Dumitru Buzatu, profesorul de marxism şi leninism care a pus stăpânire pe cel mai sărac judeţ din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dumitru Buzatu, preşedintele PSD al Consiliului Judeţean Vaslui, cel catalogat drept baronul celui mai sărac judeţ din România,  se mândreşte cu trecutul său de profesor de marxism şi leninism. Iar ascensiunea de la catedră la politica de nivel înalt a fost una fulminantă.

Născut pe 12 august 1955, la Ruginoasa, judeţul Iaşi, Dumitru Buzatu şi-a început cariera didactică ca profesor de istorie filosofie la liceele din Vaslui. Fidel doctrinei de stânga, Buzatu s-a alăturat, în 1990 Frontului Salvării Naţionale. După ruperea acestuia, optează pentru aripa PDSR, a prietenului său Ion Iliescu, şi îşi face loc în primul Parlament al României de după ‘89. Cu ajutorul marelui său mentor, ajunge imediat preşedinte al filialei Vaslui a PSDR-PSD, funcţie pe care o ocupă şi în prezent.

Dumitru Buzatu a ocupat un fotoliu de deputat din 1992 până în 2004. În decursul celor trei mandate, prezenţa în Parlamentul României a fost una discretă. În prima legislatură, activitatea deputatului Buzatu a fost una timidă, în cei patru ani având doar 14 luări de cuvânt şi o interpelare. Pe parcursul celui de-al doilea mandat, fostul profesor de istorie a prins curaj având 105 luări de cuvânt, şapte declaraîii politice, trei interpelari dar şi nouă iniţiative legislative. Cu o singură excepţie, toate iniţiativele legislative propuse de Dumitru Buzatu în mandatul 1996 – 2000 au fost clasate sau respinse definitiv. Singura care a trecut de votul plenului viza modificarea legii privind sistemul de stabilire a salariului de bază în sectorul bugetar şi a îndemnizaţiilor pentru persoanele care ocupă funcţii funcţii de demnitate public. Tot în cel de-al doilea mandat de deputat, Dumitru Buzatu a avut şi ideea năstruşnică, de a transforma comuna Codăeşti în oraş. Ideea măreaţă a fost fost însă clasată. În timpul exercitării ultimului mandat de parlamentat, liderului PSD Vaslui a urmărit înfiinţarea mai multor comune în judeţ, majoritatea iniţiativelor  legislative vizând acest lucru. Astfel, la iniţiativa lui Buzatu au fost înfiinţate comunele Ibăneşti, Rafaila, Fruntişeni, Pogoneşti,  dar şi oraşul Murgeni.

image

În 2004, sătul de politica mare de la centru, Dumitru Buzatu revine în teritoriu, ocupând funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Vaslui. Fotoliul de deputat a fost predat soţiei sale, Gabriela Creţu, la rându-i profesor de filosofie. Consoarta rămâne deputat timp de trei ani, după care, sătulă la rândul ei de Bucureşti şi de politica de Dâmboviţa, ajunge eurodeputat la Bruxelles.

Veleităţi de moşier

Deşi şi-a dedicat ultimii 22 ani politicii şi administraţiei, Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, a dobândit o avere rermarcabilă, iar investiţiile în agricultură au toate şansele să îl transforme într-un veritabil moşier. La un an după revenirea din Parlamentul României la Vaslui, din 2005 şi până în 2010 Buzatu a achizitionat peste 10 de hectare de teren agricol atât în judeţul Vaslui (în comunele Zăpodeni şi Ştefan cel Mare), cât şi în judeţul Suceava, la Şaru Dornei. Valoarea terenurilor consemnată în declaraţia de avere este de-a dreptul modică, având în vedere zona în care se află acestea. În judeţul Vaslui, Buzatu deţine peste 7 hectare de teren, în unităţile teritoriale Ştefan cel Mare şi Zăpodeni, comune aflate în apropierea municipiului Vaslui, une fieful PSD este în floare, iar primarii celor două comune sunt fideli preşedintelui Buzatu.

Potrivit declaraţiei de avere din 2009, ultima în care are consemnată valoarea de impozitare a terenurilor achiţionate, valoarea celor şapte hectare cumpărate de Dumitru Buzatu la Zăpodeni şi  Ştefan cel Mare este de 7000 de lei!! Asta în condiţiile în care, pe piaţa imobiliară în zona respectivă un hectar costă între 1500 şi 3000 de euro
Terenurile cumpărate în cele două comune, au fost transformate într-o veritabilă fermă pomicolă, suprafeţele fiind plantate cu pomi fructiferi, care sunt deja pe rod. Anul trecut, familia Buzatu – Creţu şi-a sporit domeniile agricole cu încă 5 hectare de teren achiziţionate la Negreşti.

Vila cu titlu de anexă gospodărească

image

Potrivit propriilor declaraţii de avere, Dumitru Buzatu şi soţia sa, Gabriela Creţu, actualmente senator, mai deţine două apartamente în Vaslui şi unul în Bucureşti, achiziţionat în 2012 dar şi o vilă de 172 metri păraţi în municipiul Vaslui, construită în 2012.Vila de la Zăpodeni este consemnată în scriptele Primariei Zapodeni dreapt anexa gopodareasca, iar in declaraţie de avere - spatiu de producţie! CJ mai deţine acţiuni la Racova Vaslui (6.350 de euro, valoare la zi) - holdingul milionarului Adrian Porumboiu - şi este coproprietar al firmei CONSBIT Vaslui, deţinând 50% din afacere.

  Fiul, angajatul tatălui

image

Ca orice părinte preocupat de soarta copilului, preşedintele CJ Vaslui a avut mare grija de  fiul sau, Tudor, oferindu-I un post călduţ, cel de director executiv al Centrului de Resurse pentru Afaceri Vaslui (CRAV). Înfiinţat în luna martie 2009, Centrul de Afaceri este o societate care aparţine în proporţie de 70% Consiliului Judeţean, şi 30% Consiliului Local. În plus, Tudor Buzatu îşi urmează tatăl şi pe plan politic. Dacă Dumitru Buzatu conduce Organizaţia Judeţeană a PSD, fiul său este preşedintele Organizaţiei de Tineret a PSD Vaslui. ”Eu sunt mândru că sunt fiul părinţilor mei. Oamenii au ales dupã cum au crezut, nu am fost pus în functie de către tatãl meu, am fost ales de colegii de partid. Nu au mai existat familii de politicieni în România? Nu suntem noi la nivelul familiilor istorice din România, însă mã mândresc cu ceea ce a realizat familia mea în politică”, declara Tudor Buzatu după alegerea sa ca preşedinte al tineretului social democrat.

Buzatu, suspectat că a fost sponsorizat din şpăgile de la Mediu

Numele lui Dumitru Buzatu este legat şi de unul dintre cele mai mari scandaluri de corupţie din judeţ, cel al arestării fostului director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului VasluiMitrea a fost acuzat că, începând din anul 2011, de când a fost monitorizat de procurori, a luat şpăgi în valoare de 1,5 milioane de lei, plus alte sume importante în euro. Din aceşti bani, Mitrea ar fi finanţat campania electorală a liderului PSD Buzatu cu aproape 1 miliard de lei vechi. Conform rechizitoriului, Mitrea a plătit 11 persoane din alte judeţe să vină şi să voteze la alegerile locale din comuna Epureni pentru o rudă de-a sa, precum şi pentru Dumitru Buzatu, candidatul de atunci al PSD la preşedinţia Consiliului Judeţean. Procurorii l-au interceptat Dumitru Buzatu discutând amizat cu Remus Mitrea. Acesta din urmă a ajuns după gratii, fiind condamnat definitive la opt ani de închisoare cu suspendare. Dumitru Buzatu nici măcar nu a fost audiat de procurorii DNA în acest caz, deşi interceptările celor doi au fost folosite, inclusiv la propunerea de arestare a fostului director de la Mediu, pentru a se arăta influenţa pe care o avea la şefii judeţului.


Cum îl felicita Buzatu pe directorul şpăgar de la Mediu pentru că voia să scape de un angajat incomod, care nu tolera şpăgile.


Remus Mitrea: Alo, sã trăiţi, domn’ preşedinte!
Dumitru Buzatu: Salut Remus, ce faci?
…………
Remus Mitrea: Păi, noi… Deci eu, anul trecut, în toamnă, am dat concurs pentru funcţionar public.
Dumitru Buzatu: Îi bine!
Remus Mitrea: – Da, şi m-a fãcut şi funcţionar public, ca să fie treaba mai bunişoară… Acuma aştept să-i… O venit decizia lu’ idioata asta!
Dumitru Buzatu: Da?
Remus Mitrea: Da, gata! Deci…
Dumitru Buzatu: Bravo!
Remus Mitrea: Da, bine acuma… o şters-o, o şters-o oleacă în concediu medical, o prins numai două zile din preaviz, deci când se întoarce mai stã 27 de zile si la revedere. Şi am scãpat de idioata asta.
Dumitru Buzatu: Tot înainte!
Remus Mitrea: Ca să ne putem face si noi treaba linistit
Dumitru Buzatu: Bine puiu!
Remus Mitrea: Bine.
Dumitru Buzatu: Păi ne vedem dupã ce vin de la Bucuresti…
Remus Mitrea: Ne vedem.
Dumitru Buzatu: Să punem la punct toate treburile ăstea.
Remus Mitrea: Şi să punem toate chestiile la punct. Bun, să trăiţi, sănătate!
(fragment interceptare DNA, dosar Remus Mitrea)
 

Citeşte şi: 

VIDEO Cum a ajuns un traseist politic să ţină hăţurile Bârladului. Povestea baronului roşu cu „liberalism prin vene”

Stăpânii politici ai Iaşiului. Ascensiunea şi apogeul lui Gheorghe Nichita şi Relu Fenechiu, baronii care au controlat judeţul transpartinic în ultimii 10 ani

FOTO Marian Oprişan şi lecţia de parvenitism în politica postdecembristă. Cum a ajuns un manechin banal în topul baronilor roşii ai României

Eternul bugetar Gheorghe Nichita se lăfăie în luxul din Dealul Copoului

Oprişan stă în „fortăreaţa“ mamei

Dragoş Benea, sărac lipit în declaraţia de avere, trăieşte în luxul concubinei

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite