Majoritatea şcolilor vasluiene nu oferă siguranţă elevilor, în cazul unui incendiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
  scoala paltinis vaslui

Pompierii  din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui au  organizat şi  efectuat în  cursul acestui an, controale tematice în unităţile de învăţământ, în scopul prevenirii  incendiilor.

 În urma verificărilor, au fost depistate  1236  de încălcări de la normele de prevenire a incendiilor, pentru care pompierii au aplicat 933  de sancţiuni,  dintre care 931 avertismente şi două amenzi în cuantum de 1000 lei. Principalele nereguli constatate au fost: Printre neregulile constatate, în top se află neobţinerea avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu pentru lucrările noi, precum şi la schimbarea destinaţiei unor spaţii în unitate de învăţământ,  nerealizarea unui sistem operativ de observare şi anunţare a incendiului sau de alertare în cazul producerii unui astfel  de eveniment. De asemenea, grinzile, rampele scărilor de acces/evacuare ale etajelor sunt confecţionate din materiale de construcţie combustibile, iar deschiderea uşilor de pe traseele de evacuare nu se face în sensul deplasării utilizatorilor către exterior sau blocarea căilor de evacuare. Potrivit reprezentanţilor ISU, în multe dintre şcolile vasluiene, nu se asigură presiunea minimă necesară pentru funcţionarea la parametrii necesari a instalaţiilor de hidranţi interiori, precum şi echiparea acestora conform normelor. Mai mult, sunt exploatate instalaţii electrice cu defecţiuni şi improvizaţii (siguranţe fuzibile decalibrate, corpuri de iluminat suspendate direct de conductorii de alimentare şi fără globuri de protecţie, legături electrice supuse la eforturi de tracţiune) şi fără protecţia corespunzătoare faţă de materialele combustibile pe care sunt amplasate,coşurile de evacuare a gazelor arse din centralele termice nu sunt protejate corespunzător faţă de materialele combustibile ale construcţiilor. Nu sunt realizate instalaţii de iluminat de securitate pentru evacuare şi iluminat de siguranţă pentru intervenţie la unele centralele termice, instalaţiile de captare şi scurgere la pământ a descărcărilor electrice atmosferice cu care sunt echipate construcţiile nu sunt menţinute în stare de funcţionare, anumite componente ale acestor instalaţii fiind scoase din uz.

În timpul  controalelor de prevenire  s-au executat exerciţii practice de evacuare şi intervenţie, vizând în principal alarmarea, evacuarea utilizatorilor  şi a bunurilor de valoare din construcţii, precum şi organizarea intervenţiei de stingere cu  personalul de pe locul de muncă,  pentru acţionarea coordonată în cazul producerii unei situaţii de urgenţă. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite