De teama atacurilor cibernetice, ISU Vaslui renunţă temporar la comunicarea online: faxul, folosit în locul email-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
isu vaslui

De teama atacurilor cibernetice, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ”Podul Înalt” Vaslui a limitat luni, 15 mai, accesul la internet, renunţând la comunicarea online. Reprezentanţii ISU au anunţat că în această zi vor comunica în scris doar prin fax.

”Ca măsură de precauţie, s-a luat decizia ca astăzi (luni, 15 mai n.r.) să nu folosim email-urile. Corespondenţa comunicată prin email o vom deschide începând de marţi”, a precizat Vlăduţ Cepoi, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui. 

ISU Vaslui este prima instituţie din judeţ care a anunţat astfel de măsuri, în urma atacului cibernetic de la sfârşitul săptămânii trecute.   WannaCry este cel mai amplu atac cibernetic din istorie, cu peste 200.000 de oameni şi 10.000 de instituţii din cel puţin 150 de ţări afectate la sfârşitul săptămânii trecute.

Acest atac, care a început vineri, a afectat, printre altele, spitale britanice, constructorul francez de automobile Renault, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universităţi din Grecia şi Italia. Grupul Renault se numără printre cele peste 200.000 de victime din cel puţin 150 de ţări afectate de atacul cibernetic masiv de la sfârşitul săptămânii trecute. Potrivit Europol, numărul victimelor ar putea să crească luni, după ce oamenii se vor întoarce la muncă şi îşi vor porni computerele.

În România, o parte din activităţile platformei industriale Dacia de la Mioveni a fost întreruptă temporar, iar o celulă de criză a fost creată în primele ore pentru a gestiona situaţia. Constructorul auto a anunţat reluarea activităţii în această dimineaţă.

Potrivit experţilor, WannaCry a profitat de o breşă de securitate din sistemele de operare Windows, inclusiv din Windows XP, sistem de operare lansat în urmă cu 15 ani, dar care este folosit în continuare de un număr mare de instituţii şi utilizatori care nu realizează pericolele la care se expun. 

WannaCry este un ransomware care preia controlul asupra fişierelor de pe calculatoarele infectate şi le criptează fără implicarea utilizatorului. Pentru decriptarea datelor, se cere o recompensă – în acest caz 300 de dolari plătiţi în Bitcoin.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite