Carte bisericească din patrimoniul Republicii Moldova, veche de 150 ani, descoperită la Vama Albiţa în maşina unui bucureştean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cartea bisericească valorează peste 6.500 de lei FOTO:adevarul
Cartea bisericească valorează peste 6.500 de lei FOTO:adevarul

Un bucureştean în vârstă de 57 de ani s-a ales cu dosar penal, după ce a încercat să introducă ilegal în România o carte bisericească, veche de 150 de ani, care face parte din Patrimoniul Cultural al Republicii Moldova şi care nu putea fi înstrăinată.

Descoperirea a fost făcută de vameşii şi poliţiştii de frontieră vasluieni, în timp ce bărbatul încerca să intre în ţară prin Punctul de Trecere al Frontierei Albiţa. 

Luat la întrebări, bucureşteanul le-a spus oamenilor legii că a cumpărat acea carte de la un basarabean şi dorea să o păstreze deoarece este colecţionar.

Cartea, scrisă în alfabetul chirilic,  a fost ridicată şi trimisă pentru expertiză Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” din Vaslui. În urma expertizării, specialiştii au informat poliţiştii de frontieră că documentul descoperit este o carte bisericească de cult ortodox, tipărită după un Octoih, în limba slavonă, în Chişinău, în anul 1862, conţine 325 pagini numerotate şi două forzaţe şi este susceptibil a face parte din Patrimoniul Cultural Naţional al Republicii Moldova ce nu putea fi înstrăinat. 

„Poliţiştii de frontieră i-au întocmit lui Lucian M. dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de introducere pe teritoriul statului român precum şi deţinere sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale mobile care fac parte din Patrimoniul Cultural al unui stat străin“, ne-a declarat Denis Lazăr, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Cartea bisericească, în valoare de 6.500 lei, a fost confiscată în vederea continuării cercetărilor.

Citeşte şi:

Anabolizante descoperite de poliţiştii de frontieră asupra unui basarabean

A încercat să mituiască un poliţist de frontieră şi s-a ales cu dosar penal

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite