Sute de șacali amenință animalele fermierilor din Lunca Prutului. De ce nu pot fi vânați

0
Publicat:

Autorităţile din Vaslui avertizează că, mai ales în zona Luncii Prutului, numărul şacalilor a crescut îngrijorător de mult, estimându-se existenţa a peste 400 de exemplare. Fiind animale migratoare, şacalii au înaintat şi în zona de câmpie, zona de deal din vestul şi nord-vestul judeţului.

Se estimează că în judeţul Vaslui sunt peste 400 de exemplare de şacal, foto arhivă
Se estimează că în judeţul Vaslui sunt peste 400 de exemplare de şacal, foto arhivă

Cetăţenii sunt informaţi periodic să anunţe autorităţile în cazul în care sesizează prezenţa şacalilor, iar crescătorii de animale sunt sfătuiţi să îşi împrejmuiască proprietăţile, relatează Agerpres.

Potrivit directorului Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui, Vasile Negru, probleme sunt în special în zona Luncii Prutului. Aici este zonă de frontieră şi intervenţia autorităţilor este limitată, vânătoarea nefiind permisă.

„Pe raza judeţului Vaslui, noi avem râul Prut, care este apă de frontieră cu Republica Moldova. Noi gestionăm şi administrăm toate fondurile de vânătoare riverane Prutului, respectiv din albia şi albia majoră a râului. Prutul, fiind apă de frontieră, este trasat şi are şi o fâşie de protecţie a frontierei de stat. Conform legilor române în vigoare, nu se practică vânătoarea la nicio specie pe fâşia de protecţie a frontierei de stat. Pe teritoriul judeţului Vaslui, Prutul are o lungime de 190 de kilometri, iar în zonă vegetaţia este specifică zonelor inundate. Noi acolo nu putem interveni cu arma de vânătoare, întrucât am încălca legea statului român. Nu avem voie să tragem şi să utilizăm armele de foc decât conform prevederilor legale, de la fâşia de protecţie a frontierei de stat a României, 500 de metri în interior. Acolo sunt câteva zeci de mii de hectare care sunt pur şi simplu sălbatice”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Vaslui, Vasile Negru.

Specialiştii mai spun şi că şacalii au înaintat şi în celelalte zone, zona de câmpie, zona de deal din Vestul şi Nord-Vestul judeţului Vaslui, deoarece este vorba despre o specie care migrează mult, merge de la 25 până la 30 de kilometri pe noapte, în vederea asigurării hranei. Fiind o specie carnivoră, şacalul consumă cadavre, animale sălbatice, dar s-au înregistrat şi cazuri în care au fost atacate animale din gospodării sau din ferme.

„Proprietarii de animale, în special cei care ţin ovine, bovine, caprine în extravilanul localităţilor, să-şi împrejmuiască proprietăţile unde cresc animalele cu garduri bune, sănătoase, să le securizeze, că este un bun al lor, este munca lor, să nu le lase expuse acestui prădător nemilos şi foarte, foarte agresiv”, a avertizat Vasile Negru.

Şacalii au apărut pe teritoriul judeţului Vaslui prin Lunca Prutului, după anul 2012, când, printr-o hotărâre de Guvern, s-a închis vânătoarea în Delta Dunării, iar şacalii s-au înmulţit în progresie geometrică. Apoi, în 2018-2019, odată cu pătrunderea pestei porcine africane în zona umedă a României, pe teritoriul deltei, prin efectele virusului s-a asigurat hrană permanentă pentru şacali, iar aceştia s-au înmulţit necontrolat.

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite