La spitalul din Vaslui nu se mai fac avorturi la cerere de trei ani. Medicii invocă „motive de moralitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ginecologii Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui nu mai efectuează avorturi la cerere din anul 2015, fiind invocate motive de moralitate.

Potrivit conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, în ultimii trei ani medicii Secţiei Obstetrică Ginecologie au refuzat să mai realizeze întreruperi de sarcină la cerere. ”A fost o decizie luată de medicii ginecologi, probabil din anumite considerente personale. Este vorba despre întreruperi de sarcină la cerere, nu despre situaţii medicale în care se impune acest lucru", a declarat marţi Ana Rinder, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui. 

Decizia ginecologilor din Vaslui de a nu mai realiza avorturi la cerere coincide cu anul în care Secţia Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui a fost zguduită de un uriaş scandal de corupţie. De altfel, ultimele avorturi la cerere consemnate în registrele unităţii figurează în ziua în care au avut loc percheziţiile în unitate.

Trei medici ginecologi au fost puşi sub acuzare în 2015 şi condamnaţi în primă instanţă pentru fapte de corupţie, în sarcina acestora reţinându-se şi faptul că realizau avorturi ilegale (la sarcini mai mari de patru luni), contra unor sume uriaşe, care ulterior era înregistrate ca fiind avorturi terapeutice. De altfel, ancheta procurorilor a scos în evidenţă atunci că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui de ani de zile nu mai fusese înregistrat în documente nicio întrerupere de sarcină la cerere, în condiţiile în care unitatea avea afişat în triaj tarif pentru o astfel de intervenţie (150 lei). De altfel, mai multe paciente audiate ca martori au declarat magistraţilor că li s-au făcut întreruperi de sarcină la cerere, fără a li se elibera vreo chitanţă.

În prezent, noua conducere a secţiei Ginecologie pune refuzul medicilor de a realiza avorturi pe seama moralităţii, dar şi a faptului că este un serviciu medical care nu este decontat de stat. În privat, însă, aceste motive nu mai subzistă.

"Întreruperile de sarcină la cerere se fac numai la cabinetele particulare din Vaslui sau din Iaşi. Nici înainte mulţi colegi nu făceau avorturi la cerere. Printre motive se regăsesc şi moralitatea, dar şi faptul că nu sunt plătite. Este o manoperă pe care o facem noi şi spitalul nu ne-o plăteşte, astfel că s-a luat decizia de a nu mai face astfel de întreruperi", a declarat medicul Smărăndiţa Istrate, citată de Hotnews.

În cadrul Secţiei Ginecologie din Vaslui sunt şi câţiva ginecologi care, din motive religioase, refuză să facă avorturi la cerere şi în privat, nu doar la stat.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite