Mândria României. Are 103 ani, a fost printre cei mai curajoşi soldaţi în cel de-al Doilea Război Mondial, statul l-a decorat şi i-a dat o pensie de 350 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Ioan Istrate a ajuns la vârsta de 103 ani. În dreapta, primarul comunei Şpring, Daniel Rusu
Ştefan Ioan Istrate a ajuns la vârsta de 103 ani. În dreapta, primarul comunei Şpring, Daniel Rusu

Pentru un veteran de război din satul Draşov, comuna Şpring, Ziua Armatei are dublă semnificaţie. Pe lângă faptul că sărbătoreşte alături de ceilalţi colegi ai săi care au luptat pe front, plt.adj.p. (rtr) Ştefan Ioan Istrate îşi sărbătoreşte şi ziua de naştere. Veteranul de război împlineşte vârsta de 103 ani.

În urmă cu doi ani, acesta a fost decorat cu Emblema de Onoare a Armatei României şi înaintat în gradul de căpitan în retragere. Pentru faptele sale de vitejie, Ioan Istrate a fost decorat cu „Virtutea militară clasa a II-a”. Infanterist în cel de al doilea Război Mondial, s-a distins prin curajul şi devotamentul său, luptând pe frontul de răsărit în Regimentul 92 Infanterie.

În 25 octombrie, alături de sărbătorirea Zilei Armatei României, Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război Filiala “Regele Ferdinand I ” din Alba, Consiliul Judeţean Alba împreună cu personalul Centrului Militar Judeţean Alba îl sărbătoresc, la Draşov, pe eroul, veteran al celui de al doilea război mondial. plt.adj.p. (rtr) Ştefan Ioan Istrate, cu ocazia împlinirii a 103 ani de viaţă. Ostaş de nădejde în slujba ţării şi a neamului, eroul de la Draşov a văzut lumina zilei în data ce 25 octombrie 1911, într-o familie de ţărani, buni gospodari şi buni români. A fost căsătorit în Draşov, timp de 76 de ani cu Ileana, iar împreună au avut cinci copii.

La 11 septembrie 1941 împreună cu alţi consăteni a fost concentrat în cadrul Regimentului 92 Infanterie „DECEBAL” cu sediul în garnizoana Orăştie, având gradul de sergent şi încadrat ca ajutor comandant pluton, ulterior comandant tren de luptă. Principala sa misiune a fost să asigure paza trenului de luptă care transporta muniţia, armamentul, tehnica de luptă, efectivele regimentului la acţiunile duse de aceştia pe frontul de Est, pe timpul asediului început la 16 octombrie 1941 asupra cazematelor ce înconjurau oraşul Odessa, precum şi la acţiunile duse începând cu luna martie1942 în Crimea, la Kerci sau a celor aproximativ 8 luni de asediu asupra oraşului Sevastopol, alături de trupele germane. A luptat, de asemenea, şi în Munţii Tatra. Primeşte, însă, în schimb o pensie de doar 350 de lei, pentru că a lucrat aproape toată viaţa la CAP, la care se adaugă indemnizaţia de veteren de război.

În luna cotombrie 1942 pe timpul unei misiuni de aprovizionare este rănit şi ca urmare a rănilor suferite în data de 20 ale aceleiaşi luni este demobilizat şi lăsat la vatră, întorcându-se în satul să natal, în sânul familiei. La vârsta de 103 ani, a trecut prin multe greutăţi, şi-a pierdut soţia şi trei copii. Se bucură totuşi de iubirea a opt nepoţi, şi unei nurori, Ana, care de 53 de ani îl îngrijeşte. Ioan Istrate o consideră ca fiind propia fiică şi sprijinul bătrâneţelor sale. Primeşte o pensie de 320 de lei. Pentru faptele sale de vitejie plt.adj.p. (rtr) Ştefan Ioan Istrate  a fost decorat cu „Virtutea militară clasa a II-a”, iar în urmă cu doi ani cu Emblema de Onoare a Armatei României şi înaintat în gradul de căpitan în retragere.

Veteranul-erou din Alba la 100 de ani: lucrează în grădină, face gimnastică şi nu refuză un pahar cu vin sau ţuică

FOTO Elie Bufnea, un simplu erou din Primul Război Mondial. Odiseea voluntarilor români în Siberia şi Extremul Orient

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite