Cum a fost pedepsit un bărbat care şi-a terorizat fosta soţie, de care nu avea voie să se apropie: „Când o prind, merles şi la revedere”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbatul a fost arestat abia după 14 infracţiuni de ameninţare şi 4 de nerespectare a ordinului de protecţie
Bărbatul a fost arestat abia după 14 infracţiuni de ameninţare şi 4 de nerespectare a ordinului de protecţie

Angajata unui oficiu poştal din municipiul Huşi a trăit clipe de groază, fiind terorizată de fostul soţ, de care a divorţat în urmă cu şase ani.

Cazul de la Huşi este despre calvarul pe care îl trăiesc victimele violenţei domestice, a căror viaţă este pusă nu de puţine ori în pericol, deşi victimele au ordine de protecţie, şi teoretic ar trebui să se simtă în siguranţă. În realitate, agresorii le pot pune viaţa în primejdie oricând.

Femeia de 36 de ani, din Huşi, a cărei identitate o vom proteja, a fost căsătorită timp de nouă ani (2005-2014) cu bărbatul în vârstă de 44 ani, împreună având un copil de 9 ani. 

Din cauza comportamentului violent al soţului, a formulat acţiunea de divorţ, iar ulterior femeia s-a mutat cu copilul la casa părintească. După divorţ, fostul soţ a continuat cu jignirile şi ameninţările cu moartea, începând să o urmărească prin oraş, la locul de muncă.  

Speriată de virulenţa ameninţărilor, în această vară, femeia s-a adresat autorităţilor, mai întâi cu o plângere penală, apoi cu o solicitare înaintate instanţelor de judecată pentru emiterea unui ordin de protecţie. 

Cererea a fost admisă, judecătorii interzicând bărbatului să se mai apropie de fosta soţie şi se mai ia legătura cu aceasta direct sau indirect. În ciuda obligaţiilor, ameninţările la adresa fostei soţii au continuat şi mai virulent. 

În seara de 7 iulie, anul curent, femeia de 36 de ani, se afla împrună cu copilul şi mama sa, în faţa imobilului unde locuieşte, moment în care şi-a făcut apariţia inculpatul fostul în stare de ebrietate şi având asupra lui un cuţit. Acesta a început să-i adreseze ameninţări cu moartea, femeia sunând la 112:„fostul soţ îmi sparge uşa şi are un cuţit la el” a răspuns ea la întrebarea operatoarei dacă se afla în imobil, adăugând că „eu şi copilul suntem în scara blocului, el a urcat să spargă uşa şi are un cuţit la el! Veniţi repede". 

Deşi a încălcat ordinul de protecţie, bărbatul nu a fost reţinut, fiind cercetat în stare de libertate pentru nerespectarea judecătoreşti.

Pe 12 iulie, femeia a sunat din nou la 112, sesizând că fostul soţ nu respectă ordinul de protecţie şi şi s-a apropiat de imobilul unde locuieşte. Femeia a precizat că timp de o oră acesta s-a deplasat pe strada unde locuieşte, fiind văzut de vecini.

Imediat la faţa locului s-a deplasat un echipaj de poliţie, care l-au identificat pe bărbat pe o stradă din apropierea celei unde locuieşte fosta soţie, iar cu ocazia controlului corporal a fost găsit un cuţit, despre care a susţinut că l-ar fi găsit pe stradă.

Poliţistul şi jandarmul, care s-au deplasat la intervenţie, au confirmat faptul că femeia de 36 de ani şi mama sa erau speriate, iar acesta din urmă a declarat că, în timp ce se aflau în sediul Poliţiei Huşi şi completa formularele necesare, fostul a afirmat că nu se va lăsa până nu o va executa pe fosta soţie. 

Nici după această încălcare a ordinului de protecţie, agresorul nu a fost reţinut, ba mai mult, acesta a continuat să-şi hărţuiască fosta soţie.

Pe 21 august, femeia a sunat din nou la 112 anunţând că autoturismul i-a fost incendiat. Abia după două zile de la incendierea maşinii, poliţiştii au dispus reţinerea bărbatului, care, fiind supravegheat, a fost interceptat în timp ce ameninţa cu moartea femeia.

„Persoana vătămată a declarat că-l suspectează pe inculpat de comiterea acestei fapte (incendierea), deoarece anterior a ameninţat-o cu distrugerea maşinii. In această cauză s-a dispus măsura supravegherii tehnice şi din procesul verbal de redare a convorbirilor telefonice rezultă că în după amiaza zilei de 23.08.2020 într-o discuţie telefonică, inculpatul a adresat ameninţări persoanei vătămate spunând „când o prind, merles şi la revedere” ,,îi fac capătul şi la revedere! Nu se mai poate".

Şase luni de închisoare şi 20.000 de lei daune morale


La data de 24.08.2020 persoana vătămată a formulat o nouă plângere în care solicita efectuarea de cercetări întrucât fostul soţ i-a trimis din nou mesaje ameninţătoare. Ea a solicitat sprijin din partea autorităţilor declarând că ”se teme pentru viaţa sa şi consideră că acesta este un strigăt disperat de a nu fi lăsată singură”. Abia după acest ultim apel disperat al victimei, agresorul a fost arestat.

Pentru cele 14 fapte de ameninţare şi 4 fapte de nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, magistraţii Judecătoriei Huşi au dispus condamnarea bărbatului în vârstă de 44 de ani la şase luni de închisoare în regim de detenţie şi i-au interzis să se mai apropie de fosta soţie timp de un an după ispăşirea pedepsei. În plus, pentru toate suferinţele emoţionale provocate fostei soţii, a fost obligat să-i achite 20.000 de lei cu titlul de daune morale. Sentinţa Judecătoriei Huşi nu este definitivă.

Vă mai recomandăm:

Poliţist de frontieră, mort în condiţii violente. Bărbatul de 43 de ani, găsit în pat cu gâtul tăiat de flex

Ipoteza anchetatorilor în cazul agentului găsit cu gâtul tăiat: şi-a pus capăt zilelor, după ce s-a vindecat de COVID. „Intrase într-o depresie profundă“

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite