O nouă gafă la spitalul din Vaslui. Un pacient mort, încredinţat familiei înainte de efectuarea necropsiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cadavrul a fost dus la medicină legală

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui a demarat, joi, o anchetă după ce cadavrul unui bărbat în vârstă de 56 de ani, decedat pe data de 9 martie a fost predat familiei de angajaţii de la Morga unităţii medicale, fără să fie supus necropsiei, în ciuda recomandărilor medicilor Laboratorului Anatomo-Patologie.

Când şi-au dat seama de gafa comisă, angajaţii de la morgă au solicitat sprijinul poliţiei pentru a aduce cadavrul înapoi, lucru care s-a întâmplat abia după o zi, timp în care familia apucase să îmbălsămeze cadavrul.

„Familia a prezentat un certificat de deces eliberat de medicul de familie din sat şi a plecat cu persoana decedată. Se ştia că în acest caz trebuie efectuată o necropsie, nu ştiu ce s-a petrecut, dar familia a plecat cu mortul. Am anunţat Poliţia, a fost anulat certificatul de deces şi a fost adus din nou cadavrul pentru autopsie. Familia a insistat să mergem să facem autopsia acasă, dar acest lucru nu este posibil”, a declarat medicul Sorin Moldoveanu, şeful Serviciului de Medicină Legală Vaslui.

Poliţiştii au demarat verificări în acest caz şi urmează să stabilească dacă sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei infracţiuni.

„Un bărbat în vârstă de 56 de ani, cunoscut cu afecţiuni medicale grave, a fost internat pe data de 8 martie la spitalul vasluian, unde a decedat la o zi după internare. În aceeaşi zi, familia a ridicat cadavrul şi l-a transportat la domiciliu. La sesizarea celor de la Serviciul de Medicină Legală, cadavrul a fost dus a doua zi la morgă, pentru efectuarea necropsiei. În cauză sunt efectuate cercetări, urmând să fie satabilite atât cauza decesului, cât şi împrejurările exacte în care s-au petrecut faptele”, a precizat comisar Ştefan Sofronie, responsabil mass-media din cadrul IPJ Vaslui.

Rudele bărbatului decedat au povestit că autopsierul de la morgă a indicat un anumit magazin de la care să fie cumpărat sicriul şi a ameninţat că, în caz contrar, cadavrul nu va fi putea fi predat.
Întrebat despre această situaţie, şeful Serviciului de Medicină Legală Vaslui a precizat că are cunoştinţe cu privire la relaţiile pe care autopsierii le au cu reprezentanţii unor magazine de pompe funebre.

„Este posibil ca autopsierii să aibă anumite interese la astfel de magazine. Ce pot să spune eu? E posibil, ştiu eu ce fac? Normal, nu poate nimeni obliga familia să cumpere sicriul de la un anumit magazin”, a subliniat Sorin Moldoveanu.

În spital, practicile autopsierilor sunt cunoscute, aceştia fiind acuzaţi în repetate rânduri că ar condiţiona eliberarea cadavrelor de cumpărarea de către familii a unor sicrie din anumite magazine la care au anumite interese. 

„Am afişat mereu anunţuri prin care să înştiinţăm familiile persoanelor decedat că nu trebuie să plătească nimic. Dezaprob total astfel de practici şi îi îndemn pe cei cărăra li se cer babi sau care sunt constrânşi să meargă la anumite magazine de pompe funebre, să depună reclamaţii”, a declarat managerul SJU Vaslui, Ana Rinder.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite