Dramă pe patul de spital: bolnavii de cancer din Vaslui, obligaţi să facă naveta la chimioterapie într-un spital din alt judeţ, îşi aşteaptă rândul la microbuz

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Calvarul bolnavilor de cancer din judeţul Vaslui, rămaşi fără medic care să le administreze tratamentele cu citostatice, continuă chiar dacă autorităţile locale au improvizat o soluţie de criză.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui a anunţat că, începând de săptămâna viitoare, bolnavii de cancer aflaţi sub tratament cu citostatice îşi pot urma schemele terapeutice la Institutul Regional de Oncologie de la Iaşi. Au la dispoziţie trei zile pe săptămână, urmând a se deplasa la Iaşi, dimineaţa, cu un microbuz pus la dispoziţie de spitalul din Vaslui, iar seara, după administrarea tratamentului chimioterapic să revină la Vaslui. 

Numărul maxim de bolnavi admişi într-o singură zi este de 19. Selecţia pacieţilor se va face în funcţie de programări. Soluţia salvatoare şi mai multă suferinţă bolnavilor. ”Imaginati-vă că, după cura de chimioterapie, pacientul este nevoit să deplaseze 80 de kilometri, poate şi mai mult, în cazul celor de la sate, pentru a ajunge acasă. Este cumplit. Sunt situaţii când, după astfel de cure, simţi dureri atroce. Să fii nevoit să faci naveta pentru un drept al tău, pentru şansa ta la viaţă, mi se pare inuman. Ce vină au aceşti bolnavi, pentru a îndura atâta chin?”, se întreabă retoric, fiul unui pacient, diagnosticat cu cancer, ce urmează a face deplasările la IRO Iaşi.  

Cu rândul la microbuz

Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui au transmis un mesaj miilor de bolnavi din judeţ, explicând cum trebuie să procedeze, pentru a efectua deplasarea la Institutul Oncologic de la Iaşi:

”În urma discuţiilor purtate cu partenerii noştri pentru rezolvarea situaţiei apărute ca urmare a suspendării activităţii secţiei de oncologie, vă comunicăm următoarele:

Institutul Regional de Oncologie Iaşi organizează program în intervalul orar 11.00-17.00, în zilele de marţi, miercuri şi joi în ambulatoriul integrat şi spitalizare de zi pentru consultaţii şi tratament chimioterapic pentru pacienţii din judeţul Vaslui. Se organizează transport gratuit pe ruta Vaslui - Iaşi cu următorul orar: plecare din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui la ora 10.00 şi retur cu plecare din incinta IRO Iaşi la ora 17.00. Pe această cale, rugăm pacienţii şi aparţinătorii să se adreseze conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, la numărul de telefon 0235/316626, pentru a fi programaţi în una dintre aceste zile, numărul maxim de locuri disponibile în microbuz fiind de 19 persoane zilnic. Aceasta este o soluţie temporară, până la redeschiderea compartimentului! Vă mulţumim pentru înţelegere!”

Secţia Oncologie a SJU Vaslui a fost închisă luni, 18 ianuarie, după ce medicul titular şi-a dat demisia, anunţând că pleacă să lucreze în sistemul privat. În judeţul Vaslui sunt peste 7000 de bolnavi de cancer, iar lunar peste 250 de astfel de pacienţi ajung la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui pentru tratament cu citostatice.  

Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui a anunţat, la rându-i că încearcă să găsească soluţii pentru situaţia bolnavilor de cancer. Pentru moment, CJ va suporta cheltuielile aferente transportului bolnavilor în judeţul Iaşi. “Ni s-a adus la cunoştinţă această problemă şi încercăm să găsim urgent o rezolvare. Transportul pacienţilor la Iaşi este o soluţie temporară şi nu la îndemâna multora dintre bolnavii de cancer, care sunt în stare gravă şi netransportabili. Vom contracta o serie de servicii medicale, astfel încât pacienţii să beneficieze de tratament în judeţul Vaslui”, a declarat Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite