FOTO Un veteran vasluian la ceas aniversar: Neculai Gheorghiu - 100 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

CENTENAR Neculai Gheorghiu, din localitatea vasluiană Tuleşti, sat Dragomireşti, împlineşte 100 de ani pe 3 noiembrie. Centrul Militar Judeţean Vaslui l-a serbat în avans pe veteranul din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Neculai Gheorghiu a serbat împlinirea celor 100 de ani de viaţă alături de doi dintre copiii săi, de  nepoţi şi de şapte dintre strănepoţi. Autorităţile locale şi judeţene au ţinut să-l felicite pe veteranul de război.

S-a născut la data de 03.11.1914, fiul lui Ioan şi al lui  Natalia. Copilăria, tinereţea, precum şi marea majoritate a timpului de „om la casa lui” şi le-a petrecut în satul natal. S-a căsătorit cu  Lucreţia la data de 30 decembrie 1937, cu care a avut opt copii, din care doi dintre ei sunt şi acum în localitatea de domiciliu a veteranului.

Este văduv de la vârsta de 80 de ani, atunci când cea care i-a fost alături la bine şi la greu o viaţă întreagă, soţia dumnealui, a plecat în lumea celor drepţi.

Un prim contact cu mediul militar la avut prima data în luna aprilie 1936, atunci când a fost încorporat pentru a efectua serviciul militar obligatoriu într-o unitate militară . A fost lăsat la vatră în luna octombrie 1937.  În perioada 22.06.1941 – 23.08.1944 a luptat pe frontul de est, în cadrul Regimentului 68 Infanterie. La Odesa a căzut prizonier, fiind prizonier în perioada 23.08.1944 – 26.06.1945, în lagărul de la Zaporoje (timp de 10 luni şi trei zile) din U.R.S.S.

Pentru faptele de arme săvârşite în perioada războiului a fost decorat cu medalia „Crucea Comemorativă a celui de- al Doilea Război Mondial 1941 – 1945”.

Aniversat de autorităţi

Pe 1 noiembrie, comandantul Centrului Militar Judeţean Vaslui, colonel Ioan Teofil Costin, împreună cu Prefectul Judeţului Vaslui, Andrei Puică, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui -  Dumitru Buzatu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vaslui - Corneliu Bichineţ, deputatul Ana Birchall, primarul comunei Dragomireşti - Turcu Aurel şi reprezentantul Asociaţiei veteranilor de război filiala Vaslui - Costia Marin au fost alături de veteranul de război Gheorghiu I. Neculai şi de familia acestuia la împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani.

Activitatea s-a desfăşurat la primăria comunei Dragomireşti iar în cadrul acestei acţiuni, domnului plt.(rtg) Gheorghiu Neculai, a primit mesajul de felicitare din partea conducerii Ministerului Apărării Naţionale la împlinirea venerabilei vârste de 100 ani, mesaj semnat de doamna Otilia Sava, secretar de stat în M.Ap.N pentru relaţia cu Parlamentul, informare publică şi creşterea calităţii vieţii.

În semn de respect şi preţuire, pentru cei 100 de ani împliniţi, domnului Gheorghiu Neculai iau fost înmânate diplome aniversare, plachete şi cadouri de către Prefectul judeţului Vaslui, de către reprezentanţii Consiliului Judeţean Vaslui, de către primarul comunei Dragomireşti, de către comandantul Centrului Militar Judeţean Vaslui, precum şi din partea camarazilor din cadrul filialei judeţene A.N.V.R. Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite