Elevii vasluieni obligaţi să înveţe în casele localnicilor, deşi au şcoli noi în sat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de elevi, din 13 comune vasluiene vor învata şi în acest an în şcoli vechi şi condiţii improprii chiar dacă în satele respective sunt şcoli noi,  finalizate în proporţie de 90%.

Constructorul, o societate din judeţul Bacău, a lăsat baltă toate lucrările din judeţ, solicitând Ministerului Educaţiei în această vară rezilierea contractelor. Demersul este absolut inexplicabil, în condiţiile în care existau fonduri pentru finalizarea lucrărilor. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui spun că au încercat pe tot parcursul verii să ia legătura cu constructorul pentru a găsi o soluţie pentru a face recepţia şcolilor care sunt aproape finalizate, cum este cazul şcolii din Corni Albeşti, unde clădirea este terminată, fiind necesară doar montarea centralei termice. Reprezentanţii Primăriei Albeşti s-au oferit să monteze ei centrala numai să li se permită accesul pentru a pregăti sălile de clasă pentru deschiderea noului an şcolar, însă constructorul nu le permite accesul în clădire.

"Doi ani de zile copiii din acest sat au învăţat în nişte condiţii improprii, nedemne pentru un act didactic de calitate. Nu pot să asist cum elevii sunt îngrămădiţi în cămăruţe în care abia se poate respira, care numai săli de clasă nu pot fi numite, în timp ce în sat avem şcoală nouă. Am făcut demersuri şi la Ministerul Educaţiei şi la Prefectura Vaslui şi sperăm să primim o soluţie zilele acestea. În caz contrar, părinţii sunt hotărâţi să intre în şcoală, pentru că nu sunt de acord să-şi mai lase copiii în şcoala veche.", a declarat Monica Amancei, primarul comunei Albeşti. De altfel, supăraţi că şcoala nouă din sat nu va fi dată în folosinţă, peste o sută de părinţi din satul Corni Albeşti au protestat în curtea şcolii. 

"Nu ştim de ce nu se dechide noua şcoala. Trimitem copiii în şcoala cea veche care este ca o coştereaţă, iar şcoala nouă o păstrăm ca bibelou. Eu am cinci copii, daca nu vor deschide şcoala noua, nu-i mai dau la şcoală. Acolo (şcoala veche n.r.) nu se poate învăţa, cad pereţii pe ei. ", a declarat Maria Ailenei, unul dintre părinţii nemulţumiţi.

La şcoala din Corni Albeşti învaţă 270 de copiii, în clasele I - VIII. Cadrele didactice recunosc şi ele că şcoala veche, care funcţionează în fosta casă a agrononomului din comună  este un adevărat pericol pentru elevi. 

"Sunt camere de locuit  nu săli de clasă pentru şcoală. Nu este volumul de aer, iarna este foarte frig, învăţătorul trebuie sp stea,  afară pe hol să vadă copiii la tablă", s-a plâns unul dintre învăţători. 

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite