Leşurile congelate ale unor maidanezi, găsite la poarta Padocului Bârlad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O anchetă a Poliţiei Municipale Bârlad este în plină desfăşurare după ce în cursul zilei de marţi, 1 martie, au fost descoperite leşurile mai multor câini morţi, aruncate în containerele aflate chiar la intrarea în padocurile oraşului

Opt leşuri congelate şi unul în descompunere au fost găsite, marţi, în pubelele de la intrarea în Padocul Bârlad, serviciu aflat în subordinea Primăriei. Acestea au fost aruncate în containerele şi pubelele aflate la poarta adăpostului pentru câini maidanezi.

Cazul a intrat în atenţia Poliţiei de ordine publică din municipiu în urma unui apel la 112 prin care o persoană a semnalat că angajaţii măcelăresc câinii şi îi aruncă la întâmplare. Reclamantul a indicat direct locul unde se aflau leşurile, deşi pubelele respective erau într-un loc ferit, nu în drumul vizitatorilor. Odată cu poliţiştii au sosit la faţa locului şi specialişti din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) cu o maşină cu autolaborator care au ridicat câinii morţi.

"Sunt camere de supraveghere"

„Suspiciunea mea este că a fost un act voit la care a fost complice şi cineva din interior, un salariat al nostru. Există camere de supraveghere şi am rugat poliţia să ridice înregistrările pentru a stabili cine a umblat la frigiderul unde sunt depozitate cadavrele animalelor. Instructajul e strict şi nu ne putem abate de la el. Orice iubitor de animale are acces la padocuri, nu e intrarea interzisă. Am convingerea că a fost o înscenare. Ancheta va clarifica cum stau lucrurile”, a spus, pentru „Adevărul”, Adrian Cărăbăţ, directorul Grădinii ZOO Bârlad, cel care răspunde şi de padocuri.

Potrivit datelor furnizate de angajaţii adăpostului pentru câinii fără stăpân, există un congelator cu capacitate de 500 de litri în care sunt depozitate leşurile (fie că e vorba despre eutanasiere, fie moarte din alte cauze). Periodic este solicitată firma care asigură neutralizarea cadavrelor (SC Eco Neutralizare Grindaş).

"O înscenare prost făcută"

Leşurile câinilor depozitate în congelator (12 la număr) aveau crotal şi se ţine un registru strict al acestora. Opt dintre cadavre au fost mutate în pubelele de gunoi de la intrare printre ele aflându-se şi un cadavru în descompunere al unui câine necrotaliat, de origine necunoscută. Potrivit registrului, câinii crotaliaţi erau decedaţi de cel puţin o lună.

image

„Câinii erau puşi ostentativ într-o europubelă. Este o înscenare prost făcută. Eu am trecut pe acolo pe la ora 8 dimineaţa dar nu mi-a trecut prin cap să cotrobăi prin gunoi. Cei care au reclamat au venit la punct ochit”, a spus Cărăbăţ.

Ancheta în desfăşurare

Analizele de laborator vor fi efectuate în zilele următoare, în ordinea în care se vor decongela. „Noi am fost sesizaţi prin apel la 112, am trimis maşina cu autolaborator pentru a ridica leşurile. Avem expert care va face analiza şi rezultatele le vom comuna Poliţiei Bârlad, fiind o anchetă în desfăşurare”, a spus Traian Petcu, directorul DSVSA Vaslui.

Anchetatorii vor formula concluziile funcţie de rezultatul analizelor şi probele adunate la faţa locului. „Se va stabili dacă se întrunesc elementele constitutive ale unei infracţiuni funcţie de rezultatul analizelor de laborator coroborate cu restul probelor”, a spus Loredana David, responsabil mass-media în cadrul IPJ Vaslui.

Citeşte şi:

Maidanezi salvaţi de la eutanasiere prin adopţie de la distanţă

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite