Pesta porcină africană se extinde în judeţul Vaslui: un nou focar descoperit la Murgeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După localitatea Cârja, a fost confirmat primul focar de pestă porcină africană (PPA) în localitatea din apropiere, la Murgeni. Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au prelevat probe de la un porc domestic, care prezenta stări febrile

Subprefectul judeţului Vaslui, Mircea Gologan, a convocat luni, 5 august, în regim de urgenţă Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB), unde au fost luate o serie de măsuri adecvate gradului mare de risc.

S-a dispus instituirea  a patru filtre pentru dezinfecţie, inclusiv dezinfector pentru mijloacele de transport rutier pe DN26, în punctul Ferma lui Carp, la intrarea în oraşul Murgeni, dinspre Bârlad, la ieşirea din oraşul Murgeni către Găgeşti şi pe DN 24A la intersecţia cu drumul către localitatea Cârja, începând cu data de 5 august 2019, ora 20.00, până la data de 19 august 2019.

Este interzisă deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice din localităţile judeţului Vaslui, aflate în zona de supraveghere a focarului, respectiv localitatea Cârja, oraşul Murgeni, comunele Blăgeşti, Fălciu, Epureni (se vor distribui materiale pentru informarea cetăţenilor), cu excepţia faptului când este avizată de DSVSA Vaslui. Nici un animal domestic nu poate intra sau părasi o exploataţie fără autorizare sanitară veterinară.

DSVSA Vaslui împreună cu reprezentanţii IPJ Vaslui vor efectua controale în trafic şi în târgurile de animale, pentru a verifica dacă restrictiile cu privire la circulatia porcinelor sunt respectate.
Gestionarii fondurilor de vânătoare au obligaţia să supravegheze cât mai riguros starea de sănătate a efectivelor de mistreţi şi să notifice către Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui existenţa oricărui caz de îmbolnăvire sau mortalitate şi afluirea în cel mai scurt timp către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor  Vaslui.

”Facem apel la toţi cetăţenii din oraşul Murgeni să înţeleagă măsurile dispuse de autorităţi şi să le conştientizeze ca fiind necesare în contextul eradicării virusului.  În acest sens, vă asigurăm că toate măsurile propuse de specialiştii Centrului Local de Combatere a Bolilor sunt menite a stârpi complet virusul PPA de pe teritoriul judeţului nostru”, a precizat subprefectul Mircea Gologan.  

După apariţia primul caz de pestă porcină în localitatea Cârja, aproape toţi localnicii din sat şi-au sacrificat porcii din gospodării pentru a nu le fi asomaţi de autorităţi.

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite