EXCLUSIV 25 de huşeni trimişi în judecată pentru afaceri ilegale cu ajutoare de şomaj şi subvenţii. Cum a fost păcălit statul pe spatele sărmanilor
0
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi au dispus trimiterea în judecată a 25 de persoane, printre care şi cinci oameni de afaceri, patronii unor societăţi din municipiul Huşi, sub acuzaţia de înşelăciune, fals, uz de fals şi complicitate la aceste infracţiuni.
Valeiu Busuioc, administratorul unei societăţi comerciale, având ca obiect de activitate fabricarea de încălţăminte, este acuzat că timp de doi ani de zile, a angajat fictiv zeci de persoane pentru a beneficia de subvenţii de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, ulterior şi angajaţii încasând în mod ilegal ajutor de şomaj.
În contextul în care, judeţul Vaslui se află în topul naţional de ani de zile, cu o rată a şomajului de peste zece procente, afacerea cu şomeri a devenit o practică în zona Huşului, în perioada 2010 - 2012, procurorii DNA instrumentând un amplu dosar pe această speţă.
În cazul de faţă, procurorii au declanşat urmărirea penală, după ce în martie 2012, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Vaslui s-au sesizat din oficiu, cu privire la faptul că Valerică Busuioc, în calitate de administrator la SC Valconf SRL, în perioada 2010 - 2012, a întocmit în fals mai multe contracte de muncă, de unde rezulta încadrarea în muncă a unor persoane, în baza cărora a obţinut ilegal subvenţii de la bugetul de stat, potrivit dispoziţiilor art.85 din Legea 76/2002, cauzând un prejudiciu evaluat la suma de aproximativ 200.000 lei.
În urma cercetărilor, s-a stabilit că Valerică Busuioc trăieşte în concubinaj cu Mihaela Mistreanu, iar în anul 2008, aceasta din urmă a înfiinţat SC Valconf SRL, societate care are sediul social în sat Duda, comuna Duda Epureni, având calitatea de administrator. Ulterior, societatea şi-a desfăşurat activitatea într-un spaţiu închiriat de la SC Enzi Angel SRL, din Huşi.
Cu toate că în statutul societăţii figurează ca administrator Mistreanu Mihaela, de administrarea în fapt a acesteia a societăţii s-a ocupat Valerică Busuioc. Acesta a luat toate deciziile privind relaţiile comerciale, încheierea de convenţii cu AJOFM, încheierea/încetarea contractelor de muncă, raporturile cu autorităţile, precum şi orice alte activităţi legate de conducerea unei societăţi, spun anchetatorii.
Circuitul angajărilor fictive
În aceste condiţii,Valerică Busuioc, în numele SC Valconf SRL, în perioada 2010-2012, în scopul obţinerii de subvenţii de la bugetul asigurărilor pentru şomaj, activitate conform Legii 76/2002, a încheiat convenţii cu Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Vaslui - Filiala Huşi, în cadrul cărora a angajat , formal, 22 de persoane, şomeri peste 45 ani, aflate în căutarea unui loc de muncă. Convenţiile încheiate, prevedeau obligativitatea ca durata angajării acestor persoane să fie de minim 2 ani, însă, subvenţiile de 500 lei lunar/persoană se acordau doar 1 an de zile (primul an de la angajare). Persoanele angajate la Valconf au figurat figurat încadrate doar 1 an de zile, cât a fost încasată si subvenţia.
Pentru a nu fi obligat să restituie subvenţiile încasate de la stat, Busuioc, împreună cu contabila sa, Lenuţa Catargiu, care asigura servicii de contabilitate şi la alte societăţi din oraş, a intermediat angajarea şomerilor la alte societăţi, a căror administratori au fost de acord să-i angajeze formal pe angajaţi, care între timp şi-au dat demisia de la Valconf.
Angajările aveau durata de câteva zile, apoi le-au fost desfăcute contractele de muncă pe motivul necorespunderii din punct de vedere profesional (din culpa angajatului), pentru că, numai în aceste condiţii persoanele angajate (inculpate în cauză) puteau beneficia de ajutor de şomaj.
Patru patroni inculpaţi, alături de busuioc
”În toamna anului 2012 inculpatul Busuioc Valerică l-a contactat pe coinculpatul Brânză Maricel, administrator la SC Auto Amabil SRL Huşi, căruia i-a cerut, ca în mod fictiv, să accepte să angajeze pentru câteva zile un număr de 3 persoane , pentru ca apoi acestea să poată beneficia de ajutor de şomaj. Cunoscându-se prin intermediul coinculpatei Catargiu Lenuţa, care este contabilă la ambele societăţi, coinculpatul Brânză. În aceeaşi modalitate, s-au derulat angajările fictive şi cu administratorii celorlalte societăţi, inculpaţi în cauză. Coinculpatul Boţu Vasile, reprezentantul SC Gambino COM SRL Lunca Banului , a angajat fictiv 5 persoane inculpate în cauză. Coinculpatul Codreanu Mihai, reprezentantul SC Criagrovlad SRL Vineţeşti, a angajat fictiv 5 persoane inculpate în cauză. Coinculpatul Idriceanu Costel, reprezentantul SC Cosilmard SRL Huşi, a angajat fictiv o persoană inculpată în cauză. În cazul celor 8 angajări fictive la SC Agro Vânătoru SRL, a rezultat că administratorul societăţii - Vânătoru Mircea, nu a cunoscut despre această situaţie, rezultând că angajările au fost efectuate la iniţiativa şi de către coinculpata Catargiu Lenuţa, care a aplicat ştampila şi a semnat în locul administratorului”, se arată în rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi.
Pentru toate cele 22 de persoane angajate fictiv, contabila Lenuţa Catargiu a depus la Agenţia Finanţelor Publice Huşi, declaraţii privind contribuţii pentru veniturile realizate, conform statelor de plată, acestea intrând în plata ajutorului de şomaj.
La finalul cercetărilor procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Valeriu Busuioc, a contabilei Lenuţa Catargiu, a celor patru afacerişti care au intrat în circuitul angajărilor fictive, mai puţin Vânătorul Mircea, dar şi a 18 dintre şomerii care au beneficiat de îndemnizaţii ilegale. Faţă de 4 dintre inculpaţi, care şi-au recunoscut faptele şi au achitat prejudiciul, procurorii au renunţat la urmărirea penală.
Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Judecătoriei Huşi. Prejudiciul evaluat la 198.000 lei nu a fost recuperat, procurorii instituind sechestre pe bunurile inculpaţilor.