Anchetă tergiversată în cazul poliţistul din Bârlad, care a ucis un om pe trecerea de pietoni şi a fugit de la locul faptei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doi ani şi jumătate de când un bârlădean a fost ucis pe trecerea de pietoni de un poliţist din localitate, ancheta nu a fost finalizată încă de procurori. Anchetatorii invocă întârzierea expertizei criminalistice şi contestaţiile succesive. După producerea accidentului, poliţistul Ghiorghiţă de 38 ani a stat mai multe luni în concediu medical, după care s-a pensionat pe caz de boală.

Poliţistul bârlădean Gheorghiţă Apur, care pe 1 octombrie 2011 a ucis un om pe trecerea de pietoni nu a fost tras la răspundere nici până la această dată. Dosarul se află încă în lucru la procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, cercetările fiind îngreunate, spun aceştia, ca urmare a contestaţiilor ce s-au formulat la expertizele criminalistice şi medico-legale ce s-au întocmit pe parcursul urmăririi penale.

Sorin Armeanu,  prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui susţine că întârzierile privind finalizarea anchetelor sunt previzibile în dosarele în care sunt solicitate expertize la Institutul Naţional de Criminalistică, fiind singura instituţie din ţară care le efectuează.  Totuşi, în cazul altor accidente, produse după cel în care a fost implicat poliţistul Apur, anchetele s-au dovedit a fi mai eficiente, iar şoferii traşi la răspundere.După producerea tragediei, poliţistul s-a îmbolnăvit subit, beneficiind de concediu medical mai multe luni. Strategia a fost bine aleasă, astfel că, după ce a adunat numărul suficient de zile de spitalizare, Gheorghiţă Apur a ieşit la pensie pe caz de boală la doar 38 ani.


“Pe parcursul anului 2012, agentul de poliţie a solicitat încheierea raportului de serviciu cu instituţia, din motive medicale. Potrivit Satutului Poliţistului, încetarea raportului de serviciu, într-o astfel de situaţie, are loc la pierderea capacităţii de muncă în condiţiile legii.”, a declarat Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui.

Şi-a lasat victima în agonie de stradă

Accidentul produs de poliţistul Apur a avut loc pe 1 octombrie 2011. În jurul orelor 21, Dumitru Negruţ, de 54 ani, traversa strada în intersecţia cunoscută sub denumirea Gura Leului, de pe Bulevardul Primăverii, din Bârlad. Martorii prezenţi în zonă au declarat atunci că bărbatul a fost lovit în plin de autoturismul Opel, condus de poliţistul Gheorghiţă Apur, chiar în timp ce se afla pe trecerea de pietoni. Deşi a oprit imediat după impact, agentul de poliţie, s-a urcat înapoi la volan şi a părăsit locul faptei, lăsându-şi victima în agonie în mijlocul străzii. Abia după trei ore, timp suficient pentru a i se mai diminua alcoolemia, poliţistul s-a prezentat la sediul Poliţiei din Bârlad.  A invocat că nu poate sufla în etilotest, susţinând că este în stare de şoc. Fuga de la locul accidentului a fost motivată cu teama de a nu fi linşat de martorii evenimentului. Probele biologice recoltate la trei ore după producerea accidentului de circulaţie au indicat faptul că poliţistul avea o alcoolemie de 1,1 la mie!


Strategia de a se prezenta atât de târziu la Poliţie, nu a fost deloc întâmplătoare. Gheorghiţă Apur ştia că, în cazul în care se va prezenta o oră de la producerea evenimentului rutier, alcoolemia se va stabili în urma unui calcul retroactiv, în plus a avut suficient timp pentru a mai diminua din valoarea alcoolemiei. Rezultatele alcoolemiei stabilite în urma calculului retroactiv au fost contestate de poliţişti, în prezent procurorii aşteptând răspunsul medicilor legişti. 

Citeşte şi:

 Ipoteză nouă în cazul unui accident mortal petrecut acum cinci zile în Bârlad. Iniţial, victima a fost vinovată, acum culpa îi aparţine şoferului

Vaslui

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite