Preotul traficant de etnobotanice, eliberat înainte de termen din închisoare, după ce a scris două cărţi în detenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Bucică a fost arestat în februarie 2013
Gabriel Bucică a fost arestat în februarie 2013

Preotul Gabriel Bucică, din Constanţa, arestat în februarie 2013 de judecătorii din Vaslui şi condamnat ulterior la 4 ani de închisoare pentru aderare la un grup infracţional organizat şi trafic cu etnobotanice, a fost eliberat înainte de termen din închisoare după publicarea a două cărţi în timpul executării pedepsei.

Ministerul Justiţiei a dat publicităţii luni lista completă a deţinuţilor care au publicat cărţi în perioada 2013-2015. Pe ”lista savanţilor” de după gratii se află şi preotul Gabriel Bucică. Acesta a publicat în mai puţin de doi ani de detenţie două cărţi: ”Legea mozaică în lumina Noului Testament” şi ”Importanţa familiei după Legea mozaică”.

 Activitatea publicistică din spatele gratiilor a contribuit la eliberarea preotului traficant după doar doi ani şi două luni de inchisoare din pedeapsa de patru ani, la care a fost condamnat în mai 2013 de Judecătoria Vaslui. Încarcerat la Penitenciarul Vaslui, preotul Bucică a fost transferat ulterior la Penitenciarul Poarta Albă, având în vedere că domiciliul său figura în judeţul Constanţa, fiind eliberat condiţionat de Judecătoria Medgidia. 

Născut în judeţul Vaslui, Gabriel Bucică (35 ani) era preot la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din municipiul Constanta, având domiciliul în localitatea Cumpăna din judeţul Constanţa, când a fost ridicat de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vaslui.

Potrivit anchetatorilor, preotul Gabriel Bucică făcea parte din unul dintre cele mai puternice grupuri de traficanţi de etnobotanice din Vaslui al cărui lider era un interlop din Vaslui, Marius Buga, în vârstă de 30 de ani. Acesta a fost arestat pe 1 februarie 2013, alături de o tânără din Republica Moldova, Inga Pascal şi alţi trei adolescenţi din Vaslui, dintre care doi elevi, care îl ajutau să vândă etnobotanice în şcoli. 

Arestarea grupării Buga a venit într-o perioadă în care consumul etnobotanicelor în rândul elevilor din Vaslui scăpase de sub contol. Zeci de elevi au fost audiaţi de procurorii de la Crimă Organizată, povestind cum erau ademeniţi de traficanţii de etnobotanice chiar pe holurile şcolilor. Cel mai tânăr consumator de etnobotanice identificat în acest caz de anchetatori avea doar 10 ani! De altfel, procurorii DIICOT au demarat cercetările în urma unei plângeri formulate de un director din municipiul Vaslui, care de mai mulţi ani se lupta să-şi salveze fiul din ghearele traficanţilor de etnobotanice. Peste 700 de plicuri cu etnobotanice au fost ridicate de poliţiştii de la Crimă Organizată de la traficanţi, în urma percheziţiilor.

Preotul Bucică livra traficanţilor din Vaslui etnobotanicele ascunse în cărţi. Iniţial a susţinut că nu ştia ce conţin coletele pe care le livra traficanţilor din Vaslui, însă ulterior şi-a recunoscut faptele fiind judecat prin procedura simplificată.

 „Această perioadă, de când am fost arestat şi până în prezent a fost pentru mine o lecţie de viaţă şi un sfetnic bun", declara preotul Bucică în sala de judecată.

Preotul Gabriel Bucică şi basarabeanca Inga Pascal au fost singurii membri ai grupării care şi-au executat pedepsele. Liderul grupării, Marius Buga a reuşit să fugă din ţară chiar înainte de pronunţarea sentinţei definitive. Fugari sunt şi ceilalţi doi tineri, judecaţi la fel ca şi Buga prin procedura obişnuită. Marius Costan şi Cătălin Moraru au fost condamnaţi la câte trei ani şi opt luni fiecare, în timp ce Buga a primit aceeaşi pedeapsă ca preotul Bucică- patru ani. 

Traficanţii de etnobotanice, acuzaţi că au distrus viaţa a sute de adolescenţi, s-au făcut nevăzuţi după ce au reuşit să tergiverseze judecarea cauzei până când a intervenit încetarea de drept a măsurii controlului judiciar, măsură luată împotriva lor în ianuarie 2014, când au fost eliberaţi din arest pe motiv că s-ar fi scurs termenul rezonabil de când se află după gratii.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite