Căncescu şi Diniţă, de la simpli ingineri, la cei mai bogaţi politicieni din Braşov şi în final la cercetaţi penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aristotel Căncescu şi Ion Diniţă au terminat aceaşi facultate. Ambii au avut afaceri din care s-au îmbogăţit şi ambii au intrat în politică. Aristotel Căncescu a fost senator şi preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, iar Diniţă este din 2012 deputat. Se cunosc de multă vreme şi sunt cercetaţi pentru contractele ilegale de la Consiliul Judeţean.

Aristotel Căncescu (62 ani) s-a născut la Timişoara, dar a absolvit Facultatea de Mecanică din Braşov. În 2001 a devenit doctor în managemanet la Universitatea Politehnică din Bucureşti. Aristotel Căncescu a intrat în politică în 1993, a avut două mandate de senator şi este liderul PNl Braşov. Din anul 2000  şi până ieri a fost în fruntea Consiliului Judeţean Braşov. Acum este suspendat din funcţie pentru că a fost arestat pentru fapte de corupţie.

Căncescu s-a îmbogăţit din afaceri în media. Are în cont 3,98 milioane de dolari bani pe care i-a încasat după ce a vândut o reţea de posturi radio sub siglă Mix FM, în 2006. Modul în care a obţinut însă banii a fost un subiect controversat şi a făcut obiectul unui dosar DNA, care însă nu a mai ajuns în justiţie. Astfel, pe 22 ianuarie 2007, societăţile Canaris SRL şi Radio Tâmpa SRL au vândut un număr de 24 de licenţe audiovizuale către firma Canet Radio SRL, al cărei unic asociat era Aristotel Căncescu. Tranzacţia a fost făcută în familie, din partea celor două firme contractele fiind semnate de fratele liberalului şi de un apropiat al acestuia. Preţul plătit de Căncescu pentru propriile licenţe radio a fost de 100 de euro bucată. Apoi, Căncescu a vândut firma care deţinea deja licenţele unei companii străine pentru sumă de 5,9 milioane de euro. A plătit impozitul de 16 %, iar diferenţa a ajuns în propriile conturi.  Ani la rând procurorii au făcut cercetări pentru a-l acuza de evaziune fiscală, dar dosarul nu a mai ajuns în instanţă, iar Căncescu a scăpat basma curată.

Pe lângă banii din această tranzacţie, mai are în conturi potrivit declaraţiei de avere 605.205 euro, tot din 2006 şi 508.000 de dolari din 2013. Căncescu deţine la Braşov două proprietăţi, o casă în centrul istoric şi un domeniu la Râşnov  de Valea Glăjăriei. Casa de vacanţă a lui Aristotel Căncescu este ca o fortăreaţă, cu garduri înalte, plase de protecţie, special construite pentru a-i alunga pe curioşi. Dincole de gardul impunător este însă un adevărat domeniu, care pe lângă vila din lemn construită în stil rustic, include şi o adevărată grădină zoologică. Mai multe specii de păsări, dar şi cai, căprioare sau cerbi se plimbă pe domeniul preşedintelui Consiliului Judeţean. De-a lungul anilor ai existat zvonuri că Aristotel Căncescu ar fi avut şi un urs, dar acest lucru nu a fost niciodată dovedit. Zona denumită Valea Glăjăriei din Râşnov este plină de vile impunătoare. A fost aleasă de mulţi oameni cu stare, deoarece este extrem de liniştită, ferită de ochii lumii, la marginea pădurii într-un decor natural suberb.

Ion Diniţă, latifundiarul cu 40 de terenuri

Ion Diniţă (52 ani) s-a născut în Vrancea. Şi el a absolvit în 1990 tot Facultatea de Mecanică de la Braşov, iar din 2009 este doctor în Inginerie Mecanică. În 1994 a înfiinţat firma Gotic o companie de contrucţii abonată la contrite cu statul care l-a transformat pentru ani într-unul dintre cei mai bogaţi braşoveni. Este şeful filialei Braşov a Partidului Conservator şi din 2012 este şi deputat. Înainte de acest mandat nu a deţinut nicio funcţie publică.

Deputatul Ioan Diniţă este cercetat în dosarul contractelor acordate ilegal de Consiliul Judeţean Braşov, dosar în care este urmărit penal şi Aristotel Căncescu, preşedintele instituţiei şi al cinci funcţionari publici. Procurorii au cerut arestarea lui Diniţă, dar Comisia Juridică din Camera Deputaţilor a refuzat.  Camera Deputaţilor a amânat din nou ieri, cerearea de ridicare a imunităţii lui Diniţă, astfel că până la o decizie finală a colegilor săi, deputatul rămâne în libertate.

image

Firma sa Gotic SRL a încheiat 13 contracte cu Consiliul Judeţean Braşov, începând cu 2007, în valoare de peste 112 milioane de lei. Ion Diniţă  este unul dintre cei mai bogaţi parlamentari şi deţine 15 imobile: nouă apartamente, trei case de locuit şi trei case de vacanţă. În declaraţia de avere a mai menţionat  40 de terenuri în Sighişoara. Constanţa, Braşov, Brăila, dar şi în străinătate, în Marea Britanie, suprafaţa totală depăşind 260.000 de metri pătraţi. Tot în acelaşi document mai menţionează două autoturisme din 2010 şi venituri anuale de 840.000 de euro. Diniţă nu are datorii la stat şi mai deţine lucrari de artă contemporane, obiecte de cult, bijuterii şi ceasuri în valoare de 90.000 de euro, dobândite în perioada 1990-2012.

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite