UPDATE FOTO Gabriela Ciuburciu, cea mai influentă femei de afaceri din judeţul Vaslui, arestată preventiv pentru fraude cu fonduri europene şi spălare de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Ciuburciu, director general Vascar a fost arestată preventiv pentru 30 de zile
Gabriela Ciuburciu, director general Vascar a fost arestată preventiv pentru 30 de zile

Una dintre cele mai importante femei de afaceri din judeţul Vaslui, Gabriela Ciuburciu, directorul general şi acţionar majoritar al SC Vascar SA Vaslui a fost reţinută astăzi de procurorii DNA, alături de contabilul şef al societăţii şi fostul director economic, sub acuzaţia de fraude cu fonduri europene, spalare de bani şi alte infracţiuni economice.

UPDATE 22.45 După o sedinţă de judecată maraton, în această seară, judecătorii Tribunalului Vaslui au dispus arestarea preventivă a Gabrielei Ciuburciu, a contabilei şefe Florina Şuşu şi a lui Iuliu Cepoi, fost director economic al societăţii Vascar, acţionar al aceleiaşi societăţi.

Apăraţi de o redutabilă echipă de avocaţi din Vaslui şi Iaşi, cei trei inculpaţi au încercat să convingă completul de judecată să fie cercetaţi în stare de libertate sau faţă de ei, să fie dispusă o altă măsură preventivă. După o oră de deliberări, instanţa a admis propunerea procurorilor DNA, fiind emise mandate de arestare preventivă pe numele inculpaţilor. Cu toţii au contestat decizia, dosarul urmând a fi înaintat, după motivarea hotărârii de arestare, Curţii de Apel Iaşi, cea care va decide definitiv dacă Gabriela Ciuburciu şi  ceilalţi doi subordonaţi, vor rămâne sau nu după gratii. 

Directorul general al SC Vascar SA Vaslui se află pentru a doua oară în faţa judecării unei propuneri de arestare. În iulie 2012, procurorii DNA au cerut din nou arestarea preventivă a Gabrielei Ciuburciu, alături de alţi trei inculpaţi, printre care şi Iuliu Cepoi. Atunci, judecătorii ieşeni au respins propunerea dispunând cercetarea şi ulterior trimiterea în judecată a celor patru în stare de libertate. Ca şi în cazul de faţă, în 2012 acuzaţiile procurorilor vizau tot fraude cu fonduri europene. Dosarul se află şi în prezent pe rolul instanţei de fond, fiind în faza administrării de probe.

Înfiinţată în anul 1991, în urma preluării activelor la fosta fabrică de industria a cărnii Vaslui, societatea Vascar este cel mai important procesator de carne din zona Moldovei, deţinând magazine de desfacere în majoritatea judeţelor din zonă. De-alungul anilor, societatea a fost supusă unor ample proiecte de modernizare, deţinând linii tehnologice de înaltă performanţă, obţinute tocmai ca urmare a accesării fondurilor europene. Potrivit ultimelor date centralizate de Ministerul Finanţelor, SC Vascar SA Vaslui are aproape 300 de angajaţi, o cifră de afaceri de 57.993.448 lei, iar ultimul profit raportat oficial a fost de 308.733 lei.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2008-2010, SC Vascar SA a derulat un proiect finanţat din fonduri comunitare “ pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil în condiţiile programului naţional pentru dezvoltare rurală”, perioada de implementare fiind de 24 de luni.
Valoarea eligibilă totală a proiectului a fost de 14.705.128 lei, echivalentul a 3.980.814 euro, din care, autoritatea contractantă a decontat cheltuieli în valoare totală de 5.839.677,81 lei.

Preţuri supraevaluate


Potrivit procurorilor DNA, “Unele persoane din conducerea SC Vascar SA, sub comanda inculpatei Ciuburciu Gabriela, ajutată de inculpata Şuşu Florina, contabil sef al societăţii comerciale, au planificat si au executat în detaliu fraudarea proiectului finanţat prin programul FEADR, prin simularea legalităţii procedurilor de achiziţii, obţinând astfel, atât din bugetul comunitar, sume foarte mari de bani, pe care şi le-a însuşit, prin simularea unor operaţiuni comerciale licite. Astfel, 9 contracte de achiziţii de utilaje au fost atribuite unei firme (al cărei unic asociat şi administrator era inculpatul Cepoi Iuliu, director si acţionar in cadrul SC Vascar SA), in urma unor proceduri de selecţie simulate, la preturi mult supraevaluate, o parte a banilor fiind ulterior returnaţi inculpatei Ciuburciu Gabriela, prin intermediul firmelor controlate in mod absolut de către aceasta şi familia sa. Astfel, această societate comercială a fost interpusă in cadrul procedurilor de achiziţii, aceasta societate comerciala achiziţionând utilaje si echipamente de la furnizori şi vânzându-le apoi SC Vascar SA la un preţ total cu 2.959.692,42 lei mai mare decât valoarea lor de piaţă.” ,,

Procurorii mai spun că pentru a simula respectarea prevederilor privind procedurile de achiziţii aplicabile şi pentru a ascunde conflictul de interese ce rezulta din legăturile dintre structurile acţionariatului SC Vascar SA şi al firmei câştigătoare a licitaţiei, inculpata Ciuburciu Gabriela a întocmit şi semnat mai multe documente în cuprinsul cărora a menţionat, în mod nereal, faptul că nu există nici un interes care să afecteze imparţialitatea pe parcursul procesului de verificare/evaluare a ofertelor.
În perioada 2009-2010, prin intermediul unor operaţiuni comerciale fictive, denumite “punere la dispoziţie de personal”, inculpatii Ciuburciu Gabriela, Cepoi Iuliu si Şuşu Florina au transferat în conturile SC Vascar SA şi ale altor două firme, controlate în mod absout de Ciuburciu Gabriela, din contul firmei al cărei unic asociat si administrator era inculpatul Cepoi Iuliu, suma totală de 510.079,70 lei, pentru a disimula originea ilicită a acesteia.
 

Gabriela Ciuburciu

Proceduri simulate

De asemenea, alte 16 contracte au fost încheiate de către SC Vascar SA, reprezentată de Ciuburciu Gabriela, cu diverse societăţi comerciale din Romania şi din străinătate, cu sprijinul unor persoane care au emis şi trimis oferte pur formale in numele altor firme.
Scopul acestor acţiuni a fost acela de a simula legalitatea procedurilor de atribuire şi al creării aparenţei eligibilităţii cheltuielilor efectuate de SC Vascar SA cu respectivele achiziţii.
Faptele au avut ca rezultat obţinerea fără drept de către SC Vascar SA a sumei totale de 5.277.354,56 lei, din finanţarea nerambursabila acordata de Agenţia de Plăti pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, in cadrul proiectului.
De asemenea, distinct de faptele legate de obţinerea fara drept a finanţării nerambursabile in cadrul proiectului, Gabriela Ciuburciu, beneficiind si de sprijinul contabilei şefe Florina Şuşu, a transferat, pe parcursul unei perioade îndelungate de timp, prin intermediul mai multor operaţiuni comerciale nejustificate, vădit defavorabile SC Vascar SA, pe care inculpata, in calitate de director general al companiei, potrivit prevederilor Legii 31/1990, era incompatibila sa le deruleze, suma totala de 4.981.852,81 lei, în conturile a trei societăţi comerciale care aparţineau inculpatei si familiei acesteia. Cei trei inculpaţi au fost reţinuţi pentru 24 de ore, iar la această oră magistraţii Tribunalului Vaslui judecă propunerea de arestare preventivă. Gabriela Ciuburciu mai este judecată într-un dosar cu fraude cu fonduri europene.

Citeşte şi

Directoarea de la SC Vascar SA Vaslui, anchetată de DNA

DNA a trimis-o în judecată pe Gabriela Ciuburciu, o influentă femeie de afaceri din Vaslui

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite