Cea mai influentă femeie de afaceri din Vaslui, trimisă în judecată, în stare de arest, pentru fraude cu fonduri europene

0
0
Gabriela Ciuburciu a fost arestată preventiv pe 2 iulie
Gabriela Ciuburciu a fost arestată preventiv pe 2 iulie

Procurorii DNA au dispus astăzi trimiterea în judecată a Gabrielei Ciuburciu, directorul general şi acţionarul majoritar al societăţii Vascar, mai cunoscut brand în materie de preparate din carne din Vaslui, sub acuzaţia de fraude cu fonduri europene, fals în înscrisuri, spălare de bani etc. Potrivit procurorilor DNA, prejudiciul în acest caz depăşeşte un milion de euro.

Alături de Gabriela Ciuburciu a fost trimis în judecată, pentru complicitate, şi soţul acesteia - Viorel Ciuburciu, precum şi alte şapte persoane, apropiaţi ai soţilor Ciuburciu, care au calitatea de foşti sau actuali angajaţi ai societăţii Vascar. Procurorii au dispus trimiterea în judecată şi a societăţii Vascar şi a altor cinci societăţi controlate de familia Ciuburciu, care, potrivit anchetatorilor, au "căpuşat" Vascarul. Gabriela Ciuburciu a fost arestatâ preventiv pe 2 iulie, alături de Iuliu Cepoi, fostul director economic al societăţii Vascar. După gratii a ajuns pentru câteva zile şi contabila Florina Şuşu, însă ulterior judecătorii ieşeni au dispus cercetarea acesteia în stare de libertate.

În perioada 2008-2010, SC Vascar SA a derulat un proiect finanţat din fonduri comunitare, prin care a beneficiat de acordarea unui ajutor financiar nerambursabil, în condiţiile Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală.

Proiectul avea ca obiectiv achiziţia, de către SC Vascar SA, unor utilaje necesare îmbunătăţirii procesului tehnologic. In cadrul proiectului, societatea era obligată sa deruleze, în baza unor reglementari stricte si precise, procedurile de achiziţii si sa depună apoi la Autoritatea Contractanta documentele justificative, in baza cărora erau efectuate plăţile. Contractul de finanţare a fost modificat prin două acte adiţionale, prelungindu-se termenul de depunere a dosarelor de achiziţii, respectiv fiind reluată procedura de achiziţie pentru unele echipamente. Valoarea eligibilă totală a proiectului a fost de 14.705.128 lei, echivalentul a 3.980.814 euro, din care, autoritatea contractantă a decontat cheltuieli în valoare totală de 5.839.677,81 lei.
 

"Persoanele din conducerea inculpatei SC Vascar SA, sub comanda inculpatei Ciuburciu Gabriela şi cu sprijinul inculpaţilor Mihăescu Cristian Stefan şi Mirea Augustin Flavian, au planificat si au executat in detaliu fraudarea proiectului finanţat prin programul FEADR, prin simularea legalităţii procedurilor de achiziţii, obţinând astfel, atât din bugetul comunitar, cat si din patrimoniul SC Vascar SA, sume foarte mari de bani, pe care şi le-au însuşit parţial, prin simularea unor operaţiuni comerciale licite.
Conform procedurilor de achiziţii, era necesar constituirea unei comisii de evaluare a ofertelor, iar pentru reuşita planului infracţional al inculpatei Ciuburciu Gabriela, era necesar ca aceasta sa fie constituită din persoane de încredere, controlabile de către directorul general al SC Vascar SRL.", se arată în comunicatul procurorilor DNA. 

Tranzacţii simulate

Potrivit procurorilor anticorupţie, Gabriela Ciuburciu a constituit comisia de evaluare a ofertelor, după cum urmează: Ciuburciu Gabriela – responsabil legal de proiect, Cucu Daniel – responsabil tehnic de proiect şi Popa Laura Mihaela – responsabil economic. Ulterior, printr-o altă decizie, inculpata Ciuburciu Gabriela, a constituit o nouă comisie de evaluare, Popa Laura Mihaela fiind înlocuită cu Romete Otilia Loredana.

"Orice posibilă concurenţă a fost eliminată, prin emiterea pur formală a unor oferte (evident, cu preţuri mai mari decat cele ale SC Plastics SRL) de către inculpaţii Mihăescu Ştefan Cristian şi Mirea Augustin Flavian, în numele a două societăţi comerciale.", spun anchetatorii.


Întrucât SC Plastics SRL (al cărei unic asociat si administrator era inculpatul Cepoi Iuliu, director si acţionar si in cadrul SC Vascar SA, aspect ce conducea la imposibilitatea atribuirii unor contracte acestei societăţi comerciale) nu avea nici măcar un contabil, care să întocmească documentele necesare comiterii fraudei, elaborarea acestora fiind una minuţioasă şi necesitând intervenţia unei persoane specializate in astfel de activităţi ilicite, în crearea unor construcţii contabile care să asigure profitul infracţional dorit, s-a apelat la serviciile inculpatei Şuşu Florina, persoană care asigura, de o foarte lungă perioadă de timp, transpunerea în acte contabile a fraudelor grupului de interese care a “căpuşat” de-a lungul timpului SC Vascar SA, aceasta ajutând astfel la transferul unor importante sume de bani din patrimoniul companiei în cele ale unor firme pe care inculpata Ciuburciu Gabriela le controla. Nouă contracte de achiziţii de utilaje au fost atribuite SC Plastics SRL Vaslui , în urma unor proceduri de selecţie simulate, la preturi mult supraevaluate.

Astfel, SC Plastics SRL a fost interpusă in cadrul procedurilor de achiziţii, această societate comercială achiziţionând utilaje si echipamente de la furnizori si vânzându-le apoi SC Vascar SA la un preţ total cu 2.959.692,42 lei mai mare decât valoarea lor de piaţă.

Firme căpăuşe

Alte 16 contracte au fost încheiate de către SC Vascar SA cu diverse societăţi comerciale din Romania şi din străinătate, cu sprijinul inculpatului Mihaescu Cristian Ştefan, care a emis şi trimis 24 oferte false în numele unei firme, a carei denumire a folosit-o fără drept şi al inculpatului Mirea Augustin Flavian, care a emis şi trimis 24 oferte pur formale în numele inculpatei SC Micro Geemu Serv SRL SRL Bucureşti, în scopul simulării legalităţii procedurilor de atribuire şi al creării aparenţei eligibilităţii cheltuielilor efectuate de SC Vascar SA cu respectivele achiziţii. De asemenea, distinct de faptele legate de obţinerea fără drept a finanţării nerambursabile în cadrul proiectului, Gabriela Ciuburciu, beneficiind si de sprijinul inculpaţilor Florinei Şuşu şi soţului, Viorel Ciuburciu, a transferat, pe parcursul unei perioade îndelungate de timp, prin intermediul mai multor operaţiuni comerciale nejustificate, vădit defavorabile SC Vascar SA, pe care inculpata, în calitate de director general al companiei, potrivit prevederilor Legii 31/1990, era incompatibilă să le deruleze, suma totală de 4.981.852,81 lei, în conturile societăţilor comerciale Logvas SRL, Alimcarnis Prod SRL si Xov Food SRL, care aparţineau inculpatei şi familiei acesteia, persoane juridice pe care Gabriela Ciuburciu le controla în mod absolut.

Procurorii au instituit sechestru asigurator pe bunurile aparţinând inculpaţilor. Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit s-a costituit parte civilă în cauză cu suma de 4.441.009,81 lei, reprezentând contravaloarea prejudiciului cauzat şi nereparat. De asemenea, S.I.F. Moldova, acţionar al SC Vascar SA, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 2.835. 611 lei.

gabriela ciuburciu
Vaslui


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri