Suferinzi la uşa unui medic în concediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii de diabet din Vaslui stau la mâna unui singur medic diabetolog plecat în vacanţă.

Lipsa medicilor diabetologi din judeţul Vaslui este un coşmar tot mai greu de suportat de bolnavi. 16.000 de pacienţi sunt luaţi în evidenţă de un singur medic navetist ce este în această perioadă în concediu.

Bolnavii care îi trec pragul doctorului Ella Pintilei susţin că şi atunci când aceasta venea la serviciu aveau de aşteptat ore în şir, iar acum sunt şi mai mult puşi pe drumuri.

În această situaţie este şi Ion Apetrei (62 de ani), bolnav de diabet de 9 ani. „Eu am venit de la ora 6.00 dimineaţă ca să îmi iau reţeta şi m-am trezit că doamna doctor este în concediu. Asistentele mi-au spus să las buletinul şi să revin după-amiază, atunci când vine nu ştiu ce medic să îmi dea reţeta. Efectiv îşi bat joc de noi. Când nu e în concediu, stai după doamna doctor să îşi bea cafeaua câte două ore. Acum, ne trezim că există riscul să nu ne luăm medicamentele. Din cauza nervilor, te îmbolnăveşti şi mai tare", s-a plâns bărbatul.

Necesar: opt medici în judeţul Vaslui

Singurul specialist care se ocupă de bolnavii de diabet din judeţul Vaslui, medicul ieşean Ella Pintilei, face naveta pentru a-şi consulta pacienţii şi ţine locul celor opt medici care ar trebui să fie prezenţi în întreg judeţul.

Din bolnavii care sunt sub tratament, 3.285 au diabet zaharat tip unu (insulinodependent), iar 9.863 sunt cu diabet zaharat tip doi. Specialiştii au constatat că şi numărul copiilor depistaţi cu această afecţiune este în creştere. În evidenţele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) sunt 60 de copii cu diabet.

Ministerul Sănătăţii nu dă derogare

Cel mai afectaţi sunt bolnavii pentru care schema de tratament trebuie schimbată. Ei nu pot primi medicamente decât de la medicul specialist. În celelalte cazuri, se pot adresa medicilor de familie sau celor internişti sau endocrinologi care pot prescrie insulina.

„Rugăm pacienţii să se adreseze celor două categorii de medici pentru a intra în posesia reţetelor medicale. Cei a căror schemă de tratament trebuie schimbată trebuie să meargă la spital. Alte soluţii nu avem la această dată. Am făcut demersuri  în fiecare an pentru a atrage personal de specialitate, din păcate nu au fost solicitări pe acest domeniu", a explicat Mihaela Vlada, şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.

Intră pe vaslui.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite