricte si precise, procedurile de achiziţii si sa depună apoi la Autoritatea Contractanta documentele justificative, in baza cărora erau efectuate plăţile. Contractul de finanţare a fost modificat prin două acte adiţionale, prelungindu-se termenul de depunere a dosarelor de achiziţii, respectiv fiind reluată procedura de achiziţie pentru unele echipamente. Valoarea eligibilă totală a proiectului a fost de 14.705.128 lei, echivalentul a 3.980.814 euro, din care, autoritatea contractantă a decontat cheltuieli în valoare totală de 5.839.677,81 lei. "Persoanele din conducerea inculpatei SC Vascar SA, sub comanda inculpatei Ciuburciu Gabriela şi cu sprijinul inculpaţilor Mihăescu Cristian Stefan şi Mirea Augustin Flavian, au planificat si au executat in detaliu fraudarea proiectului finanţat prin programul FEADR, prin simularea legalităţii procedurilor de achiziţii, obţinând astfel, atât din bugetul comunitar, cat si din patrimoniul SC Vascar SA, sume foarte mari de bani, pe care şi le-au însuşit parţial, prin simularea unor operaţiuni comerciale licite.

Gabriela Ciuburciu

Conform procedurilor de achiziţii, era necesar constituirea unei comisii de evaluare a ofertelor, iar pentru reuşita planului infracţional al inculpatei Ciuburciu Gabriela, era necesar ca aceasta sa fie constituită din persoane de încredere, controlabile de către directorul general al SC Vascar SRL.", se arată în comunicatul procurorilor DNA. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite