„Adunarea femeilor“ la teatrul „Victor Ion Popa“ din Bârlad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi, 15 noiembrie, de la ora 18:00, actorii teatrului „Victor Ion Popa" vor pune în scenă piesa „Adunarea femeilor" de Aristofan, din distribuţie făcând parte nu mai puţin de 10 actriţe.

„Adunarea femeilor" este o comedie antică, dar de o actualitate permanentă, deoarece tratează una dintre cele mai vechi aspiraţii umane: accesul la putere şi la funcţiile de conducere.

Însă, aşa cum reiese din textul scris de Aristofan în urmă cu mai bine de 2400 de ani, nu orice schimbare a orânduirii poate fi benefică.

Astfel, în piesă, femeile dintr-o cetate hotărăsc să preia conducerea acesteia, printr-un vicleşug. Ele participă la Adunarea cetăţii deghizate în hainele soţilor şi acolo votează pentru predarea puterii în mâinile femeilor.

În această piesă, autorul recurge la o utopie, angrenând o întreagă construcţie socială, iar parodia este totală. Aici, ţinta lui Aristofan o constituie teoriile sociale, utopice, care circulau în cercurile înalte ateniene. El atacă vremurile de falsă democraţie, decăderea moravurilor şi superficialitatea.

„Deznodământul derivă într-o orgie, la fel ca în timpul sărbătorilor dionisiace. Concluzia ar fi că nu a sosit încă timpul ca femeile să deţină puterea politică absolută. Nici atunci, nici acum", a precizat Cătălin Cucu, regizorul spectacolului, cel care şi-a făcut debutul regizoral cu această piesă în luna iulie a acestui an.

Scenografia aparţine lui Sandu Maftei, iar coregrafia este semnată de Beatrice Volbea.

Intră pe
vaslui.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei



Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite