Secretele longevităţii de pe insula Ikaria, „locul unde oamenii uită să moară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grigoris Tsahas a împlinit anul acesta 100 de ani, în timp ce vecina sa, Christina Tsantiri, are 102 ani. FOTO Daily Mail
Grigoris Tsahas a împlinit anul acesta 100 de ani, în timp ce vecina sa, Christina Tsantiri, are 102 ani. FOTO Daily Mail

Bătrâneţea nu pare să fie „boală grea“ pentru locuitorii insulei greceşti Ikaria. Comunitatea restrânsă de pe insulă este vestită în întreaga lume nu numai pentru că oamenii depăşesc frecvent 90 de ani, ci mai ales pentru că la vârste foarte înaintate aceştia sunt activi şi rar ajung să se confrunte cu boli cardiovasculare, Alzheimer, demenţă sau cancer.

Micuţa insulă din nordul Mării Egee a devenit în ultimii ani obiect de studiu pentru echipe de cercetători din întreaga lume care încearcă să descopere motivele exacte pentru care locuitorii Ikariei au parte de o viaţă lungă şi, mai ales, de ce sunt atât de feriţi de boli grave la anii bătrâneţii. În cartea recent lansată, „Ikaria: Lecţii despre mâncare, viaţă şi longevitate de pe insula grecească unde oamenii uită să moară“, autoarea Diane Kochilas, care locuieşte mare parte din timp pe limba de pământ din mijlocul apelor, scrie despre stilul de viaţă care pare să reprezinte reţeta secretă a longevităţii neumbrite de multe dintre bolile care transformă bătrâneţea într-un blestem.

În cartea sa, Kochilas a inclus şi şase motive esenţiale care, în opinia ei, contribuie la dezlegarea misterului vieţii lungi şi sănătoase de pe insula Ikaria.

1. Încercaţi să consumaţi mâncare preparată din produse crescute local, de sezon şi să fiţi cumpătaţi în ceea ce priveşte cantitatea consumată. „Octogenarii, nonagenarii şi persoanele care au ajuns sau au trecut de 100 de ani cu care am vorbit în Ikaria mi-au descris cum şi ce mâncau încă din copilărie, destul de puţin, de regulă, din cauza sărăciei sau a locului izolat unde trăiesc. Carnea se afla foarte rar pe masă, pentru unii chiar şi numai de două sau trei ori pe an, cu ocazia sărbătorile importante. În alte cazuri, când în bătătură existau mai multe animale, se tăiau mai ales găini de vreo două ori pe lună. Peştele era accesibil atunci când se ieşea la pescuit. Grădinile de legume nu erau foarte întinse, ci săpate pe terasele înclinate din Ikaria şi udate cu zgârcenie“, conform celor spuse de scriitoare. Oamenii care acum au ajuns sănătoşi la 100 de ani mâncau ceea ce le oferea natura, de la melci la ciuperci sălbatice, alături de ceea ce creşteau în propriile grădini. Nici în ziua de azi nu există prea multă mâncare procesată pe insulă, cu excepţia a câteva produse care s-ar putea găsi în unele restaurante.

image

2. „Nu vă grăbiţi să trăiţi. Oamenii din Ikaria, inclusiv familia mea, îşi duc viaţa cu încetinitorul, până şi felul în care merg nu încetează să mă uimească: fără grabă, se opresc să observe ceea ce se întâmplă în jurul lor, de parcă trăiesc fiecare moment de care dispun“, scrie Diane Kochilas.
Obişnuinţa de a face totul fără grabă are legătură, într-un fel, cu percepţia asupra trecerii timpului care domeneşte aici sau mai bine zis cu un soi de lipsă a acesteia. Pe Ikaria nimeni nu se grăbeşte să ajungă undeva, mentalitata lui „este în regulă dacă întârzii sau „am promis că ajung undeva, dar nu mai am chef“ este adânc înrădăcinată în stilul de viaţă al locuitorilor. „Poate că pentru unii poate fi frustrant un astfel de stil de viaţă, dar cred că a refuza să trăieşti cu ochii pe ceas se reflectă cel mai bine în proverbul „omul face planuri, iar Dumenzeu râde“, explică Kochilas.

ikaria

3. „Învăţaţi să savuraţi orele de somn.Oamenii de pe Ikaria obişnuiesc să doarmă mult timp. Nu se ştie dacă din cauza aerului curat şi a brizei, dar poţi dormi tun până la 10 ore, chiar şi atunci când lumina soarelui invadează dormitorul. Iar acest obicei este prezent în viaţa fiecărui locuitor“, scrie Kochilas în cartea sa. Locuitorii din Ikaria trag un pui de somn ori de câte ori apucă. Mai ales cei în vârstă. „Atunci când dormi după-amiaza ai impresia că trăieşti de două ori într-o zi, mai ales în zielele de vară. Când este cald, oamenii se trezesc la 9 dimineaţa, trag un pui de somn la amiază, ziua continuă până la 7 seara, apoi se iese din casă la 11 noaptea şi fiecare se întorace la somn când simte nevoia. De regulă, cei mai în vârstă se retrag pe la 3 dimineaţa“, mai povesteşte scriitoarea.

4. Grecii trec repede peste emoţiile negative, nu ţin supărarea în suflet. Pe Iakria „accesul stresului este interzis“, spune Kochilas, iar oamenii iartă şi uită repede. Şi mai ales ştiu să petreacă cu cele mai diverse ocazii, cum se întâmplă şi la panygyria (festivaluri locale unde se bea vin şi de dansează până în zori).

5. Pe Ikaria se apelează la ierburi şi tot felul de alte tratamente naturiste pentru cele mai multe probleme relativ minore de sănătate, lăsând şi trupul să lupte ca să se vindece. Remediile tradiţionale încă se află la loc de cinste printre locuitorii insulei, iar acestă „farmacie a naturii“ este extrem de vastă.

6. Bătrânii din Iakria merg foarte mult pe jos, fac plimbări zilnice care contribuie la menţinerea în stare excelentă a trupului, dar şi a minţii. Iar acest lucru este valabil pentru toată lumea, indiferent de vârstă.

Citiţi şi: 

Cea mai bătrână femeie din lume a dezvăluit secretul longevităţii

„E bine să te răsfeţi din când în când cu ceva nesănătos, dar bun!“ Sfaturi de la o femeie care a „văzut“ trei secole

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite