Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, reținut pentru luare de mită. Locuința sa a fost percheziționată 6 ore VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost reţinut sâmbătă dimineaţa de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi. Acesta a fost prins în flagrant când primea 1,25 milioane de lei mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract.

Banii, susțin surse aproapiate anchetei, ar fi fost găsiţi în portbagajul maşinii politicianului, după ce acesta i-ar fi primit într-un restaurant.

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, reținut pentur luare de mită FOTO Adevărul
Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, reținut pentur luare de mită FOTO Adevărul

Vineri seară, anchetatorii au descins la casa lui Dumitru Buzatu din comuna Ştefan cel Mare unde au avut loc percheziții care au durat câteva ore, relatează Digi 24. Aproximativ şase ore au petrecut anchetatorii în locuința președintelui CJ Vaslui, căutând probe la dosarul de corpuție. După finalizarea percheziției, politicianul a fost escortat de jandarmi de acasă și transportat  la sediul DNA Iaşi pentru audieri.

Buzatu, care avea în mână o geantă sport, nu a răspuns întrebărilor jurnaliştilor, la intrarea în sediul instituției. Singura lui reacție a fost: „Ce vreți să spun? Văd că sunteți informați”. 

Surse judiciare susţin că vineri seara preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, ar fi fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie când primea 1,25 milioane de lei mită pentru a favoriza o firmă sa obţină un contract.

Ce spun procurorii DNA

Conform unui comunicat al DNA, "în ordonanța procurorilor se arată că în cauză există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 08.05.2023 - 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).

În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului Buzatu Dumitru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 23 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție".

„Acum am văzut știrile. Îmi pare rău de veste"

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri că va convoca sâmbătă, de urgenţă, BPN în format online şi va propune excluderea lui Buzatu din partid.

„Voi convoca mâine de urgență Biroul Politic Național în format online și voi propune colegilor excluderea domnului Dumitru Buzatu din partid. Am spus întotdeauna că în mandatul meu toleranța pentru faptele de corupție este ZERO! Iar cei care nu înțeleg acest lucru nu au ce căuta în PSD!”, a spus Marcel Ciolacu, președintele PSD.

„Acum am văzut știrile. Îmi pare rău de veste, este un coleg de-al nostru vechi. Având în vedere situația, mâine se va convoca BPN și se va cere excluderea din partid prin vot”, a declarat Lucian Romașcanu.

În ceea ce privește eventuale situații similare ale unor lideri PSD, indiferent de importanța lor, Romașcanu a precizat că „așa s-a întâmplat până acum, din păcate, cu domnul Arsene, cu Buzatu, nu cred că domnul Ciolacu va proceda în alt fel”.

  Întrebat dacă va afecta PSD acest scandal, purtătorul de cuvânt al social-democraților a mai spus că „bine nu ne va face, asta este evident, dar atâta timp cât organele de control își fac datoria, domnul Buzatu a făcut o prostie și o infracțiune pe care organele de anchetă au dovedit-o, lucrurile nu mai pot fi comentate. Sigur, în planul imaginii, vom avea de suferit. În planul acțiunii, domnul Ciolacu este constant în decizii, coerent”. 

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite