Piaţa din Vaslui mai scumpă decât cea din Bârlad. Cât scot vasluienii din buzunar pentru aprovizionarea de Crăciun şi unde se găsesc cele mai ieftine produse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Piata Traian Vaslui
Foto: Piata Traian Vaslui

Vasluienii au intrat deja în febra pregătirilor pentru sărbători, pieţele şi supermarketurile fiind asaltate de clienţi în ultimele zile.

Mulţi dintre vasluieni spun însă că mai întâi prospectează piaţa pentru a găsi cele mai bune oferte şi amână cumpărăturile pentru zilele următoare, sperând că producătorii vor mai ajusta din preţuri. Alţii, în schimb, au început deja să îşi facă proviziile de teamă că în preajma sărbătorilor, aşa cum s-a întâmplat şi în anii trecuţi, preţurile vor creşte.

Vasluienii care nu preferă cumpărăturile la supermaket, au la dispoziţie două pieţe pentru a-şi face cumpărăturile. Preţurile practicate de producătorii şi comercianţii din pieţele Traian şi Centran sunt relativ asemănătoare.

Diferenţe semnificative sunt la legume şi fructe, unde comercianţii din Piaţa Centrală practică preţurile mai mari cu 2-3 lei per kilogram. Spre exemplu, rădăcinoasele se găsesc în Piaţa Traian cu 4 lei/kg, în timp ce în Piata Centrală pătrunţelul, păstârnacul sau ţelina se vând cu 6 lei/kg.

Pentru un kilogram de cartofi vasluienii trebuie să scoată din buzunar 1,5 lei/kg, morcovul 2,5 lei, ceapa între 2,5 şi 3,5 lei/kg, varza 2 lei/kg, în timp ce legătura de verdeaţă se vinde cu 1 leu. Roşiile şi castraveţii se vând cu 6 lei/kg în ambele pieţe din Vaslui. Producătorii nu sunt dispuşi deocamdată la negocieri, doar în cazul porcului viu, preţurile se negociază.
”Avem porci de la ţară, iar preţul în viu varianză între 6 şi 10 lei, depinde de ce îşi doreşte cumpărătorul. La tejghea preţurile nu se negociază, considerăm că sunt accesibile”, a declarat unul dintre producătorii de carne din Piaţa Traian.  

buzau

Preţurile la carnea de porc, cea mai căutată în această perioadă, în cele două pieţe din Vaslui pornesc de la 16 lei pe kilogram. În funcţie de producător, pulpa de porc se vinde cu 16-18 lei/kg, ceafa cu 19 - 21 lei/kg, muşchiul 25 lei/kg, în timp ce la carnea tocată preţurile pornesc de la 18 lei/kg şi ajung până la 25 lei/kg. Preţurile nu diferă mult de cele practicate de supermarketuri, unde gasim mai ieftina spata de porc - 7,9 lei/kg, carnea tocata 13 lei/kg, si amestecul pentru piftie 4,9 lei kg. Pulpa de porc se vinde la principalul supermarket din Vaslui cu 26,9 lei kilogramul, 

Bârlădenii, în schimb se bucură de o piaţă mult mai ieftină decât cea din Vaslui, atât la legume şi fructe cât şi la brânzeturi şi carne. Astfel, la piaţa din Bârlad preţul la pulpa de porc porneşte de la 14 lei per kilogram, cotletul se vinde cu 13 lei/kg, ceafa cu 18 lei iar muşchiul cu 20 lei/kg. La brânzeturi, dacă la Vaslui un kilogram de caş sau brânză de vaci depăşeşte 20 de lei, la Bârlad doar specialităţile din brânză ajung la acest preţ.

image

Caşul de oaie se vinde la piaţa din Bârlad cu preţuri cuprinse între 15 şi 17 lei/kg, telemeaua de la 16 lei/kg, brânza de vaci de la 12 lei/kg, iar urda 15 lei/kg. Cea mai scumpă este brânza cu verdeţuri 20 lei/kg. La legume, cele mai mari diferenţe înregistrate între pieţele din Bârlad şi Vaslui sunt la roşii şi castraveţi. Dacă vasluienii trebuie să scoată din Buzunar 6 lei/kg, bârlădenii plătesc doar jumătate din sumă pentru aceeaşi cantitate.

brazi vaslui

Primii brazi au apărut în Piaţa Traian din Vaslui duminică dimineaţă. În funcţie de dimensiuni, preţurile brazilor variază între 50 şi 200 de lei, în timp ce ramurile se vând cu 20 de lei. La Bârlad, brazii se vând cu preţuri pornind de la 40 de lei. Fiind abia ajunşi la piaţă, comercianţii nu sunt dispuşi la negociere, susţinând că preţurile sunt mai mici decât cele practicate anul trecut.  

Brazii la ghiveci pot fi găsiţi la florăriile din Piaţa Traian la preţul de 80 de lei bucata. În supermarketuri, brazii artificiali pot fi cumpăraţi cu preţuri cuprinse între 17 lei - pentru brăduţii de 60 cm şi 150 lei cei de 2,1 m.

brad la ghiveci
Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite