Cum a scăpat de puşcărie poliţistul care ascundea şpaga şi ţigările de contrabandă în restaurantul din Vama Albiţa. Patronul localului, condamnat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un poliţist de frontieră din cadrul Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa a fost condamnat de Tribunalul Vaslui la închisoare cu suspendare, după ce a ales să fie judecaţi prin procedura simplificată.

Recunoaşterea faptelor i-a scăpat de puşcărie pe omul de  poliţistul Sorin Codăescu. De altfel, atitudinea procesuală sinceră a dus şi la eliberarea celor doi din arest, aceştia petrecând doar o lună în spatele gratiilor. 

Potrivit hotărârii pronunţate luni, 26 octombrie, de Tribunalul Vaslui agentul Sorin Cădăescu a fost condamnat la 2 ani 9 luni şi 10 zile închisoare cu suspendare, având un termen de încercare de trei ani, perioadă în care va trebui să respecte o serie de obligaţii. 

Astfel, Codăescu va trebui să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Vaslui, la datele fixate de aceasta, să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa, să anunţe în prealabil schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă, să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Vaslui şi să nu părăsească teritoriul României fără acordul Tribunalului Vaslui.  

image

În plus, poliţistul Codăescu (foto dreapta) va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 100 de zile la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Vârsnice Huşi sau Primăria municipiului Huşi.

În cazul omului de afaceri Dan Costin, cel care deţine un restaurant în incinta Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa, judecătorii nu au mai dat dovadă de clemenţă, dispunând condamnarea acestuia la 3 ani 5 luni şi 23 zile închisoare în regim de detenţie. 

Judecătorii au disjuns dosarul în cazul celorlalţi şase inculpaţi, printre care se numără şi un şef de tură de la PTF Albiţa - Constantin Constantiniu Bârcă, poliţistul de frontieră Lucian Dămăceanu, precum şi vameşul Nicolae Cătălin Cortojan. 

Restaurantul din vamă, paravan pentru şpăgi

Constantin Constantiniu Bârcă (40 ani) şef de tură în cadrul Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa şi Sorin Adrian Codăescu (40 ani  agent în cadrul aceleeaşi structuri, sunt acuzaţi că au sprijinit un om de afaceri din Huşi care deţine un bar şi un restaurant în interiorul PTF Albiţa să desfăşoare activităţi de contrabandă. 

Afaceristul huşean Dan Costin (45 ani) efectua zeci de deplasări la duty free-ul din Republica Moldova  de unde se aproviziona cu ţigări pe care le comercializa ulterior, la negru, atât în incinta restaurantului cât şi prin intermediul altor persoane, cercetate la rândul lor în dosar.

Anchetatorii au descoperit că barul şi restaurantul din Vama Albiţa sunt folosite drept paravan pentru foloasele necuvenite primite de lucrătorii din PTF Albiţa. De frică să nu mai fie surprinşi de camerele de supraveghere, aceştia trimit şoferii care tranzitează frontiera să lase sume de bani şi alte bunuri, angajaţilor care lucrează în cele două spaţii comerciale, ulterior fiind recuperate de poliţiştii de frontieră la ieşirea din ture.

Şi-a uitat şpaga în frigider

 Codăescu a fost arestat pe 16 decembrie 2014, alături de patronul restaurnatului din Vama Albiţa, Dan Costin, poliţistul de frontieră, Constantin Bîrcă, precum şi vameşul Cătălin Cortojan, acesta din urmă ajuns după gratii pe 8 ianuarie. În timpul cercetărilor, poliţistul Codăescu a fost interceptat de la multe ori în timp ce discuta la telefon cu afaceristul Dan Costin despre şpaga primită (pui congelaţi, "copaci") şi depozitată în barul din vama Albiţa sau despre aprovizionarea cu ţigări din duty free.

"Ăi, da... am uitat acolo la tine în magazin .. în dulap, nişte pungi de câ..turi, înţelegi?", îl atenţiona Codăescu pe patronul barului într-o discuţie telefonică din 1 noiembrie 2013, Dan Costin răspunzându-i că îl va suna când va ajunge la Huşi. Angajaţii barului au recunoscut în faţa procurorilor că a devenit că în mai multe rânduri mai multe persoane, în special cetăţeni moldoveni veneau în local pentru a lăsa bani sau diverse bunuri pentru poliţiştii de frontieră. Aceştia se mulţumeau şi cu sume mici de bani. 

Barmanii au relatat cum pe 11 noiembrie anul trecut, şoferul unui autocar din Republica Moldova i-a lăsat lui Codăescu 20 de euro, iar după ieşirea din ţară, poliţistul de frontieră a mers  şi a luat suma. Zilnic barmanii strângeau în jur de 50 -100 de euro de la cetăţenii moldoveni care erau trimişi de poliţstul de frontieră să le lase acolo şpaga, pentru a nu fi surprinşi de camerele video.

Mai puteţi citi şi: 

EXCLUSIV Dimensiunea şpăgii la Albiţa: 4.000 de euro găsiţi în poşeta şefei pe "colectare". 17 vameşi arestaţi preventiv

VIDEO Zeci de mii de euro şi "alte valute" găsite în birourile şi maşinile vameşilor şi poliţiştilor de frontieră din Leuşeni şi Albiţa

Podul de şpăgi de peste Prut. Reţeta frăţească de împărţire a mitei între vameşii români şi cei basarabeni

FOTO Vameşii de la Albiţa cer înapoi şpaga confiscată de procurorii DNA

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite