Cele mai penibile scuze ale şoferilor prinşi beţi la volan: cum se îmbată conducătorii auto de la o bomboană sau de la o salată stropită cu oţet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Testare etilotest
Testare etilotest

Poliţiştii rutieri au parte de cele mai trăsnite scuze atunci când întâlnesc în trafic conducători auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice.

De cele mai multe ori, şoferi prinşi ”în offside” neagă că ar fi consumat băuturi alcoolice, însă în momentul în care poliţiştii le solicită efectuarea testării cu etilotestul, conştienţi că vor fi contrazişi, încep să invoce şi motive care ar putea anticipa un rezultat pozitiv.

”Am băut de aseară şi a rămas mirosul”

Potrivit poliţiştilor rutieri, aceasta este cea mai frecventă scuză a conducătorilor auto prinşi băuţi la volan. Susţin că ar fi consumat băuturi alcoolice seara, la diverse petreceri, şi este posibil ca alcoolul să nu le fi ieşit complet din sânge.

”A mâncat o bomboană cu lichior”

O altă scuză frecventă este cea a bomboanei care conţine alcool. ”În urmă cu două săptămâni am avut un conducător auto care a negat că ar fi consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan. Rezultatul testării a fost 0,15 însă a insistat să-i fie recoltate probe biologice pentru a demonstra că nu ar fi consumat alcool. Rezultatul probelor biologice a fost 0,25 alcool pur în sânge, or o asemenea valoare este imposibil de atins de la o bomboană cu lichior”, a explicat inspectorul Iulian Munteanu, şeful Biroului Rutier Vaslui. 

”Îşi tratează bolile cu bitter suedez”

Un alt motiv invocat de conducătorii auto prinşi băuţi la volan este acela că se află sub tratament cu bitter suedez. Poliţiştii vasluieni spun că s-au confruntat cu mai multe astfel de scuze, recordul fiind deţinut de un şofer a cărui alcoolemie a atins 1,2 la mie alcool pur în sânge. Conducătorul auto a contestat rezultatul testării, susţinând că el nu a pus gura pe alcool, ci doar a urmat o schemă terapeutică pe bază de bitter suedez. Judecătorii i-au respins plângerea, arătând că că respectivul tratament presupunea o lingură două pe zi şi nu o sticlă întreagă.

”Au inhalat doar aburii alcoolului”

Alţi şoferi încearcă să păcălească poliţiştii spunând că vin de la făcut ţuică, la casa părintească, şi este posibil să fi inhalat aburii alcoolului proaspăt preparat.

”Au mâncat salată cu oţet”

În cazul conducatorilor auto cărora le ies valori mici ale alcoolemiei,aceştia invocă frecvent faptul că au mâncat salată şi ca rezultatul testului Drager ar fi influenţat de oţetul de la salată. În realitate, gradele din oţet sunt acetice şi nu alcoolice. Oţetul nu este alcool, ci un acid rezultat din fermentaţia alcoolului, astfel că oţetul nu are cum să te îmbete.

”Au băut de necaz“

În cazul şoferilor care recunosc că au consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan, scuza cea mai frecventă este că au băut ”de necaz”, ”au un deces în familie” sau ”sunt stresaţi la serviciu”.

Un şofer ”stresat din cauza serviciului” a fost un poliţist de frontieră din Vaslui care a fost prins de poliţiştii rutieri beat criţă la volan chiar în ziua în care la Vama Albiţa descindeau procurorii DNA. Poliţistul de frontieră, între timp destituit, a declarat iniţial că a băut de bucurie că a scăpat de arestare, însă ulterior a afirmat că a băut ”de necaz” pentru că este stresat la locul de muncă.

În cazul conducătorilor auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice, implicaţi în evenimente rutiere, cea mai frecventă scuză este că au consumat alcool după producerea accidentului, pentru a ieşi din starea de şoc. Scuza este una puerilă, pentru că legislaţia rutieră interzice consumul de alcool în cazul accidentelor rutiere, până când conducătorii auto nu sunt testaţi alcoolscopic.

Sancţiuni

Potrivit Codului rutier, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani. Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseşte cu închisoare de la  2 la 7 ani. Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă) şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite