FOTO Protestele iau amploare la Penitenciarul Vaslui. Zeci de forţe de ordine pregătite să intervină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Forţele de ordine sunt pregătite să intervină
Forţele de ordine sunt pregătite să intervină

Deţinuţii încarceraţi la Penitenciarul Vaslui, una dintre cele mai moderne închisori din România, s-au solidarizat cu deţinuţii care protestează în celelalte puşcării din ţară, 47 dintre ei refuzând să mai mănânce şi scandând lozinci.

UPDATE: În urma negocierilor, o parte dintre deţinuţi au renunţat la proteste şi au ieşit din greva foame. Joi dimineaţă, 56 de deţinuţi încarceraţi la Vaslui au refuzat hrana.

UPDATE Numărul protestatarilor a crescut la Penitenciarul Vaslui, astfel că miercuri seara 112 deţinuţi, din cei aproape 1.000, au refuzat hrana şi scandează lozinci împotriva ministrului Justiţiei şi Administraţiei Penitenciare. 

”Suntem 200 în grevă, nu 40””, ”Ne ameninţă”, ”Nu avem apă!”, ”Ne taie pachetele, vizitele!”, ”Jos Prună!”, ”Vrem graţiere!”, sunt câteva din scandările deţinuţilor încarceraţi la Vaslui. După amiază, câţiva dintre deţinuţii aflaţi la sectorul de plimbare s-au urcat pe un terasament pentru a protesta.

Având în vedere, creşterea semnificativă a numărului de protestatari, conducerea Penitenciarului Vaslui, în baza protocolului, a solicitat intervenţia structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Mai multe dube cu jandarmi, popieri şi poliţişti din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale au ajuns miercuri seara la Penitenciarul Vaslui. Zeci de forţe de ordine sunt în curtea Penitenciarului, pregătite să intervină în caz de nevoie. Reprezentanţii Penitenciarului Vaslui poartă negocieri cu deţinuţii, pentru a-i determina să renunţe la proteste. 

FOTO Deţinuţii s-au urcat pe un terasament pentru a protesta

proteste penitenciar vaslui

Ştire iniţială:

În Penitenciarul Vaslui s-a dat alarmă încă de marţi, toţi angajaţii unităţii fiind în alertă. Deţinuţii încarceraţi la Penitenciarul din Vaslui nu se plâng de condiţiile de detenţie, ci se tem că vor ajunge în alte puşcării în care condiţiile nu sunt precum cele de la Vaslui, unde îşi ispăşesc pedepsele la standarde europene. 

Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, 47 de deţinuţii încarceraţi la Penitenciarul Vaslui au refuzat hrana şi protestează verbal. 

Nu au fost înregistrate incidente violente, deţinuţii huiduind şi scandând lozinci în sectorul destinat plimbărilor zilnice. Protestatarii cer graţierea colectivă şi modernizarea tuturor puşcăriilor. Deţinuţii sunt urmăriţi îndeaproape de angajaţii penitenciarului. Până în prezent nu a fost solicitată intervenţia forţelor de ordine. 

Închisoarea din Vaslui este nou construită, fiind inaugurată în anul 2012. Deţinuţii încarceraţi la Penitenciarul Vaslui dispun de dormitoare moderne. Niciunul dintre ele nu are mai mult de patru paturi, fiecare este dotat cu televizor, cu băi proprii, apă caldã. Fiecare etaj al clădirii este dotat cu sală de mese şi săli de recreere, în plus nu lipsesc nici săile de curs, biblioteca, un magazin alimentar şi sălile de sport, toate amenajate şi complet utilate.

Proteste în lanţ, în puşcării

Având în vedere implicaţiile medicale, accentuate şi de perioada caniculară, Administraţia Naţională a Penitenciarelor anunţă că îşi exprimă public îngrijorarea faţă de protestele exprimate sub forma refuzului de hrană. Subliniem că la nivelul tuturor unităţilor, angajaţii au purtat discuţii individuale şi colective cu persoanele implicate în această formă de protest şi au încercat identificarea unor soluţii care să răspundă problemelor semnalate.

”Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate respectă dreptul la  libertatea de exprimare a persoanelor custodiate, atâta vreme cât nu sunt puse în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea acestora. În acest sens, personalul monitorizează îndeaproape situaţia, fiind în dialog permanent cu deţinuţii nemulţumiţi. În situaţia în care deţinuţii vor încălca prevederile legale privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, precum şi cele ale regulamentului de ordine interioară, administraţia locului de deţinere  va acţiona gradual pentru restabilirea ordinii. De asemenea, este menţinută, în permanenţă, legătura cu structurile locale ale Ministerului Afacerilor Interne”, se arată într-un comunicat al ANP.

În ultimele zile, deţinuţii din opt închisori din România au declanşat proteste, plângându-se de condiţiile din penitenciare şi cerând graţierea colectivă. Protestele au fost declanşate de deţinuţii de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi, fiind urmaţi de cei încarceraţi la Botoşani, Poarta Albă, Miercurea Ciuc, Oradea Giurgiu şi Brăila.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite