O femeie a murit după o cură de slăbire ucigaşă. Ce se întâmplă când bei apă cu lămâie şi bicarbonat: „Poate acţiona ca un exploziv“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Popa, în vârstă de 49 de ani, a murit pe 6 octombrie FOTO Facebook/ Elena Popa
Elena Popa, în vârstă de 49 de ani, a murit pe 6 octombrie FOTO Facebook/ Elena Popa

„Adevărul“ a discutat cu doi specialişti, un inginer chimist şi un chirurg generalist, despre efectele consumului unui amestec de apă, cu lămâie şi bicarbonat de sodiu, în contextul unui deces suspect al unei paciente din Vaslui.

O dietă la îndemâna oricui, recomandată pe mai multe siteuri de specialitate pentru rezultatele „miraculoase” pe care le-ar provoca în lupta cu kilogramele, a băgat o femeie în spital, ducând la o dramă.

Elena Popa, în vârstă de 49 de ani, din judeţul Vaslui, a ajuns la urgenţe cu dureri abdominale severe care au apărut în timp ce urma o cură de slăbire cu apă, lămâie şi bicarbonat de sodiu. Ulterior, în timpul unei intervenţii chirurgicale la care a fost supusă, medicii au descoperit că pacienta avea colonul perforat. După trei săptămâni de la internare, femeia a murit în condiţii suspecte.

Cronologia pacientei în Spitalul Judeţean Vaslui

Elena Popa a fost internată în Spitalul Judeţean Vaslui pe 16 septembrie. Potrivit medicilor, femeia a ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe cu dureri abdominale, vărsături şi meteorism (n.r. simptom caracterizat prin mărirea volumului abdomenului provocată de acumularea de gaze în stomac sau în intestine). „Pacienta a precizat în momentul prezentării în UPU că urmează o cură de slăbire cu apă, lămâie şi bicarbonat”, a declarat dr. Lelia Croitoru, director medical la unităţii medicale.

După trei zile de la internare, chirurgii au decis să opereze pacienta. În timpul intervenţiei, specialiştii au descoperit că femeia avea intestinal gros perforat. „Pacienta prezenta un colon transvers care prezenta perforaţie cu peritonită secundară. S-a intervenit chirurgical, s-a drenat lichidul, s-a rezolvat peritonita. Ulterior, pacienta a fost internată în ATI. Aici, în următoarele zile, a suferit multiple complicaţii, i s-a administrat sânge şi tratament de specialitate”, a mai adăugat directorul medical de la Spitalul Judeţean Vaslui. Pe 2 octombrie, datorită unei evoluţii medicale bune, Elena Popa a fost transferată din ATI în salon, pe clinica de chirurgie. După patru zile, bolnava şi-a pierdut viaţa subit. În prezent, moartea femeii este investigată de reprezentanţii Poliţiei care au deschis un dosar penal de moarte suspectă. Cauzele care au dus la decesul victimei vor fi stabilite de medicina legală.

Explicaţiile specialiştilor 

„Adevărul” a consultat opiniile unor specialişti în legătură cu efectele pe care le provoacă amestecul de lămâie cu bicarbonat de sodiu asupra aparatului digestiv. Iuliana Cocean, inginer chimist în Laboratorul de Optică a Atmosferei, Spectroscopie şi Laseri de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a precizat că bicarbonatul de sodiu (NaHCO3) este o substanţă tampon, un amfoteric, care poate reacţiona atât cu bazele, cât şi cu acizii. Folosit ca anti-acid pentru afecţiuni gastrice, bicarbonatul de sodiu interacţionează cu acidul clorhidric din stomac şi formează sare (NaCl), dioxid de carbon (CO2) şi apă. „Dioxidul de carbon este sub formă de bule de gaz şi - pentru a înţelege fenomenul – acesta este similar cu cel al producerii sifonului sau a apelor carbogazoase când se barbotează CO2 în apă. Gazul astfel format este, de obicei, eliminat prin eructaţie (n.r. râgâit)”, a punctat inginerul chimist. Potrivit acestuia, în cazul amestecului de bicarbonat de sodiu şi zeamă de lămâie se produce o reacţie cu efervescenţă puternică.

„Această efervescenţă poate acţiona ca un «exploziv», depunând o presiune excesivă asupra pereţilor tractului digestiv şi, în încercarea de eliminare, din cauza volumului mare de gaze, acestea se pot bloca în partea inferioară, în intestine şi colon, conducând eventual la o deteriorare a ţesutului acestuia. La efectul de natură mecanică se poate adăuga şi un efect de coroziune chimică din cauza acidului rămas nereacţionat deoarece bicarbonatul poate fi insuficient pentru a neutraliza atât acizii din zeama de lămâie cât şi acidul clorhidric prezent în stomac. În cazul în care sunt deja prezente afecţiuni de natură gastrică, precum şi altele, iar consumul combinaţiei de cele două substanţe este repetat de mai multe ori, efectele amintite mai sus sunt cumulate, iar riscul de a se produce perforaţii ale pereţilor de-a lungul tractului digestiv - stomac, intestine, colon - este sporit”, a mai subliniat Iuliana Cocean.

Pe de altă parte, profesorul Ştefan Georgescu, chirurg generalist, director medical la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, a precizat că modificările conţinutului digestiv în anumite situaţii poate provoca perforaţia unui segment din tractul digestiv. „Probabil pacienta nu consuma numai amestecul de apă, lămâie şi bicarbonat. Această soluţie adaugată la secreţiile digestive obişnuite poate să agreseze aparatul digestiv în diferite puncte şi localizări. Prin reacţia cu secreţiile tubului digestiv, amestecul menţionat provoacă o auto-agresiune şi astfel pot să apară leziuni de tip perforaţie”, a precizat profesorul Georgescu.

Elena Popa a fost înmormântată în cimitirul din localitatea vasluiană Văleni luni, 09 septembrie.

Citeşte şi:

Moarte după o cură de slăbire cu apă, lămâie şi bicarbonat. O femeie şi-a pierdut viaţa în condiţii suspecte

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite