O reţetă autentică de julfă. Desertul tradiţional de Crăciun pe cale de dispariţie din cauza seminţelor de cânepă asociate cu drogurile
0Cunoscute sub denumirea de ”Pelincile Domnului” sau ”Pelincile lui Hristos”, turtele cu julfă (sămânţă de cânepă) sunt renumite în zona Moldovei, fiind pregătite de gospodine în zilele premergătoare Crăciunului, vestind, astfel, Naşterea Domnului.
Tradiţia spune că moldovencele au creat această reţetă cu gândul la Maica Domnului, care nu îşi găsea adăpost nicăieri pentru ea şi pruncul ce urma să se nască şi pentru care nu avea pelinci. Tot tradiţia spune că această prăjitură de post ar trebui să fie singurul fel de mâncare consumat în Ajunul Crăciunului.
Reţeta tradiţională a julfei are la bază umplutură realizată cu seminţe de cânepă. În ultimii ani însă, cânepa fiind asociată cu drogurile, seminţele acestei plante au dispărut aproape complet de pe piaţă.
Confundând cânepa românească, din care se extrăgeau firele textile, cu cânepa indiană, cunoscută pentru efectele halucinogene şi incriminată de legislaţia penală, ţăranii nu mai cultivă nici soiul autohton, de teamă.
Pentru gospodinele care mai ţin la tradiţie şi reuşesc să găsească seminţe de cânepă în magazinele de specialitate, maestrul gastronom Nicolae Curelea explică procesul, nu tocmai uşor, al pregătirii tradiţionalelor turte cu julfă. Secretul gustului acestui desert îl reprezintă umplutura.
Pentru realizarea compoziţiei sunt necesare aproximativ 500 g de seminţe de cânepă. După achiziţionare, sămânţa se pune la uscat, apoi se dă prin maşina de măcinat sau se pisează la piuă. Se pune în castron mare, cu apă clocotită să treacă apa 2-3 degete deasupra ei. Se bate cu un tel viguros, apoi se dă prin sită cu apă cu tot.
În resturile rămase în sită se pune iar apă clocotită; se bate violent şi iar se trece prin sită.Operaţiunea se face de 3 ori, tot cu altă apă. Se aruncă hoaspa din sită la gunoi, iar onţinutul care a trecut prin sită se dă iar prin sită. Se repetă operaţiunea de 3-4 ori.
Laptele obţinut din această vânturare (de culoare vânătă cenuşie) se pune la fiert în oală mare, la foc mic. Esenţa se ridică deasupra ca o brânză care se ia cu paleta şi se pune într-un castron.Se lasă să se răcească, apoi se adaugă zahăr şi esenţe (rom, vanilie, lămâie), după gust. Pe un platou se presară zahăr, coajă de lămâie rasă şi esenţă, se pune prima turtă, apoi se adaugă julfa. Prăjitura se face cu 20-25 de foi între care se asează umplutura. Se lasă câteva ore la însiropat, înainte de a fi consumată.
Ingrediente pentru turte: 500 g faina albă, apă, sare, o lingură cu ulei
Turtele se pregătesc cu cinci-şase zile înainte de a face prăjitura Din apă, sare şi făină se face un aluat care se întinde cu făcăleţul să fie cât mai subţire. Se coc la cuptor, pe aragaz, sau direct pe plita sobei.Foile, care trebuie să aibă aceeaşi formă şi dimensiune, se păstrează acoprite până în dimineaţa ajunului.