Iureş basarabean pentru paşapoarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petenţii sunt nevoiţi să aştepte cu orele în faţa sediului de la Paşapoarte
Petenţii sunt nevoiţi să aştepte cu orele în faţa sediului de la Paşapoarte

Serviciile de eliberare a actelor de identitate din Vaslui sunt la un pas de blocaj din cauza numărului extrem de mare al cererilor.

Serviciul Public Comunitar de Eliberare şi Întocmire a Paşapoartelor (SPCEIP) Vaslui este asaltat, la propriu, în ultima perioadă de cetăţeni români veniţi de peste hotare pentru a-şi reînnoi actele. Cererile nu vin numai din partea vasluienilor care se întorc acasă în vacanţă de la munca de peste hotare.

„Solicitările au cunoscut o creştere semnificativă în această perioadă, dar nu neapărat din cauza stranierilor veniţi acasă. De aproximativ două luni, tot mai mulţi cetăţeni din Republica Moldova solicită eliberarea de paşapoarte, ceea ce înseamnă că activitatea noastră a cunoscut o creştere cu 40% faţă de anul trecut",
a declarat inspectorul Corina Galescu, şefa SPCEIP Vaslui.

Volumul de muncă a crescut şi mai mult din această lună, din cauza vasluienilor veniţi să îşi petreacă acasă concediul de odihnă. Aceştia profită de vacanţă şi îşi reînoiesc paşapoartele.

Bonuri de ordine

Încă de la primele ore ale dimineţii, cu mult înainte de începerea programului, zeci de oameni se aşează la rând pentru a intra în posesia acestui act. Pentru a nu scăpa situaţia de sub control, ca în ceilalţi ani, conducerea serviciului a apelat la bonuri de ordine. „Deocamdată, se poate spune că facem faţă aglomeraţiei. Din acest an am început să folosim bonuri de ordine, cu un interval orar bine stabilit la care cei interesaţi trebuie să se prezinte. Media zilnică este de 100 de solicitări pe care le onorăm în totalitate", a adăugat inspectorul Corina Galescu.

Cei mai mulţi vasluieni veniţi acasă de peste hotare provin din Spania şi Italia. Potrivit conducerii SPCEIP, faţă de anii trecuţi, paşapoartele biometrice au început să fie tot mai căutate.

„Am venit din Italia şi m-am decis ca anul acesta să îmi fac paşaport biometric. Din experienţa anului trecut, am făcut această alegere tocmai pentru a scăpa de cozi", a spus Alina Stanciu, de 34 de ani.

Un paşaport clasic este valabil doar un an, în timp ce paşaportul electronic are o valabilitate de cinci ani, iar diferenţa de bani dintre cele două acte este de 60 de lei. Mai exact, dacă un paşaport temporar costă 216 lei şi se eliberează în doar două ore, valoarea celui biometric se ridică la 276 de lei, iar durata de eliberare este de 14 zile calendaristice.

Peste 150 de cereri zilnic

Îmbulzeală şi nervi întinşi la maxim se pot întâlni şi pe holurile Primăriei Vaslui, la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor (SPCEP). Peste 150 de oameni stăteau ieri să-şi schimbe cărţile de identitate, deşi numărul cererilor ce pot fi rezolvate zilnic este mult mai mic.

„Această situaţie o înregistrăm anual în cele două luni de vară, iulie şi, respectiv, august. Spre exemplu, în primele 10 zile ale lunii iulie s-au eliberat 544 de acte de identitate", a precizat Geanina Tofan, purtătorul de cuvânt al Primăriei Vaslui.

Citiţi şi:
Moldovenii ar putea fi obligaţi prin lege să renunţe la paşapoartele sovietice

17.000 de vasluieni nu au buletine

Mii de vasluieni nu vor putea vota, pentru că nu au acte de identitate

Intră pe vaslui.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite