Cum sfidează Dumitru Buzatu hotărârea privind obligativitatea purtării măştii în tot judeţul Vaslui: „Nu mă pasionează chestiile astea. E vreo problemă?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, alături de prefectul judeţului (stânga) şi vicepreşedintele CJ Ciprian Trifan (dreapta)
Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, alături de prefectul judeţului (stânga) şi vicepreşedintele CJ Ciprian Trifan (dreapta)

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a încălcat cu bună-ştiinţă hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui prin care s-a dispus ca toţi cetăţenii judeţului să poarte mijloace de protecţie în spaţiile publice.

Judeţul Vaslui a fost printre primele din România unde autorităţile au luat hotărârea de a impune cetăţenilor să poarte măşti sau alte mijloace de protecţie, care să le protejeze faţa. Decizia luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Vaslui a intrat în vigoare încă de săptămâna trecută.

În hotărârea semnată de prefectul judeţului, în calitate de preşedinte al CJSU, se menţiona: ”Începând de luni, 6 aprilie 2020, se impune pentru toţi cetăţenii judeţului Vaslui purtarea mijloacelor de protecţie a gurii şi a nasului în spaţiile publice, precum spaţii comerciale, pieţe, instituţii publice, şantiere, gări, autogări etc. Aceste mijloace sunt menite să-i protejeze pe cei din jur, în cazul în care o persoană ar putea fi infectată, dar fără să prezinte simptome. Nu este obligatoriu ca aceste mijloace de protecţie să fie măşti medicinale. Pot fi folosite eşarfe, măşti din pânză, sau orice alte tipuri de protecţie care să acopere nasul sau gura”.

În după-amiaza de 13 aprilie, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Vaslui a fost convocată o şedinţă ordinară a CJ Vaslui, ce a avut pe ordinea de zi 13 puncte, supuse dezbaterii şi votării consilierilor judeţeni. 40 de persoane au fost prezente în sala mare a CJ Vaslui, şedinţa fiind prezidată de preşedintele Dumitru Buzatu. 

În actualul context epidemiologic, consilierii judeţeni s-au conformat dispoziţiilor referitoare la distanţare şi purtarea măştilor de protecţie. Singurul care a ignorat CJSU a fost chiar preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu care a apărut în faţa consilierilor fără a folosi vreun mijloc de protecţie. La un moment dat, la în timpul şedinţei, Dumitru Buzatu a tuşit, moment în care a fost atenţionat de un consilier din opoziţie că este singurul din sală care nu poartă mască. 

“Domnule preşedinte, observ că nu aveţi mască, poate că ar fi bine să o purtati, aşa cum facem şi noi”, a intervenit Simona Polak, consilier PNL. “Nu vreau să port o mască. Arătaţi-mi legea care spune că trebuie să port mască şi o să port, dar nu aveti asa ceva. Unde scrie că trebuie să port mască”, a replicat Buzatu. “Păi, întrebaţi-l pe domnul prefect, este un ordin al dumnealui”, a continuat Polak. “Hai, lăsati discuţia asta aşa cum este acum. Este distanţare socială, nu am nicio problemă”, a replicat seful CJ Vaslui.

buzatu vaslui

De altfel, liderul Dumitru Buzatu s-a opus şi propunerii consilierilor judeţeni PNL de a se organiza şedinţele de CJ prin sistem videoconferinţă, aşa cum se întâmplă în alte judeţe. 

”Eu nu sunt pasionat de chestiile astea, dar ştiu că şedinţele se ţin în sala aceasta, care este sală de şedinţe a Consiliului Judeţean. Ar putea fi situatii cu mult mai grave decât până acum, atunci aş înţelege. Eu zic să stăm la locurile noastre si să ne vedem de treabă”, a invocat Dumitru Buzatu, solicitând retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre propus de PNL.

“Cum să propuneti amânarea proiectului, domnule presedinte? Doar iniŢiatorul poate face asta”, au replicat consilierii PNL. Dumitru Buzatu s-a consultat cu secretarul general al judeţului şi avea să constate că liberalii aveau dreptate. Proiectul a rămas pe ordinea de zi, însă a picat după ce o parte dintre consilierii PSD şi ALDE au votat împotrivă. “Unde ar mai fi adrenalina, dacă nu ne-am întâlni faţă în faţă, să ne spunem ce gândim? Ce sedinţă ar fi asta, în sistem video?”, a conchis Buzatu. 

Dumitru Duzatu, alături de cei doi vicepreşedinţi, solicitând lămuriri secretarului judeţului

buzatu vaslui

”Adevărul” a solicitat un punct de vedere Prefecturii Vaslui referitor la încălcarea hotărârii CJSU de către preşedintele  Consiliului Judeţean Vaslui, însă instituţia nu a dat curs demersului.

Cert este că hotărârea 11/04.04.2020 a CJSU Vaslui, în care este reglementată obligativitatea purtării mijloacelor de protecţie în judeţul Vaslui, nu a prevăzut şi sancţiuni în cazul încălcării acestei dispoziţii. 

Vaslui


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri